Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Pomoc oko izbora crepa

30 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Darko.J
Darko.J's picture
Offline
Registrovan dana: 24/06/2015
Poruke:

Pozdrav svima na forumu ja sam novi clan mada cesto prelisatam po koju stranu a sada mi treba i savet i pomoc oko izbora crepa.Naime gradim kucu i dodjosmo do krova pa posto je krov na cetri vode ima badze dve pokrivene terase ne bih da pogresim oko izbora pa da imam problema kasnije inace potkrovlje je u pitanju.
Ja bih licno voleo crep u boji i to Perumil ili Terran pa bih molio ko ima iskustva da podeli po koji savet kako se koji uklapa i ostale karakteristike..Izvinjavam se ako vec postoji tema na istom nadam se da nije problem.
Krov je veliki pa cu najverovatnije da radim jednu polovinu ove godine .....a mozda i ceo zavisi od finansija.
Hvala unapred svima

  • darko_verzija_sa_potkrovljem4.jpg
  • darko_verzija_sa_potkrovljem2.jpg
  • darko_verzija_sa_potkrovljem5.jpg

Svedska ladno.....al standard

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Darko.J,
kakav tip crijepa si odlučuo ugraditi? Ravan ili valoviti? Nisi napisao, kaolikje minimalni naklon tojeg krova? Tu se ti počinje izbor crijepa. Oba sta betonska.

Perumil , ima na stranici , da se počinje od 20°; nema komentara, dali je tu potrebno i sekundarna folija sa ljepilom na prijeklopu in koliki je zahtijevan preklop folije. Na njihov stranici je samo valoviti crijep. Tehničkih podataka je vrlo malo.

Terran crijep: valoviti se polaže, sa iznimkom, na 16°; a minimalni prepuruka 22°. Ravni 30°dalje (25°izuzetno).
Imaju više tehničnih podataka i navodila za samo ugranju.

Kako izgleda tvok krov, meni bi se siđalo, da je ugrađena ravna kritina; daj dodaj još komentra na pitanje. Strijeha ti je vrlo dinamična, pa bi predložio i manji format crijepa.

LP 

Darko.J
Darko.J's picture
Offline
Registrovan dana: 24/06/2015
Poruke:

Nismo jos odlucili ni koji cemo crep pa ni da li ce biti ravan ili valovit gde god se raspitasmo svako hvali svoj na stovaristu zato sam i krenuo sa ovom temom da bi iz iskustva drugih stavio pravi crep.Nisam bas razumeo sta je ravna kritina.
Na kraju krajeva Mladost Leskovac mi ne gine pa koliko traje nek traje,da li je neko imao iskustva sa ovim crepom,ima i njega u Continental varijanti.

Svedska ladno.....al standard

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Darko.J,
nisi baš mnogo pomogao, da ti damo još kakav savet.
Nakloni tvoje strijehe?
Kod "Kontinental LUX" piše minimalni naklon 20°. Problem vidim kod tvoje strijehe nad okrugloj terasi. Tu se ne može jednostavno crijep seči na "šregu" (ne znam prevod na Srbski); težava je kod žljebova(zareze) i na vrhu, kad zakačiš crijep na dasku.
I na krovi na ravnu terasu sličana poteškoča.
Kako ti je izradio prijektant? Dali bi ti bilo sprejmljivo, da se okruglina izradi sa limom (pleh-Aluminij ili Baker ili Rheinzink) u konbinaciji sa crijepom.
Ako se može, izradi krov u jednom, ne "pola-pola". Radije gdje drugdje malo zaustavi gradnju.
Kako je izrađen razvod žljebova kod krova?

LP

LP 

Davor2016
Davor2016's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2016
Poruke:

ja sam nabavljao crijep za  krov prije par godina i stvarno sam zadovoljan, izabrao sam crnu boju i predobro izgleda. Dugo sam trazio ali na kraju sam se odlucio za crni jer ipak nije standard,a super izgleda :) 

muxa1980
muxa1980's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2016
Poruke:

Evo da ne otvaram novu temu postavit ću ovdje pitanje.
Prije svega da pozdravim sve članove foruma.
Dobio sam 3 uzorka crijepa Tondach Saturn i svaki crijep ima ovakve pukotine sa zadnje strane.
Da li je ovo "normalno" i da li utiče na čvrstoću i dugotrajnost crijepa?
Na uzorcima Creatona (Rapido) nema tih pukotina.
Hvala!

  • ts.jpg
muxa1980
muxa1980's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2016
Poruke:

Niko?

