Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

15 cm stiropora ili 10 cm kamene vune na fasadu??

29 poruka / 0 new
Poslednja poruka
neso_
neso_'s picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2018
Poruke:

Molim vas drugari da ukoliko je moguće date neki savjet.. stavio sam stolariju 88+ sa tri stakla, pumjeno je gasom i ima onaj low premaz.. sada planiram da odradim potkrovlje sa 10 cm kompresovane kamene vune u rogove i 10 sm po rogovima... pokušavam da maksimalno vodim računa o kvalitetu izolacija i instalacija. E sad, zbog nekih drugih stvari i planova polako bih trebao da se odlučim za debljinu izolacije na fasadi. Da li je bolje 10 cm kamene vune ili 15 cm stiropora????

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Pošteno rečeno, na tvom mestu bih pre ugradio 15cm EPS jer većina "majstora" ne zna da ugrađuje kamenu vunu. Sa druge strane, diskutabilno je i ko će znati da ugradi EPS od 15cm zbog alata i mogućih zazora tokom ugradnje koje treba anulirati. Prvo se potrudi da pronađeš tiplove za debljinu izolacije od 15 cm. Trebaju ti tiplovi od 22 cm ako ne ugrađuješ čepove preko njih. Ako radiš čepove preko tiplova, trebaju ti tiplovi od 20cm.

Za improvizacije...nema garancije !!!

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

neso_, ako se dobro razbere, to je novogradnja.
Da, moj glas ide za EPS 15 cm. Detalje oko ugrađenih prozora imeš verovatno riješene. Pozornost polaži na samo ljepljenje EPS-a. Pazi da ti bude potpuno stinjeno na stikovima i aku su špranje te zapuni sa PU pijenom. Zadnju vrstu EPS-a potpuno zadihtaj, da ti ne rosi na odkapnoj pločevini.
Koliko mi jo poznato ti sidranje nije potrebno.

LP 

stakleni
stakleni's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2010
Poruke:

Da sam na tvom mjestu, uradio bih stiropor od 15 cm. Sto se tice tiplanja, ako ne prelazi visinu od 7m, nema potrebe da za tiplanjem.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Nisam mogao da zaključim da li je novogradnja ili već malterisan spoljni zid,zbog toga sam prvo ukazao na tiplove jer nije rečeno koji će se lepak koristiti. Ako je novogradnja i koristi se neki od kvalitetnih univerzalnih lepkova, tiplovi nisu potrebni ispod visine od 7m.

Za improvizacije...nema garancije !!!

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Ako već postoji dovoljno prostora postavio bih 15 cm neopora, što je u smislu iizolacije ekvivalent više od 18 cm belog fasadnog stiropora.
Nije mi samo jasno koja je to "kompresovana kamena vuna"? Od kog je proizvođača? Da tu nisu možda pomešane 'babe i žabe' ...

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Astrea wrote:
Ako već postoji dovoljno prostora postavio bih 15 cm neopora, što je u smislu iizolacije ekvivalent više od 18 cm belog fasadnog stiropora.
Nije mi samo jasno koja je to "kompresovana kamena vuna"? Od kog je proizvođača? Da tu nisu možda pomešane 'babe i žabe' ...

Slažem se,ako finansijski faktor nije presudan ,bolje je ugraditi 15cm neopora (grafitni EPS) od običnog fasadnog stiropora 15cm ili tvrdopresovane kamene vune za kontakt fasadu debljine 10cm.

Sada se otvara jedno drugo pitanje! Kontakt betona,betonskih ploča ( terase na primer,spoljno stepenište,...itd) i stiropora/neopora/kamene vune ,po pravilu treba prvo obraditi stirodurom iste debljine u visini 10-15cm,a zatim nastaviti sa ugradnjom izolatora. Čini mi se da nije lako nabaviti XPS (stirodur) debljine 15cm na našem tržištu....

