Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Drenaža - preventiva

15 poruka / 0 new
Poslednja poruka
talent
talent's picture
Offline
Registrovan dana: 22/01/2010
Poruke:

S obzirom da nisam siguran da će ono što nameravam da uradim imati efekta, rekoh, hajde da to podelim sa Vama , pa možda zajedno rešimo problem.
Naime, plac na kome se nalazi kuća i pomoćni objekti je u padu.
Stambeni objekat se nalazi na 4 metra od međe placa poviše mog.
U proleče kada počne sneg da se otapa dolazi do zasićenja zemlje vodom i pojave malte ne potoka koji prolazi kroz plac.
Ta voda ne ugrožava za sada objekte jer sam uradio drenažu oko objekatai, povezao u sistem i odveo vodu van placa.
Da bi se rešio preteranog dotoka vode s proleća,namera mi je da uz samu među iskopam drenažni kanal dužine 30- tak metara ,dubine oko 1 m. i širine 0,5 m.
Voda absorbovana u d.kanalu bi oticala u kanal pored ulice.
Da li ću,ukoliko uradim ovako nešto, smanjiti preterani protok vode kroz plac i u kolikoj meri?
Da bi bilo jasnije prilažem mali crtež kako je to "Perica" zamislio.
Zahveljujem.
T.

talent
talent's picture
Offline
Registrovan dana: 22/01/2010
Poruke:

Izvinjavam se, evo slike.
T.http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/drenazni_kanal_small_2.jpg

  • drenazni_kanal_small.jpg
drda
drda's picture
Offline
Registrovan dana: 02/07/2011
Poruke:

To će sigurno imati efekta.

samo veselo!

talent
talent's picture
Offline
Registrovan dana: 22/01/2010
Poruke:

Zahvaljujem.
Ali, mogao bi još neko da prokomentariše.!
T.

whiteskyline
whiteskyline's picture
Offline
Registrovan dana: 15/04/2011
Poruke:

Ti si sprecio dotok vode, tako sto si napravio drenazu oko kuce. A sada hoces iznad kuce ili iza kuce, pored medje. Kako ti voda ne bi isla preko placa koliko te razumem. Pa trebalo bi naravno da ima uticaja velikog, mada moras da znas tacno gde da kopas tj. gde voda prolazi i na kojoj dubini. Ako iskopas visoko voda moze ispod da prodje. Tako da ima efekta ako sve odradis kako treba. S obzirom da si to vec radio, znas to dobro kako ide. Moze li skica malo bolje, gde je put, gde odvodis vodu, na koju stranu je pad, gde voda prolazi to preko placa u prolece?

talent
talent's picture
Offline
Registrovan dana: 22/01/2010
Poruke:

Siguran sam da se radi o površinskim vodama, odnosno nema podzemnih voda.
To sam se uverio prilikom sanacije stambenog objekta, jer smo rupe za temeljne stope kopali prilično duboko, i nisu se punile vodom. Struktura zemlje je takva da na oko 50cm od površine se nailazi na kompaktan glinoviti sloj.
Što se tiče vode sa kojom imam problemona je površinska. Možeš da zamisliš , u proleče, kada krene da se otapa 50cm snega kako izgleda dvorište.
Ja u stvari sve ovo radim da bih mogao da uradim pristupnu stazu za auto i onaj deo koji moramo pešice da pređemo. U situaciji kakva je sada gazimo do kuće kao po jajima.
Što se tiče odvoda , položaj mi je idealan. Seoski put-ulica koji prolazi pored placa je niži za 3 metra , asfaltiran je , i ima održavane odvodne kanale sa obe strane tako da preusmeravanje vode ka tom kanalu je potpuno logično.
Ceo ovaj post ima preventivnu funkciju, da ne bi bilo, što kažu neki ćlanovi foruma "svršenom poslu mane nema".
U tom snislu se zahvaljujem Vama i ostalima koje ova tema zaintrigira.
T.

whiteskyline
whiteskyline's picture
Offline
Registrovan dana: 15/04/2011
Poruke:

Pa interesantna jeste, a koliko vidim, ne bi trebalo da imas neke probleme, sve si vec zamislio. Povrsinska voda je u pitanju, kopas kanal, imas pad, imas odvod. Nego ne znam da li stavljas neku resetku odozgo zbog krupnije prljavstine, recimo lisca, kamenja i sl. I jel taj kanal betoniras, stavljas neke cevi ili.... Sve u svemu nevidim manu ovom poduhvatu. Ako neko vidi neka se javi. Imas mozda neko konkretno pitanje?

talent
talent's picture
Offline
Registrovan dana: 22/01/2010
Poruke:

Uradio bih kao klasičan drenažni kana, s tim što bih sve "poklopio" betonskim rešetkastim elementima, koje si viđao na mestima za parkiranje ( kao saće ).
Betonske elemente bih Ispunio rizlom, i održavao s vremena na vreme " totalom".
Uprilogu ima mala "skica" kako to odprilike treba da izgleda pa ako ima nekih primedbi ili sugestija .....
Zahvaljujem.
T.

