Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Pitanje za iskusnije građevince, inžinjere...

16 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Vikendica građena pre 35 godina. Nema pukotina na zidovima ni uspravno ni poploženo. Trotoari oko vikendice propali i atmosferska voda se slivala pored same kuće što je verovatno uslovilo da temelj zgrade slegne i da se pod izdigne pošto očito pod nije imao nikakvu armaturu.
Ono što me sada muči je šta sada raditi? Da li potkopati temelje i uraditi vazdušne jastuke ili samo napraviti bolje trotoare, pod iskopati nivelisati, staviti šipove sa unutrašnje strane, mrežu i betonirati novi pod.
Napominjem da nema pukotine na zidovima

zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Evo i slika

  • img_20200124_123613_01.jpg
  • img_20200124_123625_01.jpg
  • img_20200124_123636_01.jpg
  • img_20200124_123644_01.jpg
  • img_20200124_123727_01.jpg
  • img_20200124_123755_01.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Objekat ima pukotina ili ste pobrkali slike . I uslikajte te podove da vidimo o cemu se radi

zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Pukotina nema a ako ste neku videli to je samo površinski sloj maltera ispucao. Iznutra je normalno. Pod se uzdigao 5-10 cm. Nemam slike ali imaću ih sutra. Vikendica je nagnuta na donju stranu ( to je desna strana na trećoj slici) Kada spusti visak sa vrha zida do dna a to je oko 5-6 m visine pomereno je za oko 12 cm. Računam da je to 1-2 stepena. Na slici se to ne vidi ali je otprilike tako. Dovodio sam razne stručnjake i majstore i svako ima svoju priču i predlog a ja ne znam dibidus ništa. Predlozi su da se podbetonira temelj na donjoj strani vikendice i tako zaustavi dalje ukopavanje, a odmah potom uradi i trotoar oko kuće koji je i ovako propao ( trenutno nagnut ka temelju a ne od temelja) i tako spreči da atmosferska voda koja se sliva sa krova ide pored temelja i sliva u delu temelja sa donje strane gde je vikendica i nagnuta tj. najviše utonula dok drugi savetuju da saniram samo trotoare i da ne radim ništa oko podbetoniranja temelja i da uradim drenažni kanal sa gornje strane vikendice kako bi skrenuo podzemne vode od kuće.
Normlano kasnije bi bilo neophodno u obe varijante izlupati ploču unutar vikendice izvaditi ploču u delovima napolje, iznivelisati zemlju unutra, staviti mrežu eventualno šipove u temelj sa unutrašnje strane, povezati mrežu i šipove i betonirati, izliti košuljicu itd. Sad su unutrašnja vrata otkačena jer ne mogu da se otvore pošto se pod podigao.
Napominjem da je vikendica na blagoj kosini pa otud i koristim termine gornja i donja strana. Prva slika je slikana sa gornje strane,a ana trećoj slici je leva strana gornja, desna donja.
Pogledao sam i druge slične teme na ovom forumu i video da nije baš nešto zahvalna bilo šta raditi u ovakvim slučajevima ali ajd sad...nije lako ni gledati kako nešto propada. Ovu vikendicu nisam ja gradio, nemam građevinski dnevnik niti imam kog da pitam za neke detalje oko gradnje tako da...šta je tu je...
PS Tenzore nisam očekivao da ćeš se uključiti u temu pa sam ti poslao mail ali evo te...sad je lakše...
Pozz

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Izvinjavam se ako nisam odgovorio na mail . Jednostavno stigne mi obavestenje procitam a kako sam na poslu u tom momentu , posle i nevidim vise taj mail , a dnevno ih pristize 10-ak .
Nazalost preko slika je jako tesko odrediti sta je tacan uzrok za takvo stanje . Povrsinske pukotine su vrlo cesto nesto sto deluje bezazleno a u stvari krije odgovor na sva pitanja . Varijanta sipova ili podbetoniranja a da se uradi kako treba preci ce vrednost vikendice bar 2-3 puta . Trebalo bi obaviti merenja i sondiranja na licu mesta pa onda utvrditi uzroke , posle je sve lakse .

zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Danas sam bio kod vikendice sa čovekom koji ima firmu koja se bavi dubinskim bušenjem bunara, sanacijom klizišta i tako time...Pogledao vikendicu i procenio da je problem nastao usled propasti trotoara i eventualno vode koja se sliva sa brda. Rekao mi je da ima tehnologiju kojom može da podigne temelje i da ih vrati na potreban nivo. Potrebno je najpre da geometar odredi neke referentne tačke da bi mogao da odredi koliko je treba podići, a onda se izvrši podizanje tom nekom dizalicom koja diže 100 t. Radi na hidraulični pogon koji goni motor od 2,2 kw. Najpre je potrebno bagerom iskopati kanal pored samog temelja koji je utonuo i sa strane zadnje strane do niova od oko 60 cm ispod donjeg nivoa temelja, a onda ručno iskopati zemlju ispod samog temelja isto kao i da se radi betonska stopa. Potom se ova dizalica stavo između temelja i tla i njome nabije metalna cev koja ima šiljak na vrhu prečnika 120-150 mm. Dizalica ima pokazivač sile koju primenjuje. On ne može da predvidi koliko će se nabiti cev ali kada se nabije prva cev dužine oko 0,5 m onda se postavi druga navari na postojoću koja je nabivena, ponovo dizalica i tako sve dok se ne dođe do tvrđeg tla koje će biti oslonac da podigne temelj. Potom se u te cevi nalije beton, podbiju neki metalni nosači zavare za cev u zemlji i gotovo. Kaže da će biti dovoljno 4 nosača. Podloga je crnica i on kaže da je u principu to dobro ali da ne zna koliku ptetu je nanela voda i koliko je rastresla podlogu. Normalno posle je potrebno uraditi drenažni kanal. Kaže da je dizao i veće kuće i da ova vikendica je isuviše mala ali pošto se znamo učiniće mi.
Meni ovo deluje potpuno neverovatno ali to i nije nešto čudno. Dovodio sam arhitekte, inžinjere i to sa višegodišnjom praksom i to je čudo. Dva pravnika 3 mišljenja a sa inžinjerima je još gore...svi imaju po dva mišljenja tako da sam u magnovenju.
U svakom slučaju ovo je koliko toliko nada za one sa ovim i sličnim problemima.
Ah da...kaže da bi podbetoniranjem verovatno doveo do još većeg opterećenja na mestu gde je već ulegla vikendica i da bi se možda desilo da ponovo utone...baš zna da uteši i ohrabri...
Ako se odlučim za ovo izvestiću vas ovde šta sam uradio i kako sam prošao.
PS Zvao sam neku firmu iz Pančeva koja radi Uretek tehniku, metodu ili šta je već to... najpre mora ispitna bušenja koja koštaju 600 e i za to dobiješ elaborat koji mi verovatno ne treba nizašta ali ajde, a posle od 300 do 600 e po metru dužnom temelja koji se sanira...Još kaže da mu se ne isplati da radi ovako male objekte...a vrednost radova prevazilazi vrednost objekta i placa...Matrix dimenzija

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Geomehanicki elaborat i busotina jesu osnov svega , i bez toga su svi slepi i pricaju napamet. Ako je crnica podloga ona moze biti samo u povrsinskom delu a i to je pitanje , jer su crnice vezane za vojvodinu , nesto u pomoravlju i podunavlju . Nije problem podici objekat to se moze isvesti i sa vintama dakle rucno , ali je porblem ako pukne temelj prilikom dizanja , sta onda , takodje objekat se mora dizati paralalno , treba vam apsolutna zastita svih tehnickih rovova . . Postaviti celicnu konsturkciju u zemlji je rizicno cak i kad je toplocinkovana , jer sve strada od rdjanja i lutajucih struja .

zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Moram da se ispravim...loše i pogrešno sam razumeo ovog stručnjaka. Ne diže on vikendicu ili ako je podigne to je zanemaarljivo, tips 1-2 cm...ali pobije te šipove u skladu sa silom koja je jednaka sili naleganja kuće, potom nalije beton u te cevi i napravio nosač od metala koji navari na tu cev i upori je u temelj kuće...Potom zašaluje tu rupu ispod temelja i nalije beton...posle prelazi na drugi šip i tako koliko treba. Znači, kuća se NE DIŽE... ali ostaje na tom nivou kako je sada a to je oko 1-2 stepena. Šta je tu je. Kanal koji iskopa mali bager pored temelja ću iskoristiti za izradu drenažnog kanala...

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Manite se ćorava posla...

zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Pa šta da radim...da čekam da se sruši sama ili da je srušim ja?

