Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Fasade od drveta

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
sumski
sumski's picture
Offline
Registrovan dana: 09/10/2011
Poruke:

Postovani forumasi.

U toku ove godine planiram na vikendici da uradim preko betonske fasade, termo drvenu fasadu. Imam vise solucija za koje nisam siguran koja bi bila najbolja.

Fasadu bih radio tako sto bih prvo postavio stafne 8x5 cm, izmedju njih stiropor ili tervol, preko kao zastita paropropusna folija ili terpapir

Zatim preko drvene obloge (ravna brvna 43 mm ili brodksi pod 20mm)

Sve bi biolo zasticeno insekticidom ,impregnacijom, kao i tankoslojnim i debeloslojnim (voskiranim ) lazurama tj sadolinima

Moja nedoumice su u pogledu da li staviti kao medjuizolacijoni materijal tervol ili stirpopor, posto imam strah da bi se u nekom slucaju moglo desiti da dodje do vlazenja tervola, tj da se napije vode Smile, druga nedoumica je da li raditi brodski pod tj sindru 20 mm, koja je dosta suva i ima minimum rasusivanja samim tim i pomeranja i krivljenja, ili brvna 43 mm koja su deblja, ali u isto vreme i podloznija krivljenju, radu, i isusivanju.

Takodje me interesuje, da li je bolje, da fasada bude odignuta od zemlje 10 tak cantimetara, odnosno da ne dodiruje zemlju.

Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

A kakva je to betonska fasada? Da li mislite da su cigla ili blok klasično omalterisani?

sumski
sumski's picture
Offline
Registrovan dana: 09/10/2011
Poruke:

Da tako je, crvena puna cigla klasicna, i preko omalterisano.

Rott
Rott's picture
Offline
Registrovan dana: 17/11/2012
Poruke:

I tervol i stiropor imaju skoro identične termoizolacione karakteristike, samo je tervol skuplji. Svakako treba odvojiti termoizolaciju od zemlje, obično se ona radi do cokle koja je izdignuta 40-60cm od zemlje. Ako streha ne prokišnjava i ako postavite paropropusnu foliju, i ako je termoizolacija izdignuta od zemlje, vlaga nema šanse da prodre do izolacije.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Uprvavo tako! Dodao bih da ipak treba razmisliti o vrsti izolatora zbog različitih karakteristika.Stiropor jeste najeftiniji ,ali je tervol po kvaliatativnim svojstvima bolji iz više razloga.
S druge strane,preporučio bi hidro i termoizolaciju temelja/cokle (kondor/stirodur).Završna obrada: armirni sloj,ukrasni malter,vodootporni fleksil(do 10cm iznad tla).Zatim se od nivoa postavljenog stirodura vrši nadogradnja ventilisane fasade.

Za improvizacije...nema garancije !!!

sumski
sumski's picture
Offline
Registrovan dana: 09/10/2011
Poruke:

izotpo, da li mozes da mi kazes koji su to razlozi, zbog kojih je tervol bolji za ugradnju?

Znaci oko temelja da se uradi kodor traka, pa preko stirodur, zatim ukrasni malter, pa vodootporni felksil na kraju, i sve to mora biti iznad tla 10 cm, a iznad stirodura se radi izolacija vuna-drvo?
Da li sam dobro razumeo?

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Za kvalitativni odnos stiropora i tervola postoje uporedne tablice,da ne bude da ja nešto mudrujem.
Stirodur postavljaš do 30cm iznad tla i isto toliko ispod nivoa tla.Taman jedna širina teble od 60cm.
U toj zoni uradi i hidroizolaciju kondorom. na koj lepiš stirodur vodootpornim lepkom na bazi bitumena za tu namenu.
Fleksil preko ukrasnog maltera se nanosi do visine od 10cm iznad tla.
Što znači da ventilisana fasada počinje od linije stirodura.

Za improvizacije...nema garancije !!!

ivan_kv
ivan_kv's picture
Offline
Registrovan dana: 08/07/2009
Poruke:

Društvo, imam neku šupicu koju sam hteo da sredim u prostor za izdavanje kao smeštaj u Vrnjačkoj Banji. Da ne dužim, kućica je od nekih šper ploča na metalnoj konstrukciji i jako se dobro drži. Unutra bi trebao gips,i krov mora da se menja. E sada video sam na netu drvene fasade,tipa sibirski aris,veoma lepo izgleda u kombinaciji sa crnom tegolom. Jel se neko susretao sa tim i ima li saznanja koje su cene sa montažom? Hvala unapred

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Ivane, ne zanosite se takvom idejom. Drvene fasade su jako skupe. Cena samih dasaka u zavisnosti od profila ide od 20 do 70evra /m2. Znači samo daska bez ikakve podkonstrukcije i propisanih slojeva građevinske fizike. Nije to za "šupu"....