Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izrada temelja po passive house standardima

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zveljkovic
zveljkovic's picture
Offline
Registrovan dana: 07/03/2019
Poruke:

Pozdrav svima na forumu! Planiram da uskoro krenem sa izgradnjom kuce ali bih voleo donekle da ispostujem passive house standarde.

Na domacim sajtovima nisam nasao primere za izgradnju temelja po ovom standardu vec samo na inostranim. Izdvojio bih ova dva zbog kvalitetnog objasnjenja postupka

https://passivedesign.org/viking-house
https://passivedesign.org/isoquick

Kod nas se temelji obicno grade do dubine 80-100cm zbog tacke mrznjenja ali na primerima gore uopste nije toliko duboko. Da li neko ima misljenje o adekvatnosti gradnje ovakvih temelja na nasem podneblju?

Ukoliko je od znacaja, planiram spoljne zidove da gradim od nekog termo bloka 25cm i 25cm ekspandiranog polistirena. Mislim da se za temelje koristi ekstrudirani polistiren koji je cvrsci.

Veliko hvala i svako dobro!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Odavno je sve to obajašnjeno na forumu i to mnogo puta . A sa druge strane ako se već upuštate u gradnju kuće , trebalo bi da imate projekat , a kad imate projekat onda imate i sve odgovore koji Vam u suštini trebaju .

zveljkovic
zveljkovic's picture
Offline
Registrovan dana: 07/03/2019
Poruke:

Pozdrav Tenzore,

Procitao sam dosta tvojih poruka na forumu u zadnjih par dana i stvarno sam zahvalan na svim informacijama koje si podelio. Nazalost u threadovima koje sam gledao nisam pronasao trazene informacije. Zamolio bih ako mozete da me uputite na neke od tih threadova posto mi ni pretrazivanje foruma nije pomoglo.

Sto se tice projekta, naravno da ce mi to dati kompletne informacije oko izgradnje, ali bih ipak voleo da imam odredjeno predznanje, pre nego sto krenem da pricam sa projektantima.

Posto je proces kupovine placa u toku, zbog nekih poteskoca oko parcela, jos nisam bio u stanju da uradim sondiranje zemljista pa da tacno po elaboratu se odradi temelj. Interesuje me ako je plac na standardnom zemljistu za okolinu Novog Sada/Veternika da li su adekvatni temelji izgradjeni kao na poslatim linkovima za kucu prizemlje, sprat i potkrovlje sa prethodno pomenutim zidovima.

Veliko hvala,
Zlatibor

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Kad se krene od pogrešnih predpostavki uvek se stiže do pogrešnih zaključaka . Dakle Vi projektantu ne treba da sugerišete išta u vezi statike , ovoga ili onoga . Projektanta Vi plaćate da vaše ideje i želje pretvori u nešto što je moguće , ili ako imate mnogo novca i da Vašu nemoguću ideju isprojektuje i da se takva uradi . E sad da se vratimo na početak priče , u Veterniku a da ja znam nema ni klizišta niti vojvodina spada u trusna područja da bi vam geomehanički elaborat bio potreban . Ali ako imate želju i mogućnost uradite i geomehanički elaborat .Kako imate nameru da gradite klasičnu kuću onda Vam trebaju i klasični temelji sa dubinom fundiranja bar 80 cm , pravilno armirani i sve ostalo . Ako već imate nameru da gradite nešto što bi trebalo da bude u rangu NE kuće onda ima mnogo toga što u vašoj osnovnoj ideji baš i nije dobro . No o tome možemo da polemišemo tek uz neku skicu ili projekat . Prostije rečeno "passive house " se ne gradi u skeletnoj betonskoj konsturkciji sa ispunom od bloka . Slažem se sa Vašom idejom da kuću dobro izolujete . Ali nijednog momenta nemojte da pomislite da bilo koju vrstu objekta na našem području možete da izgradite bez toga da imate grejanje u istoj . Termoizolaija jeste bitna iz prostog razloga da smanjite gubitke samog objekta a samim tim trošite i manje novca za grejanje i hladjenje .

