Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Alu-drvo ili Drvo-Alu

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
anke
anke's picture
Offline
Registrovan dana: 10/04/2010
Poruke:

Da li neko zna koji je bolji prozor? Da li aluminijumski sa drvenom maskom prema unutra ili drveni sa aluminijumskom maskom prema spolja? :? Sa obzirom da je cena priblizna sta je bolje uzeti. Inace odlucio sam se za jednu od ove dve varijante a zbog zamene stolarije u stanu! Hvala

radenko
radenko's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2009
Poruke:

anke ja sam u maju na sajmu gradjevine gledao obe vrste prozora i iskreno da ti kazem bolje mi se svideo aluminijumski sa termo prekidom a drvo sa unutrasnje stane jer ima i aluminijumski bez termo prekida sto ti nebi preporucio jer ce da vlazi , pozdrav Radenko

datas
datas's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2010
Poruke:

Da li je dobar podforum?
Ja sam u predhodnom periodu vršio izbor stolarije. Meni u startu nije bila opcija AL-drvo, ali sam u jednon slučaju imao u ponudi i tu stolariju. Ne znam da li je do proizvođača, ali mi se to nije uopšte svidelo. Aluminijski deo je bio dobro urađen (na uzorcima), ali je drveni deo bio daleko iza kvaliteta i završne obrade unutrašnjeg dela drvo-AL. Možda je samo do konkretnog ponuđača.
U osnovi se izbor svodi na izbor drvene ili AL stolarije. Što se tiče karakteristika i problema u eksploataciji i održavanju, na netu imaš dosta informacija.
- AL-drvo je u osnovi aliminijska stolarija kod koje unutrašnji deo sadrži drvenu masku koja doprinosi ugođaju. U razmatranju ponude koju sam imao, rečeno mi je da ovaj deo nema nikakvog uticaja na faktore provodnosti, odnosno gubitke i da su oni jednaki karakteristikama aluminijske stolarije.
- Drvo-AL prozori su u osnovi drveni prozori, a aluminijski deo ima ulogu zaštite od atmosferskih uticaja, odnosno anulira nedostatak drvene stolarije po pitanju održavanja. Vizuelni efekat i ugođaj kod ove stolarije je zaista sjajan. U par slučajeva sam imao sugestije od proizvođača (naglašeno je da rade i jednu i drugu kombinaciju) da drvo-AL imaju problem sa različitim koeficijentima širenja aluminijuma i drveta i da vremenom dolazi do deformacija drvenog dela. Međutim, kasnije kad sam pregledao kataloge i tražio informacije na netu, ispostavilo se da je to bio problem u prvim izvedbama kada se AL profil direktno ubacivao u kanale u drvenom delu, ali u sadašnjim izvedbama se koriste plastični delovi za tu vezu. Takođe sam se raspitivao i šta se dešava na delu gde se spajaju drvo i aluminijum što se tiče kondezacije. Konstrukciono je rešeno da postoji strujanje vazduha u tom delu i da se to isušuje, a zaštite na vodenoj bazi su dosta kvalitetna zaštita (objašnjenja proizvođača).
Ako se ne varam ukupan faktor provodnosti toplote kod drvenih prozora je dosta bolji od Al prozora (i sa termo prekidom).
Pošto je moj izbor drvo-Al, ako su ti potrebne informacije o proizvođačima drvo-Al stolarije, mogu da ti ih dam, pošto kod nas postoji mali broj prozvođača koji kvalitetno rade ovu stolariju. Najbolje je pogledati i jednu i drugu stolariju.

anke
anke's picture
Offline
Registrovan dana: 10/04/2010
Poruke:

Što se tiče podforuma ni ja nisam siguran da sam izabrao pravi ali nešto mislim ,hoću da se izolujem od hladnoće zimi i od vrućine leti pa eto... Smile Datas, bio bih ti zahvalan da mi pošalješ podatke o proizvođačima pomenute stolarije. Naravno dosta njih sam pronšao preko neta ali takođe dobar deo istih nema salone u BG-u čak ni nešto bliže istom. Nadam se da ovo nije reklama jer nikog ne hvalim(niti kudim) za sada , neki od njih su, Fagus iz Banja Luke (meni interesantan pasiv profil), zatim Jelovica koja se pravi u Kragujevcu... Jedino sam video 'Toplica-drvo' na Dorćolu i tu sam i pao u dilemu iz naslova teme! Moram priznati da se i meni više sviđa Drvo-Alu (čak je i nešto jefiniji) a i što se tiče provodnosti je bolji što mi je važno sa obzirom da pokušavam da napravim neki sistem sa ventilacijom stana uz pomoć pločastog rekuperatora, gde bi isti izgubio smisao ako ne bih pokušao da uštedim na svim elementima 'izolacije'. Opet sa druge strane Alu-drvo mi se čini robusnijim-trajnijim... :? Svaka preporuka na ovu temumi je dobro došla!

datas
datas's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2010
Poruke:

1. Domis Čačak, salon im je preseljen u ulicu ispod Svetogorske. Prijatelj ima njihovu stolariju drvo-al već neki 15 tak godina. Sve je još uvek besprekorno. Tip stolarije koji sam gledao kod njih je bez ukrasnih letvica pri montaži staklenog panela, a drveni i aluminijski deo su baš dobro odrađeni.
2. Druga firma koja ima odličan kvalitet proizvoda je Smaj produkt, takođe imaju salon u Beogradu i mogu se pogledati uzorci. Vredi pogledati njihovu stolariju
3. Treća firma koju si već spomenuo je Fagus Banja Luka, nešto od njihovih proizvoda se može pogledati u all4Home. Rade isporuku za Srbiju, carina se ne plaća, samo porez. Cene su im dosta povoljne, ali postoji problema recimo sa Al roletnama, cena im je po m2 više od 2x veća nego što je uobičajena cena kod nas.