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Jedan od osnovnih kriterijuma u građevinarstvu je racionalnost! To što ste zamislili da radite (ispitna bušenja, elaborat, posle 300-600 evra/m dužnom temelja koji se sanira, bager, rov, pobijanje šipova, uretek metoda,...) to raditi na ovoj vikendici je potpuno iracionalno! Više se isplati da sazidate istu takvu vikendicu pored postojeće a da samo prebacite stolariju i krov.

zika1 wrote:
uslovilo da temelj zgrade slegne i da se pod izdigne pošto očito pod nije imao nikakvu armaturu.
Sleganje ne zavisi od količine armature već od dubine fundiranja i konsolidovanost tla ispod. Sleglo se na donjoj strani zato što je temelj tu plići, tlo slabije konsolidovano i izloženije uticaju mraza + što nema potrebe da pravi ledena sočiva izvlaćeći vlagu osmozom iz dubljih slojeva tla kad već ima površinsku vodu u izobilju.
Radovi i uložena sredstva moraju biti proporcionalna vrednosti objekta!!!
Za početak iskopajte sami rovove sa gornje i donje strane kuće pa vidite kolika je dubina fundiranja.
Dovedite najprostiju radnu snagu da iskopa jame i meša beton (armaturene koševe poručite gotove u armiračkom pogonu i samo ih stavite u iskopane kampade i zalite betonom. Odradite nove trotoare i podnu ploču, kanališite atmosfersku vodu iz oluka što dalje od kuće i toliko...

zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Da li mogu kao ispunu u drenažnom kanalu da koristim lomljeni beton?

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Ne. Materijal koji se upotrebljava za drenažu mora biti ugrađen po frakcijama da bi se ispoštovalo "filtersko pravilo".
Stari beton možete da iskoristite kao tampon sloj za novi trotoar.

zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Ok Hvala.
Još jedno pitanje.
Kuća je na nagibu. Na mnogo mesta sam pročitao da se kanal kopa upravno na pravac slivanja a nikako poprečno (u pravcu izohipse). Iz tog razloga želim da produžim kanal iznad kuće kako bi preuzeo vodu koja se sliva s brda. Temelj je dubok 70 cm na donjoj strani, a na gornjoj 100 cm računajući od nivoa zemlje. Taj zid kuće je dug 6 m. Znači da teren ima nagib od oko 6-7 stepena. Ukoliko kopam još 6 m iznad kuće i nastavim da pratim taj nivo kanala, na početku kanala (s gornje, višlje strane dvorišta) kanal će na 6. metru iznad kuće biti dubok 130 cm a ako kopam ispod kuće još 6 m do upojne jame tu će kanal biti na nivu od oko 40 cm od nivoa zemlje...još 6 m i biće na nivou 10 cm od nivoa zemlje...još par metara i cev će izaći na površinu i omogućiti nesmetano oticanje nakupljene vode.
Da li se to tako radi tj kopa ili se pak kopa ista dubina tokom cele dužine kanala bez obzira što teren ima pad?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Debelo razmislite oko tog kopanja drenaže ,jer možete napraviti gore nego što je trenutno . Počevši od toga što padavinske vode dovodite u dubinu temeljenja ,pa do toga da možete prekinutu negu povremenu podzemnu žilu ili vodenu izdan . Drenaža je u velikom broju slučajeva nepotrebna a potencijalno problematična . Bolje uradite odvode olučnih vertikala i staze oko kuće.

zika1
zika1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/10/2007
Poruke:

Eh sad sam zbunjen totalno šta raditi. Bilo je nekoliko rešenja...betonski jastuci, šipovi, drenažni kanal i na kraju samo olučne vode. Trotoari su bili u svim planovima.
Doduše problem je i nastao pre 4-5 godine kada su propali trotoari a samim tim odliv olučnih voda. Da stvar bude gora trotoari su napravili kontrapad pa je sva voda išla ka kući a ne obratno.
Kuća je 30 godina bez drenaže, nema vlage nigde niti pukotine ali je činjenica da je moguće da je tlo omekšala ova olučna voda tako da si tenzore možda u pravu.
Kad bi mi tenzore malo samo objasnio kako i šta i u kom slučaju može da pođe po zlu ukoliko se radi drenaža.
Ovih dana donosim odluku šta mi je činiti i krećem sa radovima pa imajte to u vidu.
Hvala svima koji su se uključili u raspravu.