Za improvizacije...nema garancije !!!

neso_
neso_'s picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2018
Poruke:

kompresovana vuna? Mislio sam na ursa kamenu vunu onu u rolnama... to da idem 10 cm u rogove, pa onda 10 cm staklenu po rogovima. Ili je to malo??Ili raditi sa knauf materijalima? Želim napraviti dobru izolaciju potkrovlja. Što bolju. Čak sam mislio po kosinama da stavim i više, a pošto ću spustiti strop na neku normalnu visinu gore kasnije mogu trpati još.. Trudio sam se ne štediti na izolacijama do sada pa ću pokušati tako i od sada. Čak sam i u estrih išao sa 10 cm stiropora za glazure.

A što se fasade tiče, u dilemi sam i tu u smislu kamena vuna ili stiropor. Što se tiče toplotne a volio bih da što bolje i zvučno izolujem. Kuća nije nova gradnja potpuno, vanjski zidovi su bili ozidani prije ali nikada nije bila završena. potkrovlje sam zidao ja. Znači okolo nije omaltano, a razmišljao sam čak i o tome da prvo omaltam. Da mi je da što bolje ušuškam sve.. Vanjskih stepenica nemam, imam lođu od 20tak m2 i tu je glazura urađena sa 10 cm stiropora..

Da mi je da se što bolje informišem i da u pregovorima sa majstorima znam šta hoću jer sam se uvjerio da su uglavnom u pitanju potpuno nepismeni idioti i da moraš baš utanačiti sve i sjediti pored njih. Jedva čekaju da nešto ne znaš, onda te ubjeđuju kako je hidroizolacija glupost, kako je dovoljno 5 cm stiropora u fasadu, kako ne treba traka za diletaciju u glazuru, kako su cijevi fi 160 za odvod bacanje para, kako je najbolji dimnjak kad se zida od sitne cigle.. Pa kada sam stevljao kontra letvu 6 cm odgovarali su me, pa su govorili da ispod lima sa filcom ne stavljam paropropusnu foliju jer bacam pare, pa su padali u nesvijest kada sam rekao da hoću da razmaknu daske za podaščavanje 4 cm jednu od druge...

Želim da izolujem kuću da bde tip top, pa da trošim što manje peleta i struje za rad klime.. I zato bih volio da znam o čemu pričam kad pregovaram.

E sad sam znači u dilemi između vune ili stiropora, kažu da je vuna glupost.. (vjerovatno je teže raditi sa vunom Smile ))

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Ursa ne proizvodi kamenu vunu a ta 'kompresovana vuna' je najobičnija staklena vuna koja ima vrlo loše karakteristike za letnji period. Znači, ti ćeš da staviš 20 cm staklene vune ukupno a ne 10+10 kako si napisao, verovatno zato što te je neko doveo u zabludu. Ako već hoćeš da koristiš staklenu vunu onda treba da se ide sa debljinama preko 30 cm a to mu u finansijskom smislu ispada kao dvadesetak kamene. Samo je u pitanju da li ima fizički mesta za te debljine od 30 i kusur cm. Ovo se sve odnosi na letnji period.
Kada je zima u pitanju i petnaestak cm staklene je prihvatljivo.
Rekao sam svoj stav oko vune i stiropora. Vuna ima prednost i radi paropropusnosti, ali valjda ukućani nisu tolike lenštine da neće jednom u sat-dva da proluftiraju prostorije?! Sa povećanjem debljine izolacije i zaptivanjem stolarije tokom grejne sezone se nameće neophodnost postojanja ventilacionog sistema. A to je tek ozbiljan zalogaj i u tehničkom a još i više u finansijskom smislu ...

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

neso_
neso_'s picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2018
Poruke:

Daj predloži onda najbolje za potkrovlje. Kamena , staklena... i knauf kaže da se kombinuje..

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

neso_,
za fasadu 15 mc stiropora.Tu su predložene dvije opcije, da ugradiš grafini stiropor ili bijeli stiropor. Grafitni je dražji in možeš uraditi debeljine 12 cm; bijeli 15 cm.