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Odakle je crep, mislim iz koje fabrike - iz Vinkovaca ili neke druge po Hrvatskoj, bolje rečeno po Slavoniji?
Ovakve pukotine se javljaju kod nedovoljnog i prebrzog susenja presovanog crepa - veća količina vlage je zaostala u nepečenom crepu i došlo je do skupljanja prilikom ostvarivanja keramičke veze tj. pri pečenju. Problem je u tome što se nije vodilo računa da se sirovini tj. glini pri mlevenju sirove gline doda potrebna količina opošćivača odnosno trebalo je uzeti u obzir hemijski sastav gline pri projektovanju kalupa odnosno gotovog proizvoda - uprošćeno takve gline sa smanjenom količinom alumosilikata a povećanom kolilčinom organskih primesa imaju znatni procenat skupljanja pri stvaranju keramičke veze.
Uzmi par crepova i kucni čekićem po njima- ako dobijes jasan i rezak, oštar zvuk crep je dobar i ne plaši . Ako je zvuk pri kuckanju tup i karakterističan za polomljeni porcelanski ili keramički komad onda radije odustani od toga, probu izvrši i na poleđini blizu pukotina. Ovakav način kontrole je proizvedenog crepa se primenjuje dan-danas svuda u svetu, čak i kod najautomatizovanijih postrojenja za proizvodnju crepa.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

muxa1980
muxa1980's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2016
Poruke:

Hvala!
Ne znam iz koje je tvornice. Dobio sam 3 uzorka i na svakom imaju te male pukotine. Takodjer, gledao sam i izložene crijepove Saturn po radnjama i na njima je isto.
Razbio sam jedan i struktura mi djeluje ok, nema šupljina.
Creaton je otprilike iste strukture ali kod njega nema nijedne pukotine,jos bi me koštao cca 500 eura manje.
Moguće da je do vrste crijepa, odnosno kalupa kako si naveo.
Probat ću sutra i taj test sa kucanjem.
Jos jednom hvala!

muxa1980
muxa1980's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2016
Poruke:

Kuckao sam i nisam primjetio neobične zvukove.
Astrea@ Vidim da se kuzis u materiju, pa ako moze tvoje mišljenje sta bi odabrao prije, Creaton ili Tondach?
Hvala!

Jetsetwilly
Jetsetwilly's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2014
Poruke:

Da li neko može da mi preporuči koji crep izabrati za prizemnu kuću (ako je uopšte bitno što je prizemna)?

U ponudi imam:

- Kontinental plus Kanjiža (standardno, majstori ga hvale, ali sve jedan prodavac se ograđuje od boje crepa posle 3,4 godine, navodno previše se mahovine nahvata na ovaj crep)
- Kontinetnal Premium Nexe (deluje kvalitetno)
- Glinex Trend (isto, deluje kvalitetno, ali šta vredi kad je meni to sve isto...)
- još neka preporuka?

Krov bi bio bez daščanja, samo još da ubedim majstore da postave i foliju ispod crepa bez daščanja...

888nik
888nik's picture
Offline
Registrovan dana: 11/03/2017
Poruke:

Nema sta da ih ubedjujes, ti placas ti gazdujes.
Ja sam na svojoj kuci stavio Leskovacki kontinental lux crni i izgleda fenomenalno!!
Topla preporuka za isti.

muxa1980
muxa1980's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2016
Poruke:

Ja sam na kraju stavio Tondach Saturn i stvarno prelijepo izgelda

nnikola
nnikola's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2018
Poruke:

Pozdrav!

Renoviram krov, pa bi mi trebala pomoć oko izbora crepa za kuću. Naime želeo bih da stavim crep u boji (najverovatnije crni, još nisam odlučio da li mat ili sjajni), i jedini proizvođači na koje sam naišao da prave ovakav crep jesu BRAMAC i CREATON. Na internetu nema dovoljno informacija, ali koliko sam uspeo da iskopam, u pitanju su crepovi većih dimenzija, ide ih 8 komada u kvadrat. Malo su skuplji, ali kako sam ja svodio računicu, ne bi trebalo više od 300e da me izađe u odnosu na običan crep.
E sad ono što me interesuje je, da li to što je crep crne boje znači da će on privlačiti toplotu i da će u kući biti znatno toplije? Većina ljudi me savetuje da ne stavljam crep u ovoj boji baš iz navedenih razloga, ali nijedna od tih osoba nema na svojoj kući crni crep pa da mogu zasigurno da uzmem njihove savete kao ispravne.
Takođe, da li neko tačno zna da mi kaže razliku između ova dva prozvođača, BRAMAC i CREATON, koji je kvalitetniji, koji je skuplji, da li su crepovi od istog materijala, itd. Te informacije nigde nisam uspeo da pronađem, a još uvek nisam naleteo ni na jedno stovaršite koje prodaje crepove oba ova proizvođača, pa kad ih pitam koji je bolji, naravno da mi kažu da je bolji onaj koji oni prodaju.

