Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Pranje crepa

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
hadrijan
hadrijan's picture
Offline
Registrovan dana: 08/08/2009
Poruke:

Pozdrav forumasima

Moze li mi neko pomoci?

Naime, na kuci imam krov na dve vode na kojoj je crep star oko tridesetak godina.
Crep je u dobrom stanju, ali se mahovina uhvatila na celoj povrsini krova.

Pre par godina smo sredili fasadu, pa sada sa ovakvim krovom izgleda prilicno lose kuca.

Da li je moguce izvrsiti pranje crepa rucno?
Ili mora masinski?

Zivim u Zrenjaninu, mozda mi neko moze preporuciti majstora za to?

HVALA svima koji se jave!

Milenko_M
Milenko_M's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2013
Poruke:

Прање црепа би могло да се ради са оним апаратом за прање под притиском.Као што се перу фасаде може и цреп.Али то ствара пуно недоумица.Прво колико би то неко тражио уколико се нађе кандидат.Таквим прањем се сигурно скраћује век трајања црепа.Доћи ће до скидања глазуре и пуцање црепа .А исто тако битно , маховина се ствара због атмосферних услова и ако је сада има брзо ће се опет створити ( 2 - 3 године максимално).Ја сам мењао цео кров са новим црепом и маховина се брзо појавила.

Гејање на пелет , котао Мајевица , горионик Фероли СУН 7.

zakcoske
zakcoske's picture
Offline
Registrovan dana: 25/03/2016
Poruke:

Tvrda cetka sa dugackom drskom. Na suvo skinuti sto vise moze ,mozda mora spakla ( plasticna) ako su naslage velike. Posle cetkom I vodom oribati sto vise moze I na kraju oprati sa (po izboru) : deterdzent sa toplom vodom, 1% clora sa toplom vodom, zinc ili magmezium sa toplom vodom . Valjalo bi staviti malo hlora u bilo kojoj kombinaciji radi unistavanja algi/mahuna . Kad se sve dobro osusi valjalo bi poprskati sa silantom ( mozda onaj za beton ili ciglu ili ako ima bas za crep).Posto crep ima glazuru ,ne bi trebalo da se koristi celicna cetka ili bilo sta sto bi moglo da ogrebe glazuru Aparati za pranje pod pritiskom nebi trebalo da se koriste

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Na slemenu ili neposredno ispod slemena i u citavoj duzini slemena treba postaviti traku sirine cca. 3-5 cm od tanjeg bakarnog lima, oblikovati je prema crepu odnosno obliku krova. Naravno, bakarna traka mora da bude ucvrscena za krovnu konstrukciju, nestoi slicno kao sto se ucvrscuju limeni snegobranski elementi. Sustina je u tome da kisa koja pada po bakarnoj traci se polako i sliva i razliva po citavoj sirini i povrsini crepa tj. krova.
Treba da prodje, u nasim klimatskim uslovima, oko 4-6 meseci da bi se zaustavilo nastajanje i prestao dalji rast mahovine i da bi se stara mahovina unistila. Dok je bakarna traka na krovu vise nece biti mahovine.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

hadrijan
hadrijan's picture
Offline
Registrovan dana: 08/08/2009
Poruke:

HVALA svima na odgovorima!

Pozdrav!