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

zveljkovic,
kod gradnje kuče " Pasivnog standarda", se najbolje izkaže irada AB temeljne palavajuče plošče. Najlakše se tu anuliraju toplotni mostovi.
U vezi geomehanika: osobno uvjet tražim/zahtevam, da je izrađen geomehanički eleaborat ili najmanje, da je geomehanik prisotan na gradilišti pri izradi izkopa građene jame ( kontrola nosivosti tla građene jame),. Kod izrade nasipa , da preveri sabijenost ( nosivost) izdijenog tamponskog nasutja. To mora biti jednako po cijeloj površini, da se ti ne pojavijo diferncialni posijedki.
Predlažem, da za temelje izaberete izradnju AB plavajuče plošče. Jedan sistem, koji je sličan na tvojim linkovima, imaš slike , dole priliman . To je skupija varijanta. Klasična izrada je nekih 15 - 20% jeftinija. Zavisi kako ti zahtijeva projektant. Ja više zagovaram klasičnu izradu.
Pasovni temelji su uvjek težje primereno izrađeni i upotrebljeni za PH. Svi detalji govore u pozitivni vidik AB plavajuče ploče.
Sistem gradnje PH je moguč sa svim gradbenim materialima. Opečna cigla, Siporeks-ytong, Beton, EPS zidaki, Neopor zidaki, IsoSpan sistem, Skeletna drvena konstrukcija... Pažnju okrenuti i na sve ostale detalje , ne samo na temelj kuče.

 • eps_za_ab_plosco-13-w800.jpg

LP 

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

zveljkovic, da li ste pregledali na ovim linkovima i kakvi su zidovi, tavanice, koje su spratnosti ove kuće? Koiki pritisak na tlo bude u sistemu gradnje kao na slikama a koliki kad mi sazidamo kuću od giter bloka, opeke, fert tavanice, AB stepenište,... Tamo nije seizmički aktivno područje kod nas jeste... Ja sam više puta apelovao da ne može svako rešenje da se preuzme iz nekog drugog podneblja.
Inače PH može i kod nas da se napravi bez problema samo je pitanje materijalnih sredstava tj. koliko je inicijalno ulaganje veće.
Sračunajte samo koliko bi vas koštalo temeljenje na kontraploči, iskop i izolacija kao na slikama kod Som16. To se ne isplati ako objekat nema delimično ili potpuno ukopanu etažu. Ili da napravite "toplotno skladište" što je ponajbolje.

 • step1.png
 • step2_opt_1.png
 • step3_opt.png
 • step_4_opt.png
 • step5_opt_1.png
 • step6_opt_1.png
 • step7_opt_1.png
 • vikstep8_opt.png
 • viking_profiles_opt.jpg
 • double_l_opt.jpg
 • g_element_opt.jpg
 • a.jpg
 • b.jpg
 • c_opt_1.jpg
 • d_opt_1.jpg
 • e.jpg
 • f_opt_2.jpg
 • g_opt_1.jpg
 • h_opt_1.jpg
 • i_opt_1.jpg
 • j_opt_1.jpg
som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

zveljkovic,
se strinjam, da je potrebno se odlučiti kakvu kučo izraditi. Standard. AB temeljna ploča , na priloženi sliki, je koštala oko 13.000,00 €. Hidroizulacija je na podložnom betonu.

LP 

zveljkovic
zveljkovic's picture
Offline
Registrovan dana: 07/03/2019
Poruke:

Veliko hvala na svim komentarima. Dosta mi znace termini koje ste upotrebili za moje dalje istrazivanje jer nisam strucan u vezi ovdasnjih termina. Posto sam informaticar lakse sam nalazio informacije na engleskom nego na srpskom.

zveljkovic
zveljkovic's picture
Offline
Registrovan dana: 07/03/2019
Poruke:

Pozdrav svima,

Resio sam da sledece godine krenem sa izgradnjom kuce pa pre odlaska kod projektanata voleo bih da dobijem jos malo informacija.

Naime, u avgustu 2019. god sam platio za izradu geomehanickog elaborata gde su izvadili zemlju do 9m dubine. Podzemne vode se nalaze na 2.7m.
Uradjena je staticki proracun sa temeljnim trakama i preporukom dubine fundiranja od 1m (mogu poslati ceo elaborat).

Voleo bih da izgradim kucu po passive house standardu, a tu je preporuka za temelj u vidu plutajuce AB ploce. Ploca bi se izlila unutar kade od XPS stiropora deblinje 30cm a usmeno/odokativno mi je receno da bi visina takve ploce trebala da bude 40cm.

Moje trenutne informacije su da na tu plutajucu AB plocu spoljasnji zidovi treba da budu od betona do 40cm iznad nivoa zemlje. Nakon toga bi se zidalo blokovima na koje se kasnije lepi stiropor kao izolacija. To bi znacilo da bi mi od ulaznih vrata (na +40cm) do vrha temeljne ploce (-30cm) imala rupa od 70cm sto mi dodje podosta pa razmisljam o dubljem ukopavanju i pravljenju suterena.

Informacija koju ne mogu da nadjem je, do koje dubine mogu da idem sa ukopavanjem za suteren a da minimizujem rizik od podzemnih voda? Ako bih se ukopao 2m prizemlje bi mi bilo na (-200 ukop + 30 XPS + 40 temelj + 220 visina suterena) na nekih 1m ili vise.

Imate li neke druge preporuke?

Veliko hvala,
Zlatibor