Hvala svima koji izdvoje vreme da mi pomognu!

cexzex
cexzex's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2015
Poruke:

Pored Bramac i Creaton crepa imas i Tondach-ov crep (sad Wienerberge ) takodje u crnoj boji. Ja sam za svoju kucu uzela Tondach-ov crni crep, model Bolero, takodje je vecih dimenzija, ide oko 10 kom /m2, i uzela sam blago sjajni crep. Preporucila bih ipak sjajni, jel on ima posebnu glazuru za razliku od mat crepa ( kod kuce sam imala vise vrsta crepova, u vise boja i glazura za reprezentaciju i ispostavilo se da kad je padao sneg, mogo se brze topio sa glaziranog neko sa mat crepa, takodje nakon kise brze se susio glazirani crep od onog u mat boji, pa smo iz tog razloga odabrali ipak glaziran, mat je nekako vise upijao vodu, ako mogu tako da kazem. ) Mada nam je mat bio lepsi...Sto se tice toplote, o tome ne mogu nista da kazem posto se jos nismo uselili.

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Da li ce ti biti toplo ispod crepa ili ne zavisi i od drugih stvari. Ako nemas potrkovlje vec samo tavan onda i nije neka bitna razlika.
Da li imas kontraletvu i koliku tj da li je krov ventilisan? Koliku i kakvu izolaciju imas u potrkovlju?
Imam crni crep Terran i 30-40cm izolacije staklene vune i 5cm kontraletvu. U potkrovlju su mi iste temperature kao i u prizemlju. Nemam problema sa "pregrevanjem".
Ovo i proslo leto merio sam i temperature unutrasnjih povrsina i nema nekih bitnih razlika u prizemlju, potkrovlju i gipsu na plafonu potkrovlja.
Preporucujem Terran.
Ne znam kakav krov imas ali bih te savetovao da jos jednom izracunas razliku u ceni. Meni je malo slozeniji krov, na 4 vode sa tri dosta velike badze. Kada sam racunao razliku u ceni nisam
obracao poznju na poklopce, kape, L crepove i druge "zavrsne" elemente koji su me kostali koliko i sam crep. Recimo kapa za 4 vode krov me je kostala 4.500 dinara dok je kod drugih proizvodjaca "obicnih" crepova to kostalo 800 dinara. Tu znaju da te oderu. Koliko sam video to je politika svih proizvodjaca jer uglavnom se ljudi zalepe za cenu po m2 "a ostale sitnice cemo lako dokupiti"

nnikola
nnikola's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2018
Poruke:

Hvala Vam na odgovorima!

Juče sam malo gledao po forumu, i dosta su mi se otvorile oči. Ja blage veze nisam imao da pored ova dva proizvođača postoje i drugi koji proizvode crep u crnoj boji.
@vlado107 Za Terran sam pročitao dosta pozitivnih komentara, vidim da ga ljudi uglavnom hvale. Što se tiče potkrovlja, nemam ga, tako da si mi tu dilemu rešio. Krov je rađen baš davno i izolacija mu je najlošija moguća, nemam čak ni ploču između tavana i plafona u stanu, već ide plafon od lamperije, a iznad nje je sloj staklene vune i najlona. Sada kada radim renoviranje, želeo bih da uradim dosta kvalitetnije, pa bi mi značio i neki savet u vezi sa izolacijom ako imate da mi date. Menjam par greda, i postaviću OSB table po celom krovu, zatim paropropusnu vetro neporpusnu foliju. Ne znam šta još treba, sve znanje koje imam je u stvari samo savet majstora koji će nam raditi i koji nam je diktriao šta bi sve trebali da pokupujemo. Međutim, kada ću već proći jeftinije ako uzmem drugi crep (jer je primarno razmišljanje bilo da se uzme Creaton), onda bolje da tu razliku u novcu dodam za izolaciju.

Takođe, interesuje me da li imate neka iskustva, možda poznajete nekog, ko je stavljao Perumil crep? I za njega sam takođe pročitao samo pozitivne utiske, pa sam i njega uzeo u opticaj.