U pogledu strijehe tvoje: pišeš, da si zahtijevan investitor. To je dobro. Imaš i komentar , da hočeš izraditi " top.......".
Nekoliko opombe je napisao kolega forumaš " Astrea".
Opomba sa moje strane: ako imaš stariju kuču i si ugradio kvalitetena okna ( " stavio sam stolariju 88+ sa tri stakla, pumjeno je gasom i ima onaj low premaz." ), treba da brineš , da moraš prozračivati tvoju hišu ili če ti se pojaviti poteškoča sa vlagom = plijesna.
Dali si primjerno obradio i izradio špalete oko prozora? Kolika je visina šperovca? Kovna konstrukcija več stoji ili je u planu da se izradi na novo? Ako je gotova , kako si ne možem raztulmačiti u tvom postu gore ( pišeš da si se imformirao o materialima - sastavima), onda je pitanje kolika je visina kolijenčnog zida?
Ako hočeš kombinaciju kamene vune i staklene , onda predlažem : kamenu vunu u debelini šperovca. Staklenu vunu 15 cm izpod šperovca u suprotni smjeri. Slijedi opozorilo: kvalitena parna zapora = parna brna ( Sd = 100 ili više .....) in kvalitetna ugradnja= izrada te !! Naročito na vanjski stijeni treba biti zadihtovano.
Na poševnini hočeš li imati kakve sijalice?? Pažnja , da se ne probije parna brana! Posebna izrada kutija koje morajo biti zrakutijesne.
Ako upotrebiš halogenke pažnja na samo količinu toplote koje je oddaju - požarna zaštita. Kod LED nije takva opasnost. Greške je najviše kod proboja cijevi za električke kablove.
Daj kakvu sliko tvoje strijehe. Na spolnji strani pažljivo izraditi detalj sklapanja unutrašnje izolacije sa samom fasadnom. Kleparija treba da bude istotako kvalitetna. svi proboji KCM cijevi = odduh moraju biti izolovani i dihtani na parni brani.

LP 

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Ako radis sa projektom i dozvolom 15cm u potkrovlju je malo da bi dobio dozvolu. Idi na 25-35cm. 5cm staklene vune nije skupo i ulaganje u debljinu izolacije u potkrovlju je najjeftinije i najisplativije ali do 35cm. Preko 35 cm su vrlo male ustede. Za fasadu Neopor je skuplja varijanta, npr 12cm neopora je skuplje nego ekvivalentan 15cm beli stiropor. Kamena vuna 12cm umesto neopora ili 15cm belog stiropora je 3 puta skuplja. Po meni to sto je nesto toliko skuplje vrlo malo je i bolje u nekim drugim osobinama kao npr trajnost i paropropusnost. Veca cena nije opravdanje za tako malo bolji kvalitet.

neso_
neso_'s picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2018
Poruke:

špalete su obrađene unutra, malterisano je melterom 510 pa onda završni sloj neki talijanski malter (drobljeni mermer i kreč je sastav, moram reći tim dijelom sam izuzetno zadovoljan) čini mi se da je odrađeno kako valja. Krovnu konstrukciju sam uradio, krov je 27 stepeni, dužina roga 6,5 metara. Išao sam odozgo prema dolje lim crijep 0,55 sa filcom, pa letva, pa kontra letva 6x6 cm, pa paropropusna/vodonepropusna folija (čini mi se bramac) pa daska jelova 2,5 cm debljine koja je razmicana jedna od druge 4 ili 5 cm (zabravio sam). Visina "koljeničnog zida" je 1,75m

Imaću sijalice naravno, LED panele nadgradne ću staviti, tako da nema bojazni što se tiče protivpožarne zaštite.. Smatram da sam to uradio poprilično dobro. Sve što sam radio trudio sam se da se dosta dobro informišempronaći ću neke i slike..

E sad sa vana nisma obrađivao špalete , tačnije sa vana nisam ništa ni radio.. planiram ove godine da krenem "odozgo" i završim sve moguće izolacije i da sredim potkrovlje. I naravno da nabavim sav materijal za fasadu. Zato su mi potrebne informacije, da ne lutam. Koliko vidim većina ljudi smatra da je stirpopor bolje rješenje..