  • detalj_dr._kanala.jpg
whiteskyline
whiteskyline's picture
Offline
Registrovan dana: 15/04/2011
Poruke:

Jel ti pravis filter za akvarijum ili kanal Laughing out loud, salim se malo naravno, recimi cemu ce ti sljunak, pesak? drugo koliko vidim ne betoniras kanal nego stavljas foliju, mislim da ce ti se vremenom mozda urusavati kanal, pogotovu sto je tu voda. A sto se tice betonske mrezice, imas da kupis metalnu (ako ne planiras da gazis po njoj ili nesto tesko da prelazi) a mozes i da izvaris metalnu (jacu). E sada ne znam koliko kosta ova tvoja varijanta. Ali ja bih ovako, iskopao kanal, izbetonirao ga (da ima pad) naravno, odozgo bih stavio tu metalnu resetku, mrezu. I da nacrtam sada kao sto uvek kazem slika je slika. Ja sam tako radio kod komsije, jer njemu je put izdignut blago od kuce i kada su kise sve u dvoriste ulazi, to smo izveli kao sto sam ti objasnio gore, presekli horizontalno beton izbetonirali kanal izvarili resetku, stavili odozgo.

  • 742.png
  • 741.png
talent
talent's picture
Offline
Registrovan dana: 22/01/2010
Poruke:

Ovaj kanal na tvom crteži ima jednu finkciju a to je da primi samo površinsku vodu .
Meni je cilj da kanal apsorbije u većem procentu nadolazeću vodu, znači ne samo površinsku. Zato i jeste ova dubina kanala.
Ovo kako sam ja skicirao izgleda drenažni kanal .
Na dnu kanala se postavlja tampon šljunka i peska na koji ide drenažna cev. To je zbog toga da cev ne leži na zemjli tj u blatu ( kao kod temelja kuće prvo tampon pa tek onda beton ).Preko cevi se nasipa tzv "iberlauf"-krupan isprani šljunak i ceo taj sadržaj je zaštićen geotekstilom kako zemlja ne bi mogla da prodre u kanal i zapuši perforiranu cev i prostor drenažnog kanala. Folija koju sam naznačio na crtežu dolazi samo sa unutrašnje strane kanala , tj sa moje strane i predstavlja dodatnu fizičku branu od dotoka vode. Inače ova vrsta folije je predviđena za radove u temeljnoj zoni objekata koji se zidaju tako da što se njene izdržljivosti tiće ne bi trebalo da bude problema.
Do urušavanja ne može da dođe zato što je kanal ful napunjen, ali može da dođe do sleganja materijala u njemu. U tom slučaju podignu se betonske rešetke i kanal dopuni sa krupnim šljunkom.
Što se tiče metalne rešetke to ne bih stavljao jer je ona konstantno u vlažnom okruženju pa bi brzo došllo do korozije.
Sve ovo košta oko 400 Eura.
Zahvaljujem na sugestijama.
T.

whiteskyline
whiteskyline's picture
Offline
Registrovan dana: 15/04/2011
Poruke:

400 e, uh, ali neophodno ti je. Pa ja sam mislio da ti hoces samo povrsinsku. Ok, Da postavim nesto o Drenazi i ovom tvom projektu, nekome ce da zatreba, pa moze da se informise.

"Tip drenaže, organizacija cevi u drenažnoj mreži, je uslovljen geološkom građom terena, reljefom i drugim prilikama na terenu. Postoji pet tipova centralan, radijalni, pravougli, dendritičan, paralelan i rešetkast tip. U drenažnom sistemu je potrebno da postoje, stanice za čišćenje drenaže. "

  • podzemna_drenaza.jpg
  • drenazne_cevi.jpg
talent
talent's picture
Offline
Registrovan dana: 22/01/2010
Poruke:

Evo par komentara na slike koje si postavio
.
Mislim da ceo sadržaj drenažnog kanala treba biti izolovan sa geotekstilim jer onda u njega definitivno ne prodire zemlja. Jeste to malo skuplje ali sigurnost u funkcionisanju kanala je mnogo veća.
Pesak na površini , da , ali ispod njega obavezno geotekstil. U protivnom pesak se polako spira i spušta u donje delove d. kanala tako da jednog trenutka blokira perforacije na cevi i ona postaje neupotrebljiva. To ja onako logički.
Što se tiče plastične folije koju bih postavio samo sa unutrašnje (moje strane) u kanalu. to videh na nekim poljo sajtovima. Naime, kada u vinogradu imaju problem nalik mome oni urade kanal sličan ovom i sa strane gde je vinograd postavljaju foliju kako bi u još većoj meri sprećili dotok vode u vinograd. To radi posao, malo poskupluje celu priču, ne škodi a što ne škodi....
Mislim da ne gresimo ni ti ni ja samo malo nesporazuma.
Ako i grešimo tu su posetioci pa neka komentarišu i pomognu.!
Svakako zahvaljujem na komentarima i pomoći.
T.

drda
drda's picture
Offline
Registrovan dana: 02/07/2011
Poruke:

I ja sam u prvi mah pomislio da ti je namera da odvedeš površinsku vodu koja ti dolazi od komšije i to mi je bilo logično. Sada kad čitam sve ovo što si pisao, mislim se zbog čega bi radio taj dodatni drenažni kanal (ako sam dobro razumeo, oko kuće je već urađena drenaža), ako nemaš problema sa podzemnim vodama? Princip izrade drenažnog kanala ti je dobar, sem što mislim da ti ne treba ona folija. To je tzv. HDPE folija, koju odlikuje povišena gustina i otpornost itd., ali ja ne razumem šta ona tu radi.

samo veselo!

whiteskyline
whiteskyline's picture
Offline
Registrovan dana: 15/04/2011
Poruke:

Koliko sam ja razumeo, kao barijera da voda neprodje ka kuci (preventive radi) i kako je naveo nije potrebno ali eto.

drda
drda's picture
Offline
Registrovan dana: 02/07/2011
Poruke:

Ja na kraju mislim da sem skretanja površinskih voda tu nema razloga za drugim radovima.

samo veselo!