P.S.
Krov mi je na dve vode, doduše imam i jednu badžu koja natkriva terasu, koja je takođe na dve vode, što znači da bi mi i tu trebao dodatni materijal (poklopci, kape, itd.). Površina je 150 m2.

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Ako vec imas staklenu vunu po "podu" tavana onda je podebljaj na barem 20cm-30cm.
OSB ploce ne moras sa postavljas. Imam potkrovlje u kojem se zivi pa nisam stavljao. Samo sam stavio kvalitetniju paropropusnu foliju. Majstorima je teze tako i ne mogu da naplate postavljanje daske.
Posto nemas potkrovlje vec tavan ja mozda ne bih stavljao ni paropropusnu vodonepropusnu (ne vetronepropusnu).
Zasto ne bih stavljao?
1. Da li znas nekoga da je imao problema sa prokisnjavanjem ko ima star crep? Ljudi su tek nedavno poceli da stavljaju folije. Ti bi prvi imao vidljive problema jer cak ni plocu nemas.
2. Tavan neces koristiti
3. Novi crepovi se mnogo bolje uklapaju nego stari.
Zasto bih stavljao?
1. Relativno mala investicija i mirno ces spavati..
2. To je standard.

Ja bih samo zamenio crep, lose grede i letve i podebljao izolaciju i stavio paropropusnu foliju (najverovatnije odmah ispod crepa a ne na izloaciju mada moze i obrnuto)

nnikola
nnikola's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2018
Poruke:

E bas se o tome radi, ja ne bih radio krov da nije muka naterala. Prokisnjava samo tako! Zbog manjka novca u trenutku, i nemogućnosti da odradimo krov, preko lamperije smo stavljali gipsane ploče. Sada imamo mokre fleke po njima... Doduše crep koji imamo na kući je užasan, popucao, na par mesta toliko, da kad se uđe na tavan, tačno se vidi kako svetlo probija. I tako je voda našla svoj put. Zato me je i strah da su neke grede istrulile pod vlagom, a to je već investicija menjati ih.
Uglavnom, hvala ti puno na savetima, zaista mi pomažeš. Ne mogu u toku radne nedelje jer i ja radi, al već u subotu ću krenuti po stovarištima u Beogradu, pa ću se detaljnije raspitati.

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Sa novim crepom ja nikada nisam imao problema. Folija mi je uvek suva. Cak je nedavno bila jaka oluja da kise nije padala prema dole vec je letela prema gore (bukvalno) i opet je foliaja ostala suva. Kada je postavljen crep nigde se nije videlo da svetlo probija. U komsiluku gde je star crep 60 godina niko nije imao problema, doduse nije ispucao i u tako losem stanju. Nisi rekao da imas "shupalj" crep Smile
Znaci crep, kontraletva, folija, lose letve i grede zameniti i podebljati izolaciju na 20-30cm. Ti imas samo vunu dole razmotatnu i to ti nije velika investicija.OSB mozes da preskocis.
Ne verujem da je kisa ostetila toliko neke grede a da ti se na gipsu ponekada samo pojavi zuta fleka. Pre bi ti se gips raspao nego greda. Ali ko zna....

nnikola
nnikola's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2018
Poruke:

Ma da, to je i majstor rekao, vrlo verovatno da su grede u dobrom stanju, samo nije mogao da im pridje dok ne skine crep. Hvala ti na savetima još jednom, pa ću napisati ovde kako se odvijala situacija, šta sam na kraju odradio.

Pozdrav!

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Glineni crep je svakako na prvom mestu pri izboru materijala.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

nnikola
nnikola's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2018
Poruke:

Je l može neko detaljnije obrazloženje iz kog razloga glineni?
Koliko sam primetio, betonski crep je u ekspanziji u poslednjih par godina, baš iz razloga što su uspeli da naprave takav crep da na kvadratnom metru teži isto koliko i glineni, iako je od betona. A jedina mana betonskog crepa sa kojom sam ja bio upoznat jeste bila upravo ta težina.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

U građevinarstvu, kao i u mnogim drugim oblastima, se pristupa prilično konzervativno - prednost se daje proverenim i dokazanim materijalima. Beton nema otpornost na abraziju kao pečena glina i iz tih razloga mu se dodaju određeni aditivi koji samo delimično rešavaju taj problem. Takođe, boje i premazi se na prvom mestu koriste da bi zaštitile betonski crep od atmosferilija a onako, uz put, utiču na estetiku odnosno na marketing.
Uostalom, pogledajmo kako izgleda kvalitetan glineni crep posle 50-60-70 ili često i više godina a na šta liči npr. betonski krovni pokrivač posle 10-15 godina.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

nnikola
nnikola's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2018
Poruke:

Hvala na objašnjenju.
Samo jedno nestručno pitanje, pošto je očigledno koliko se ne razumem.
Da li proizvode glinene crepove u bojama, kao i betonske? I ukoliko ih proizvode, da li ta boja utiče na kvalitet crepa (povećava ili smanjuje)

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Da, proizvode se. Engobirani i glazirani - engoba je mat premaz a glazura je sjajni premaz. Kod glinenih crepova sve glazure se peku zajedno sa crepom.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

nnikola
nnikola's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2018
Poruke:

Za vikend sam obišao par stovarišta i različita razmišljanja koja sam dobio samo su me dodatno zbunila.
Gledao sam Tondach, Terran i Creaton vrste crepova u crnoj boji. Kao što je kolega iznad napomenuo, cene su relativno slične, medjutim dodatni crepovi su kod Creatona, u najboljem slučaju duplo, pa čak i više puta skuplji. Međutim, meni je krov na dve vode, neću biti previše završnih crepova, stavljaću vetar lajsne, tako da nisam isključio Creaton iz razmatranja.
Na jednom stovarištu su mi predložili Creaton foliju za krov, za koju kaže da je vrhunskog kvaliteta (zato je i skupa), ali mi je rekao da ako nju stavim nema potrebe za OSB pločama. Medjutim, na drugom mestu mi je rečeno da ne smem da stavljam tu, niti bilo koju drugu paropropusnu foliju ako stavljam OSB ploče, jer one ne propuštaju paru i kroz par godina, sa ovom vrstom folije, OSB table bi se ubuđale. Da li neko zna nesto vise o tome? Rekli su mi i da stavljam OSB table debljine 11mm, a majstor mi je rekao da su dovoljne i od 9mm.
Takođe su mi rekli da je Tondach-ov crep za klasu ispod druga dva, ali po utiscima sa ovog foruma mi se čini da i baš nije takva situacija?
Majstor bi trebalo da mi dođe u toku ove nedelje kako bi izmerio i dao tačne dimenzije krova, pa sam mislio da sa njima ponovo odem da stovarište i uporedim krajnju crenu za Terran i Creaton, pa u zavisnosti od toga i odlučim.

P.S.
Koliko je zaista bitan kvalitet folije, pošto vidim da cene idu od 65 dinara, pa naviše? Komšija je stavljao najjeftiniju i kaže da nema problema.

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Ovako izgleda crep betonski crep star najmanje desetak godina, koliko ja znam i koliko idem na tu stranu. Verovatno je jos stariji jer je postavljen pre nego sto sam krenuo cesto da idem na tu stranu.
https://www.google.rs/maps/@46.2121737,19.8896403,3a,75y,359.63h,96.24t/data=!3m6!1e1!3m4!1so-0K1vDxB4eV3VpHPm4E7Q!2e0!7i13312!8i6656?hl=sr
Ovo je slikano 2011-te. Danas. eto posle 7 godina od kada je slikano taj crep izgleda 100% isto tako. Ni tackicu drugacije.
Npr u ovoj ulici ima jos kuca (u suprotnom smeru) sa Mediteran betonskim crepom koji takodje izgledaju isto kao i pre 15-20-25 godina.
Cisto sumnjam da ce i narednih 50 godina propasti kada posle 15-20-25 godina izgledaju ovako savrseno.

Na sledecoj slici je kanjiski Tondach glineni crep posle recimo 3 godine. Pokusana reklamacija vec prve godine ali nista od toga.
https://www.google.rs/maps/@46.1107219,19.6868764,3a,41.2y,269.87h,87.53t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2_WHGuMtdd7K1HxJzy2H5Q!2e0!7i13312!8i6656?hl=sr

Terran uvek ima neku vrstu crepa na akciji po ceni glinenog. Dodaci nisu na akciji. Raspitaj se po raznim stovaristima i predstavnistima.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Vrlo je štetno podaščavanje krovne konstrukcije - bilo daskom, bilo OSB tablom, bilo nekim trećim materijalom. Kvalitetna folija je sasvim dovoljna. Pisano je o tome mnogo puta na ovom forumu.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

Ledjenka
Ledjenka's picture
Offline
Registrovan dana: 20/08/2018
Poruke:

Pozdrav Darko!
Tokom vremena smo imali .......

Приватне поруке на за то предвиђено место (Send PM), а рекламирање преко одговарајуће адресе, пише на форуму. Модератор