Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Hidroizolacija kanala u garaži - ulazi voda non stop!

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
darence
darence's picture
Offline
Registrovan dana: 25/06/2008
Poruke:

Zdravo majstori Smile

Imam problem. Od kako sam iskopao kanal u garaži stalno je pod vodom. Ozidan je betonskim blokovima i dno izbetonirano nepropusnim betonom. Ali voda ulazi sa strane i to bez pauze. Nedelju dana uzastopce ispumpavam. Pokupim sunđerom svu vodu ali za 5 minuta je opet tu. Ne mogu da osušim nikako i neće da se zalepi kondor kako treba. Probao sam ali se odlepljuje i voda opet uđe. Probao sam i da premažem zidove malterom u kome su aditivi protiv propuštanja ali voda odnese taj malter -samo padne sa zida. Jednostavno nema vremena da se stegne.

Molim vas za neki predlog kako se rešiti vode. Pritom, radove treba izvesi na mokrom tj pod stalnim dotokom vode. Voda je u donjem delu i preko noći dostigne desetak centimetara. Ako se ne ispumpa onda bude i pola metra za dan dva. Znači potrebna je izolacija od dna do vrha.
Kako? Čime ?

dramin
dramin's picture
Offline
Registrovan dana: 11/05/2012
Poruke:

Ovakvi slučajevi sa stalnim dotokom vode se rešavaju brzovezujućim materijalima. Spojevi zidova i poda i fuge blokova (ako i na njima ima prolaza vode) se obrade brzovezujućim cementom. Ako negde ima jači prodor vode zaustavlja se brzovezujućom tečnošću koja se meša sa cementom i prave se grudve kojima se zapušava prodor vode. Kada je dotok vode zaustavljen, zidovi se malterišu cementnim malterom i obrade sa tri sloja premaza izolacionog penetrata.

Mi držimo vodu i kad majstori odu ...

tuđa sreća
tuđa sreća's picture
Offline
Registrovan dana: 21/06/2012
Poruke:

U ovakvim slučajevima brzovezujući materijali ne pomažu .....
Svojevremeno sam polagao rezervoar - cisternu u aktivnu "žilu" podzemnog vodotoka ....

Lek :
a)
1 - iskopati rupu - bunar koji će preseći dotok podzemnih voda i vodu iz njega permanentno evakuisati za vreme radova (bar za metar dublje od osnove kanala)
2 - izvesti boćno ankerisanje sa povezanom armaturom pod uglom od 60 stepeni bar 0,5 m na svakih 2 m dužnih
3 - besprekidno izliti armirano betonsku "kadu - kanal" uz korišćemje Izolit 3 - AQUABOUND po preporuci proizvođača

b)
1 - iskopati rupu - bunar koji će preseći dotok podzemnih voda i vodu iz njega permanentno evakuisati za vreme radova (bar za metar dublje od osnove kanala)
2 - izvršiti iskop za bar 0,5m veći od dimenzije kanala
3 - iskopati drenažni i evakuciani rov oko iskopa
4 - položiti osnovu od drobljenog kamena (ne od oblutaka)
5 - izliti "kadu - kanal" uz korišćenje aditiva za vodonepropusnost ...

Nadam se da sam ti bar malo pomogao ....
Kako god okreneš - jeftino ne može biti ....

dramin
dramin's picture
Offline
Registrovan dana: 11/05/2012
Poruke:

U zavisnosti od količine dotoka vode, može da se primeni jedno ili drugo rešenje.
Rešenje sa iskopavanjem šahta u kome se postavlja pumpa radi održavanja nivoa podzemnih voda kako bi se u međuvremenu izlio vodonepropusni beton sa Izolit 3 Aquabond je dobro i često i jedino rešenje, naročito ukoliko postoji veći dotok podzemnih voda. U ovim slučajevima se, kako je i navedeno, radi betonska kada koja se kasnije hidroizoluje penetrat premazima tipa Izolit Penetrat. Kada beton veže, nakon vađenja pumpe iz šahta, šaht se zatvara brzovezujućim betonom.

Kod nešto manjih prodora podzemnih voda ili kod prodora koji se dešavaju na nekoliko koncentrisanih mesta, uspešno se može rešiti brzovezujućim materijalima tipa Izolit 4 ili Izolit Rapidcem. Da bi se ovo rešenje uradilo, postojeća podna betonska ploča mora biti armirana i debljine min. 12-15cm kako bi smo bili sigurni da potisak podzemne vode ne može da izazove pojavu pukotina i naprslina. Najveća količina vode obično ulazi na spoju poda i zida, tako da rešavanjem tog spoja rešava se i prodor vode. Nakon zaustavljanja prodora, radi se dalje hidroizolacija (penetrat premaz i sl.) Zidovi se obavezno moraju malterisati cementnim malterom pre ugradnje penetrat premaza, pošto su zidani blokovima.
Ovo rešenje je takođe i znatno jeftinije, ali zahteva dobru obučenost i iskustvo ljudi koji izvode radove.

Koje će se rešenje primeniti (ili može primeniti) zavisi od više faktora; debljine podne armiranobetonske ploče, dubine ukopavanja, količine podzemnih voda.

Mi držimo vodu i kad majstori odu ...

tuđa sreća
tuđa sreća's picture
Offline
Registrovan dana: 21/06/2012
Poruke:

http://www.dramin.eu/cms/me/

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

Iskreno, drug da sam na tvom mjestu, ja bih te blokove razzidao sto i nije neki preogroman posao, i fino ubacio najlonsko korito pa ponovo ozidao sa unutrasnje strane, stim sto bi dno izbetonirao pponovo tankim slojem betona. Na novom beogradu smo probali da rijesimo slican problem, posto su majstori koji su radili kanal uradili sve kako valja, sa najlonom, ali su omasili za jedno pola metra dubine kanal, pa su to lupali i produbljivali tako da je po izlivanju betona i skidanju salunge probijalo na nekoliko mjesta. Nema sta se nije probalo, ali nema vajde, sve sto drzi drzi neko vrijeme, posle propusti i ajmo jovo nanovo,,,debeli najlon je jedini kome ja vjerujem da nece da pusti vodu