Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izgradnja manjeg stambeno-poslovnog objekta?!

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
peteko
peteko's picture
Offline
Registrovan dana: 31/12/2012
Poruke:

Dragi forumaši,

u ovoj oblasti sam potpuni laik ali čitajući forum vidio sam da ovdje ima jako sposobnih, stručnih i vrijednih ljudi čija mišljenja, savjeti i ideje mi u mnogome mogu pomoći i olakšati realizaciju moje ideje.

Naime, imam plac od 380 kvadrata na kojem planiram graditi stambeno-poslovni objekat za svoje i potrebe svog preduzeća.

Planirao sam imati objekat od cca 140-160 kvadrata i ostatak (200+ kvadrata dvorišta); u prizemlju objekta sam planirao izgraditi veliki poslovni prostor, jedinstvenu prostoriju u kojoj bi se odvijala djelatnost mog preduzeća a na spratu bih gradio stambeni i kancelarijski prostor. Ovaj drugi dio sada neću raditi već mi je prioritet izgradnja ovog poslovnog objekta u prizemlju.

Međutim kako sam potpuni laik, potrebni su mi vaši savjeti i ideje pa bih zajedno sa vama da prođem kroz cijeli proces gradnje, što bi moglo ostati kao zanimljivo štivo nekim budućim čitaocima ovog foruma.

Prije svega molim vas da mi date ideju o dužini i širini objekta za 140-160 kvadrata, što mislim da je važno radi kasnije konstrukcije nosećih greda i stubova? Koje dubine i širine su potrebni temelji i koja je cijena njihovog iskopa? Koliko bi koštala izgradnja temelja i nulte (početne) ploče?

Dovoljno je za početak.

Hvala vam unaprijed.

peteko
peteko's picture
Offline
Registrovan dana: 31/12/2012
Poruke:

Danas sam bio na lokaciji, malo premjeravao i analizirao.

Plac nije 380 već 340 kvadrata, odnosno 20x17 metara.

Odlučio sam da se da gradim objekat veličine 16x10 metara, sa bočnih strana ostaviću po dva a iza objekta jedan metar slobodnog prostora dok ću ispred objekta da napravim dvorište tačnije parking i dobar prilaz.

Dakle, planiram graditi objekat 16x10 metara, 160 kvadrata visine 2,70-3 metra.

Koliko košta iskop temelja i nasip kamena i tampona za ovakav objekat? Koliko je betona potrebno za temelje i nultu ploču, šta mislite koliko stubova?

Potrebne su mi neke smjernice.
Unaprijed hvala.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Najptre treba zatražiti urbanističko tehničke uslove od nadležene institucije u kojima će biti sadržano kakav objekat i kolikih dimenzija se može graditi na toj lokaciji, na osnovu toga se pristupa izradi projektne dokumentacije na osnovu koje se dobija gradjevinska dozvola.Tek tada počinje gradnja.U projektu će biti sve sadržano, predmer radova, materijala itd.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

peteko
peteko's picture
Offline
Registrovan dana: 31/12/2012
Poruke:

@Zvukoljub

tako bi trebalo da se slovo zakona poštuje doslovno onako kako piše na papiru, ali za to ne treba brinuti.

Ovdje je u pitanju samo gradnja, urbanističko-tehnički uslovi i građevinska dozvola nisu ni najmanje sporni Wink

Rott
Rott's picture
Offline
Registrovan dana: 17/11/2012
Poruke:

Lepo ti gospodin Zvukoljub kaže, u glavnom projektu, koji je osnov za građevinsku dozvolu (i za legalnu izgradnju uopste) nalaze se odgovori na sva tvoja pitanja.

-Polazi se od dispozcije i od idejnog izgleda tvog objekta uopste, znači mora unapred da se zna kako hoces da ti izgleda objekat u gabaritu, koja spratnost, kvadratura, kakav ces krov da imas, gde ces terase da imas, raspored soba, većih otvora i prozora, sanitarnih čvorova, dimnajka itd.

-Na osnovu toga pravi se konstruktivna šema koja nam govori koji će zidovi biti noseći, koje grede primarne, sekundarne, raster stubova i H/V serklaža, kao i tip krovne konstrukcije.

-Konstruktivna šema je ulazni podatak za statički proračun koji nam za rezultat daje poželjne dimenzije naših konstruktivnih elemenata, debljine ploče, dimenzije greda itd, kao i plan armiranja. Takođe se određuje dimenzije temelja i dubina fundiranja na osnovu sastava tla, veličine (težine) objekta, rasporeda nosećih zidova itd. Dimenzionisanje je važno jer ti daje minimalne dimenzije sa kojima tvoj objekat moze da bude siguran i upotrebljiv. Na taj način ti si siguran da ti je objekat bezbedan i da si najjeftinije prošao.

-Posle toga možemo da planiramo instalacije: elektro, vodovod, grejanje kao i stolariju.

-Posle svih tih stvari možemo da podvučemo crtu i lako sračunamo koliko će materijala trebati i koje i koliko radova treba izvesti. Kao i konačnu cenu +-5%

Suma sumarum uvek je bezbednije i jeftinije proći sa projektom.

IvanBP
IvanBP's picture
Offline
Registrovan dana: 18/10/2010
Poruke:

Peteko, moji prethodnici su u pravu. Ima mnogo stvari kod izgradnje objekta koje se mogu uraditi u SSM varijanti. Ipak, projekat je osnova svega. Da bi se on radio mora se dobiti informacija o lokaciji tj. lokacijska dozvola. U njoj ti piše dozvoljena spratnost, namena objekta i dozvoljeno zauzeće površine. Zauzeće propisuje Urbanistički plana i može biti 40,50,60 % a za industrijske zone i više. To su ti osnovni podaci da bi mogao razmišljati o veličini, spratnosti i nameni objekta. Ako to ne poštuješ, ne znam kako ćeš posle sve to legalizovati, a ako planiraš da se baviš nekim ozbiljnim poslom, moraš to raditi u legalnom objektu. Za početak, idi u javno preduzeće koje je zaduženo za urbanizam u tvom gradu i raspitaj se da ti usmeno kažu kakvi su uslovi za taj blok u kome imaš plac. Onda možeš dalje planirati. Ako ti odgovara, vijaj papire dalje, ako ne, menjaj plac.