A što se tiče potkrovlja, sve sam pročitao što sam našao, sad da mi je neko da mi prenese kako je to kad se napravi. Jedni kažu dovoljno je 10 +10 staklene vune, drugi kažu najmanje 30 cm staklene, neki kažu treba kamena.. Čak evo čovjek kaže da ursa ne pravi kamenu, a na youtube ursa reklamira da ima kamenu.. sad opet imam dileme što se tiče potkrovlja... kakvu izolaciju da stavim da to bude i ljeti i zimi odlično, a da je u isto vrijeme cijena koliko toliko pristojjna..

neso_
neso_'s picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2018
Poruke:

Znači druže ti predlažeš 25 ili 30 cm staklene vune u potkrovlje?? Ništa kamena vuna??

Meni lično ono što na internetu reklamira ursa je ovako najlakše rješenje, e sad da li je i najpametnije i najučinkovitije...

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Pravilnikom je propisano da kod novih objekata ide minimim 25cm (mozda malo vise) staklene vune inace nista od projekta i dozvole. Ako ides u toj debljini onda nema potrebe za kamenom, licno sam tako uradio i ovo pakleno leto nisam imao problema sa pregrevanjem potkrovlja. Cak je bilo hladnije od prizemlja jer u prizemlju provodimo vise vremena. Klima je radila par dana po par sati dok po komsiluku klime su radile vise od mesec dana bez prestanka dan i noc.

neso_
neso_'s picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2018
Poruke:

a koju si ti stavio??Koji proizvođač???

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Da vidimo taj link tj. youtube gde kaže da Ursa ima kamenu vunu?
Svi proizvođači staklene vune se dovijaju na raznorazne načine da dokažu učinak staklene vune pa čak svesnno stvaraju dovode kupce u zabludu. Samo jedna njihova 'igra' je ovo plasiranje naziva 'mineralne'. Tu igraju na kartu prilične neinformisanosti a i neznanja prosečnog kupca. Najgora je stvar što tu 'igru' i vode i rade naši akademski obrazovani građani koji su se uhlebili u prodajnim predstavništvima tih proizvođača.
Smatram da trebva biti pošten i realan u davanju tehničke informacije. Staklena vuna nije loš proizvod, daleko od toga - ali treba znati njena ograničenja (pre svega loše karakteristike u letnjem periodu) i o tome voditi računa pri projektovanju i gradnji.
To što Knauf preporučuje mešanje kamene i staklene je razlog što proizvode i jednu i drugu i trteba ravnomerno uposliti kapacitete.
S druge strane zašto Knauf ili neki drugi proizvođači ne predlažu staklenu vunu u potkrovlja na nemačkom ili švajcarskom tržištu (iako su njihova leta daleko manje žarka od naših)? Odgovor je u tome što na tim tržištima postoje materijali koji su neuopredivo bolji za potkrovlja čak i od kamene vune a staklenu vunu niko i ne uzima u obzir - to su pre svega celulozne ploče, ploče vlaknatice, vune od raznih prirodnih materijala (konoplja, prirodne dlake i slično).

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

Daniel66
Daniel66's picture
Offline
Registrovan dana: 11/01/2018
Poruke:

Nemoj drug raditi napamet.Zatakve stvari su ljudi izmislili termicki proracun.Ukoliko si imalo tehnicki potkovan mozes taj proracun uraditi sam.Skini URSIN program za termicki proracun nije tezak za provaliti ubaci podatke tvog mesta i ubacuj u program podatke o tvojoj kuci.Za svaki zid koji hoces da uradis stavi odredjene materjale i kad dobijes zeleno svetlo to je to.Ukoliko hoces zeleni karton za svoju kucu uradi proracun za sve zidove.
Pozdravb

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

A šta sam ja to radio napamet, moliću fino?

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

neso_
neso_'s picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2018
Poruke:

Da, zaista ja sam pogriješio. Nije kamena već MINERALNA

Do mene je. E ti materijali o kojima pričaš, gdje se imaju kupiti, ko su proizvođači? Imaš li nekakve linkove da pregledam??

Znači za staklenu vunu ljeto je problem..

