Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

izolacija dela zida - termo premaz, pluta ili ... ?

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
ata
ata's picture
Offline
Registrovan dana: 29/01/2018
Poruke:

Jedan deo zida (ne ceo zid, samo oko 3 m2) u dečijoj sobi mi je neizolovan zbog betonskog stuba koji prolazi tuda. Ne stvara se buđ, ni kondenz, ali nije prijatno. Imam neprijatan osećaj da "duva" od tog hladnog zida, koji je pored glave deteta. Ostali zidovi i drugi deo tog zida u sobi su solidno izolovani, ne znam koliko stiropora, ali u stanu je toplo.

Krevet ima svoju tapaciranu stranicu (uzglavlje), tako da je čak i ona dovoljna da ne duva pored jastuka, ali i dalje se spušta hladnoća iznad uzglavlja, tako da ne treba puno, da bi se dobio zadovoljavajući efekat.

Razmišljao sam da na taj deo zida (širine 110-120 cm) namažem neki termo premaz. Iz NS sam, i u prodavnicama imaju dve vrste termo boja: Heliosova kombinacija Termo-Kit u kombinaciji sa bojom Termo-Top ili druga varijanta: Eco-Therm. Nemam nikakvih iskustva sa njima. Jedni mi savetuju da je dovoljno da namažem samo boju od Heliosa u dva sloja, drugi da moram i glet i boju u nekoliko ruku, treći preporučuju Eco-Therm, koji u dva sloja termo boje zamenjuje Heliosovu kombinaciju. Čitao sam ovde po forumu, pa mi je još manje jasno...

Druga varijanta o kojoj sam razmišljao je da na taj deo zida - od poda do plafona zalepim plutu u rolni od 5-6 mm debljine, koji bi mi istovremeno predstavljao i pano - na koji bi deca mogla da kače postere... a da ostatak spoljnog zida, (koji je i ovako solidno izolovan) popunim ormanima od poda do plafona, tako da na tom delu zida nemam potrebe za dodatnom izolacijom.

Stiropor ne mogu da stavim sa unutrašnje strane, jedva su stali krevet do kreveta, ima svega oko 1-2 cm mesta.

Starija je zgrada - 1975 god., i na žalost ne mogu da stavim dodatnu izolaciju sa spoljašnje strane, što bih ja najviše voleo, jer su sa spoljašnje strane neki betonski paneli, koje treba skinuti pre stavljanja izolacije... zaboravio sam kako se zove ta vrsta fasade... možda će se cela zgrada raditi za nekoliko godina, ali treba izdržati do tada.

U prilogu je crtež sobe.

Hvala na savetima!!

  • decija_soba.jpg
markus81
markus81's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2011
Poruke:

Ne bi se nadao nekoj koristi od tih termo premaza. Mozda bi bolje resenje bila pluta, ili jos ljepse pluto tapete, ima ih od 2 i 3 mm debljine u razlicitim dezenima i bojama. Sto se ormara tice, ja sam u selu u jednoj hladnoj sobi u kojoj je ledio kondez na zidu stavljao ormare na zid, a izmedju njih i zida ubacivao stiropor od 1cm i tako rijesio problem. Nekada su se u ovakvim slucajevima kacili na zid oni namjenski zidni cilimi Smile

ata
ata's picture
Offline
Registrovan dana: 29/01/2018
Poruke:

Nisu stari bili blesavi - upravo tako nešto kao ćilim bi mi rešio problem... Wink

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Pluta je loše rešenje, to znam iz ličnog iskustva.
Em je loš termički izolator, em je preskupa.

Sasvim dovoljan bi bio stiropor od 1cm, okrečen kao i svaki zid, sa nekom zaštitom/ukrasom na deci najizloženijem delu i Bog te poveselio.
Termozaštitni premazi više deluju kao reflektivne površine a ne kao prava termo izolacija.

Ništa ne ostavljam nezavrš