Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Hidroizolacija betonske grede

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
dgajic
dgajic's picture
Offline
Registrovan dana: 29/05/2011
Poruke:

Pozdrav svima,

Trebalo bi mi par saveta, na slici je prikazana moja buduca dnevna soba Smile

U ovaj veliki otvor sirine 5.5m, treba da stanu klizna balkonska vrata i fiksni stakleni panel podeljen na 2 dela. Dole (oznaceno sa 1) je uradjena betonska greda visine 15cm, na koju ce se montirati balkonska klizna vrata i fiksni stakleni paneli (to je zbog kosuljice, podnog grejanja i slicno).

Na sredini planiram da izidam jedan stub od cigle, 25x25cm no pre toga par pitanja za hidroizolaciju:

1. Ispod svih zidova je uradjena hidroizolacija, kondor V4, ispod vertiklanih serklaza neki sikin waterproof - ali ispod ove grede nije nista Radjena je naknadno, utiplane su kratke armature da se to sve poveze sa plocom, ali ispod nije stavljeno nista glede hidroizolacije. Ja svakako planiram da ceo pod izolujem sa kondorom, spojim to sa izolacijom ispod zidova ali ne znam sta je najbolje za ovu betonsku gredu na podu. Na nju ne ide zid, vec PVC stolarija ali opet pretpostavljam da to sve treba povezati tj. izolovati. Iskreno, ako mogu da je premazem sa nekim sikinim sredstvom, waterproof kao sto su uradili ispod vert serklaza to bi bilo super, posto to mogu sam. Ako treba bitulit, kondor oko nje do poda i napolje - onda cu uradiiti tako, ali uglavnom bio bih zahvalan za savet kako ovo da resim.

2. Druga stvar je oznacena sa brojem 2 na slici, zidovi su spolja uvuceni 10cm zato sto ce ici 15 cm izolacije, kondor je isto prepusten 10 cm da se spoji kasnije sa hidroizolacijom temelja spolja. Sa obizrom da cu izolaciju raditi sledece godine, da li treba taj kondor spolja nekako da zastitim od sunca? Mogu da stavim nesto privremeno, daske, cigle dok ne dojde izolacija. Da li je to potrebno?

I na kraju, hocu na sredini ovog otvora da ozidam jedan stub punom ciglom 25x25 cm, estetike radi a i da mogu da spustim struju po njemu da imam uticnicu i slicno. Originalno je bilo planirano da sve bude u staklu, ali sam se predomislio u medjuvremenu ako neko pita zasto nisam stavio betonski stub. E sad, jel uopste dobra ideja da se to zida ciglom, mislio sam da ankerisem aramturama u pomenutu gredu gore i dole, mozda da se stavi malo cementa u mutlibat. Stolarija ce biti tiplana gore i dole u beton, ne ocekuju neko opterecenje na stubu ali opet. Druga stvar je da na taj stub i spolja ide 15 cm kamene vune, i one tanke opeke, pa mi sto se tice izlolacije to dodje OK. Mogu da stavim i metalni stub, ali nisam siguran kako to dobro izolovati, otvoren sam za sugestije (stavio sam render gde se vidi stub).

Hvala!

  • greda.jpg
  • terasom1.jpg
som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

dgajic,
predlažem, da izradiš hidroizolaciju po toj gredi; na vanjskoj strani je spoji sa starom , po vertikali temelja (oznaka broj 2) ako je imaš. Na unutrašnji starni češ je kasnije izraditi prije tlakova. Kada budeš montirao prozore se upotrebi samoljepila bitumenska hidroizolacija, koja se zaljepi na deo prozora (štok) in na izolaciju na gredi.

Ne treba ti nikakvo zaštičenje bit. hidroizolacijske trake , pod broj 2.

Stebar na srijedini: ja ga ne bi izradio kod sebe. Samo pozidanje sa ciglama nije sigurno; u nekoliko navrata smo najprije zabetonirali AB stub a tek onda smo ga oblekli sa ciglama okolo. Maetalni može se izraditi ali je potrebno ga izolovati.

LP 

dgajic
dgajic's picture
Offline
Registrovan dana: 29/05/2011
Poruke:

Hvala puno,

Hidroizolovao sam kako ste opisali, cekam ponudu za aluminijumski portal (alumil s700 sistem), mogu da izvedu sa dva klizna dela u toj sirini tako da stub po sredini nece ni trebati.