Sa ova tri proizvođača sam imao kontakte, pa ako su ti potrebni kontakt telefoni, na PP.

Na sajmovima sam još gledao stolariju od Zidar Negotin, dobar je kvalitet, ali ih ove godine nije bilo na sajmu. Imaju predstavništvo u Beogradu (Svetogorska).Već znaš da treba dati avans, pa čekati isporuku. Možda je neko imao iskustva sa njima, pa će da ih napiše.
Toplica drvo ima dobre proizvode, nisam ih kontaktirao pošto u startu imaju više cene.
Internorm je ove godine bio na sajmu, imam negde njihov katalog. Za cene nisam ni pitao. :nes

Ono što sam primetio kod ponuđača je da maksimalna debljina staklenog panela ima određenu dimenziju, tako da su razmaci između stakala malo skraćeni, ako želiš trostruko staklo.

Još jedan interesantan momenat je ugradnja ove stolarije sa mrtvim ramom. Postave se letvice na otvore, uradi se malterisanje i svi "mokri" radovi pa se tek na kraju ubacuje stolarija. Iako je stolarija zaštićena premazima, kod malterisanja ipak ima puno vlage i mogućnost fizičkog oštećenja. Meni ovakav način ugradnje odgovara i zbog redosleda radova, pošto se rade instalacije i malterisanje, a stolarija koja je baš velika investicija dolazi na kraju.
Ovakav način ugradnje sam imao u ponudi u startu jedino kod Domisa, ostali su potvrdili da može i tako.

Ako već radiš centralnu ventilaciju, cilj je da se što više zadihtuje gde god je to potrebno. Na netu sam našao članke za RAL način montaže stolarije. Još nisam kontaktirao sa navedenim ponuđačima, ali ću nastojati da montažu odradim po tom postupku. Izolacione i zaptivne trake ću nabaviti ako bude potrebno. Da li je neko na forumu imao iskustva sa ovim ?

anke
anke's picture
Offline
Registrovan dana: 10/04/2010
Poruke:

Datas, hvala na informacijama, već sam ih upotpunio na netu i iznenadio sam se za Domis koji je na 100 metara od stana gde hoću da promenim prozore Laughing out loud a nisam ni znao da postoje, doduše zavukli su se u malu uličicu! Inače stan mi je u Takovskoj na samoj raskrsnici i ono što mi se još javlja kao problem je i buka! Tako da me ovaj momenat sa troslojnim staklom zanima i po tom pitanju a ne samo po pitanju termoprovodnosti! Da li je troslojno dobro i za buku ili samo za termiku i da li je bolje uzeti dvoslojno(debljeg preseka stakla) a sa većim razmakom između? Inače ne radim klasičnu centralnu ventilaciju jer ona mi se ne bi investiciono isplatila. Sistem grejanja/hlađenja ću izvesti toplotnom pumpom vazduh-voda sa sistemom fan-coila a rekuperator sa dva ventilatorčića u kombinaciji sa filterima i izmenjivačem će mi koristiti pored uštede energije i za eliminaciju smoga i buke usled otvaranja prozora! To mi je barem ideja zasad! Pored svega ovoga moraću da uradim unutrašnju izolaciju spoljnjih zidova (spoljašnja je nemoguća) pa mii tu trebaju informacije za pravo rešenje, stiropor,stirodur, mineralna vuna sa gips pločama...Biće posla Crying

datas
datas's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2010
Poruke:

Ne, troslojno staklo ne smanjuje buku.
Za smanjenje buke je potrebno ugraditi bar jedno laminirano staklo. Npr. panel: 6 mm laminirano staklo + 14 mm međuprostor punjen argonom + 4 mm Low-e bi imao dobru toplotnu i zvučnu izolaciju.
Za svaku kombinaciju staklenog panela, proizvođač bi trebalo da da i podatak o smanjenju buke (u db).
Da bi se smanjila buka, potrebno je povećati masu stakla i smanjiti mu elastičnost. Stakla se lepe i između se stavljaju folije. Na ovaj način se povećava i čvrstoća stakla.
Proizvođači stolarije uglavnom ne prave staklene panele već ih naručuju od firmi koje se time bave, tako da je ponuda kod svih slična.
Na sajmu građevine su bili uzorci stolarije sa laminiranim staklima.
Mene je više interesovao problem toplotne izolacije pošto imam velike staklene površine, a nemam problem sa bukom.
Na smanjenje buke utiče još i profil, odnoso materijal od koga je urađena stolarija, način ugradnje, odnosno spoj prozora sa fasadnim delom, brtve između pokretnog i nepokretnog dela prozora. Staklena površina je najveća pa time i izbor stakla najviše utiče na smanjenje buke.

anke
anke's picture
Offline
Registrovan dana: 10/04/2010
Poruke:

Ono što sam zaboravio pomenuti a može da bude problem su roletne! Kako one utiču na buku spolja,odnosno koliko kvare perfomanse samih prozora! Da li je moguće njih zadihtovati dovoljno dobo?