Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

pomoc oko pretvaranja kuhinje u dnevnu sobu

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
pocetnikbg
pocetnikbg's picture
Offline
Registrovan dana: 25/01/2013
Poruke:

Ne znam ni da li sam na pravom forumu, ali mi treba pomoc.
Nameravam da prostoriju u kojoj je kuhinja pretvorim u dnevnu sobu. Obzirom da nemam u blizini nikoga ko bi me posavetovao oko radova, zamolila bih ako neko moze da mi ukratko isprica koji su to radovi, okvirna cena i njihov redosled (pre nego sto pozovem majstore). Prostorija u kojoj je kuhinja je nekih 9...10 kvadrata i u losijem je stanju sto zbog izolacije jer ima 3 spoljna zida, a sto zbog dva unutrasnja zida koji imaju stari sistem farbe-donji deo zida je masna farba.
Uz to me zanima da li neko ima iskustva i sa rusenjem pregradnog zida.

Hvala unapred

nsarke
nsarke's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2011
Poruke:

Moguce je da ste na pravom forumu, ukoliko Vam treba pomoc oko radova u SSM (sam svoj majstor) varijanti, ali nisam siguran da ste postavili pravo-dobro pitanje.

rekli ste da ce Vam majstori svakako sve raditi, onda je najbolje u razgovoru sa njima da vidite moguca resenja. ako pak zelite da saznate koliko Vam za takvu avanturu treba resursa i vremena onda morate malo pojasniti pitanje i pre svega dati neki crtez tj raspored prostorije i detalje tipa visina, sirina, duzina i sl.

Ja bih pak postavio pitanje, ako vec pretvarate kuhinju u sobu, to znaci da ce te kuvati gde? Otkud znate da je u pitanju pregradni, a ne noseci zid? Kako cete izvesti strujnu i eventualno drugu instalaciju isl.

Pozdrav

Samo malo detalnije i mozda ce neko i moci da vam pomogne u analizi i resavanju problema...

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Osim navedenog cene radova se razlikuju, nisu uniformne na celom području države.Šta vam vredi cena radova u Negotinu ,na primer, ako ćete radove obavljati u Subotici.Osim toga, bez neposrednog uvida u konkretan radni zadatak teško je dati neku preciznu i pouzdanu cenu radova i materijala.Ima veoma mnogo detalja, koji su bitni, a koje je jedino moguće sagledati na licu meste.Čak se i posle toga dešava da naidje neki nepredvidjen problem ili neophopdnost još nekih dodatnih radova koji nisu odmah mogli biti uočeni.I što reče nsarke, oprezno sa rušenjem zidova, jer i naoko tanak zid može biti noseći, ako je recimo betonski zid u pitanju.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

pocetnikbg
pocetnikbg's picture
Offline
Registrovan dana: 25/01/2013
Poruke:

Potpuno ste u pravu.
Mislim da bi bilo bolje da prvo zakacim crtez i da uz crtez bolje pojasnim sta nameravam da uradim. Kao i svima, u interesu mi je da uradim sto kvalitetnije i sto povoljnije. Uz sve to, treba mi i pomoc oko toga sta i kako treba uraditi.
Kacim crtez za koji dan

pocetnikbg
pocetnikbg's picture
Offline
Registrovan dana: 25/01/2013
Poruke:

Probala sam da nacrtam plan svog stana, ali kao sto cete videti moj crtez izgleda prilicno jadno i nejasno. Pravi sam ''talenat'' za crtanje.
Zgrada u kojoj zivim je u Beogradu, stara gradnja (1930) sa visokim plafonima. Kupatilo i wc su odvojeni. U crtezu sam navela sta mi je ideja da uradim.
Pitanje je koja je neka okvirna cena mog poduhvata (majstori + cena materijala) i okvirno vreme trajanja.
Probacu malo detaljnije da opisem sta nameravam i postojecu situaciju: Zidovi su od cigle i zid koji nameravam da srusim je pregradni (tako su mi rekli). Po nekom mom popisu radova, trebalo bi da se srede zidovi u svim prostorijama koje bih adaptirala (mada jos nisam sigurna koja mi je bolja varijanta da li klasicno krecenje ili da stavim rigips) i razvodjenje struje. Prostorija nove sobe (tj sadasnje kuhinje) ima oko 15m2.
Sto se tice radova za novo kupatilo, (postojeci špajiz i wc), srusila bih pregradni zid, pravljenje novog odvoda i dovoda + keramicar (prostorija novog kupatila ima oko 5m2). Kod pretvaranja sadasnjeg kupatila u kuhinju, pored nove kuhinje, takođe me ceka razvodjenje struje, razmisljam da li bih mogla da prelepim nove plocice preko postojecih, centriranje odvoda, nivelisanje poda i sredjivanje zida.
Verovatno ima jos radova, koje u ovom trenutku ne mogu da predvidim.

Hvala unapred

  • untitled.png
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Mislim da neće moći od malog wc-a da se napravi novo kupatilo, jer tu nema potrebne instalacije, tj. tačnije tamo, verujem da nema vertikale 110 mm, a bez toga ne može wc šolja da se namontira.Ukoliko postoji vertikala 110 onda sve može, ali čisto sumnjam da je to tako namontirano.Što se cena tiče tu postoje razne kombinacije, od angažovanja preduzimača koji ima sve potrebne ekipe, pa do pojedinačnog angažovanja pojedinih majstora i aktivno lično uključivanje u poslove po sistemu ssm.Na sve to treba još dodati cenu prevoza materijala, odvoženje šuta i cenu trčkaranja po gradu u potrazi za odgovarajućim materijalima.Gruba procena je da sve to ne može biti jeftinije od 3 do 4 hiljade evra, uključijući materijal, rad i prevoz.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

pocetnikbg
pocetnikbg's picture
Offline
Registrovan dana: 25/01/2013
Poruke:

Zvukoljube, hvala na odgovoru i savetu.
Doduse, ja ne bih pomerala wc solju (instalirana je sa leve strane sadasnjeg wc-a). Srusila bih pregradni zid i spojila sadasnji špajiz sa wc-om, tacnije u špajizu bih napravila kupatilo-samo bih dodala tuš kabinu i lavabo, a wc bih ostavila na istom mestu na kome je i sad.