Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Par pitanja u vezi nadogradnje kuce

1 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Yova
Yova's picture
Offline
Registrovan dana: 10/01/2012
Poruke:

Pozdrav,

Vec neko vreme citam Vas forum i moram reci da sam odusevljen pojedinim odgovorima koje sam ovde pronasao. Vec neko vreme razmisljam o renoviranju garaze koja se nalazi u sklopu porodicne kuce ali postoje par pitanja koja me muce a na koja cu mozda naci odgovor ovde. Radi se o sledecem:

- Garaza je povrsine 6.8x6.8 metara, zidana je 1995 godine siporeks blokovima na temelju koji je dubine 40cm, visina plafona je 2.3m a juzni zid je naslonjen na kucu duzinom od 4m.
- Garaza ima noseci zid koji je deli na dve velike prostorije sirine 4m i 2.5m, deo garaze sirine 2.5m ima dve prostorije (jedna je 2x2.5 druga 6x2.5) dok je deo 4x6.5 bez pregrada.
- Garaza ima plocu (debljina monte je 8cm sa klasicnim betonom na potkrovlju)
- U garazi je uradjena struja kao i centralno grejanje, postoji mokri cvor i kanalizacija.

Ono o cemu ja razmisljam je da:

- Na postojecu garazu na zapadnom zidu dozidam 2.5m celom duzinom (6.8m) i u tom delu uradim stepenice koje ce voditi na potkrovlje, mali ulazni hodnik i ostavu (juzni deo dozidanog "objekta" bi takodje bio naslonjen na postojecu kucu.
- Zbog niskog plafona u prizemlju bi smestio spavace sobe sa kupatilom (visina plafona je 2.3m).
- Ceo sprat bi mi ostao iz jednog dela koji bi nakon dozidjivanja iznosio 6.8x9.3 i tu bi bila dnevna soba i kuhinja odvojena sankom od cigli visine 1.5m.
- Postojecu krovnu konstrukciju bi morao da prepravim i prosirim za 2.5m koliko iznosi prosirenje.

Ono sto mene brine je sledece:
- Da li smem da podizem potkrovlje za dodatnih 1.5metara?
- Da li je temelj dubine 40cm slab za dodatno opterecivanje koje bi nastalo podizanjem krova i prosirivanjem za dodatnih 2.5m na zapadnoj strani?
- Da li je 2.3m previse nisko za plafon spavace sobe?
- Da li je monta debljine 8cm dovoljno sigurna da nosi dnevnu sobu (sa nosecim zidom koji deli garazu na 4m i 2.5m)?

Ja cu svakako kao sto se ovde preporucuje da angazujem staticara da proceni da li je moguce izvesti ovako nesto ali bi mi takodje znacilo i Vase misljenje o svemu sto sam napisao.

Hvala,