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Da, pisalo se o tome i ovde. Moguće je i staklenom vunom postići nešto ali treba enormno debela izolacija a to iziskuje dosta prostora. Najveći broj objekata jednostabvno nema te mogućnosti i onda ljudi stavljaju onoliko koliko mesta imaju a problem rešavaju ugradnjom klima uređaja. Ploče od drvenih tj. celuloznih vlakana su jedna od najboljih za izolaciju potkrovlja ali toga kod nas jednostavno nema. Kamena vuna je najbolji izbor na našem tržištu a da debljina bude u prihvatljivim razmerama.
Uostalom evo ti samo jedan link oko celuloznih ploča https://www.energieheld.de/blog/hitzeschutz-im-dachgeschoss-mit-einer-da...

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

To sto pise "mineralna vuna" nije greska ali dovodi u zabludu. Mineralne vune se dele na kamene, staklene, keramicke itd...

zorancile
zorancile's picture
Offline
Registrovan dana: 17/12/2012
Poruke:

Kako da znamo koja je kamena vuna?

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

zorancile,
kamena volna je obično " Zelene boje" . Obično je u ploščama. Vrlo rijetko u rifuzi ili u rolni, jer se vlakna ne mogu savijati.
Napišu u stricu Guglu i sugurno nađeš komentar.

Staklena je običajo u rolama.

LP 

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Mada ima i staklene koja je tamna, najčešće je vrllo svetle žućkaste boje; mada je ima i dosta velike zapreminske težine najčešće je dosta lagana a kamena je u principu veće zapreminske težine, znatno je stišljivija staklena od kamene, staklena već na niskoj temperaturi (od 250) gori a kamena izdržava i srednje (1000 i više). Treba pregledati deklaraciju proizvodjača i raspitatii se ko šta pravi. Ipak, nema mnogo proizvodjaca ni u svetu a kamoli u Evropi i niko od njih ne sme ni da pokuša da laže. Sasvim je drugo to što trgovačka predstavništva tih proizvodjača pokušavaju svojim 'tehničkim informacijama' da klijentelu dovedu u zabludu a očigledan primer za to je nastup Urse na srpskom tržištu.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Staklena vuna za potkrovlje izdrava 700*C a ne 250. Postoje varijante koje izdravaju samo 250 ali se ne ugradjuju u potkrovlje. Iste su klase negorivost i svrstavaju se u negorive materijale.

skole
skole's picture
Offline
Registrovan dana: 14/05/2008
Poruke:

Poštovani članovi, molim Vas za pomoć. Čitao sam ovaj razne teme vezane za termoizolaciju, ali ja nisam uspeo da sklopim odgovor na pitanje koje me muči. Naime, polako privodim izgradnju kuće kraju, spoljašnji zidovi su od cigle debljine 25 cm, izolacija na plafonu (gornjoj ploči) 15 cm stiropora, a u podu 10 cm. Za nekih 45 dana bih hteo da radim izolaciju spoljašnjih zidova. Po projektu stoji 12 cm, da li bi ste mi preporučili neki drugi materijal (kamenu vunu, multipor, ili...) - naravno da je cena ograničavajući faktor, ali ako je bolja solucija neznatno skuplja bolje da sad investiram, nego kasnije da čupam i ovo malo kose što mi je preostalo... Da li neko može da mi napiše koja je razlika u ceni postavljanja stiropora od 12 cm i kamene vune od 12 cm (jasno mi je da sve ima svoje prednosti i mane i da kamena vuna može biti tanja, ali...) na površinu od recimo 100 m2. Unapred zahvalan na odgovoru!

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Realnije da biras izmedju 10cm kamene vune ili 12cm stiropora jer je ces postici slicne ustede pri grejanju.
Kosu neces cupati zbog ovog izbora, kamena ili stiropor, kosu ces da cupas zbog majstora Smile
Cena 10cm kamene vune je oko 10e/m2 dok je stiropor 12cm 4.5e. Razlika na 100m2 je 550e.
Kamena vuna je dugotrajnija i svakako bolja ali pitanje je da li ce to to biti subjektivan ili realan osecaj boljeg-losijeg.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Treba razmisliti i o sivom grafitiziranom stiroporu jer bi 12 cm imalo efekat kao više od 15 cm običnog belog stirpora.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari