Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

izolacija poda - u stanu se oseća ''memla'' iz podruma

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
majkica
majkica's picture
Offline
Registrovan dana: 05/08/2013
Poruke:

Pozdrav i poštovanje!

Nova sam ovde, pa ukoliko pitanje nije na pravom mestu, molim Vas reagujte.

Živimo u zgradi zidanoj 60-tih godina, dakle stara gradnja bez izolacije. Stan ima 53 kvadrata (2 sobe, kuhinja sa trpezarijom i kupatilo), u prizemlju je, ispod je podrum koji se ne greje, iznad je stan koji je godinama prazan.
Zbog položaja stana u obe sobe su 2 spoljna zida, a u trpezariji i kupatilu po jedan. Sa dvorišne strane zgrade smo uradili spoljnu izolaciju tako da smo pokrili spoljni zid u trpezariji i jedan spoljni zid u jednoj od soba. Znam, polovično, ali takve su bile okolnosti, da ne ulazim u detalje.

U zgradi nema centralnog grejanja, grejemo se na struju: u jednoj sobi TA peć (noću se puni a danju samo zrači, ne puštamo je da izduvava zbog prašine, malo dete u stanu) i klima (koja odlično funkcioniše do -10), u drugoj sobi (sa delimičnom spoljnom izolacijom) norveški radijator koji ceo dan održava temperaturu, u trpezariji neka kombinacija uljanog konvertera koji uključujemo za vreme obroka. Mada ovo nije predmet moje teme, da pomenem i da su računi za struju ogromni, u baš hladnim mesecima i oko 20.000 RSD.

Problem je u sledećem: u stanu se dosta oseća neka memla, onaj ustajali miris koji podseća na vlagu. Koliko god da provetravamo i zimi i leti, oseća se. Ja imam utisak da to ''vuče'' odozdo iz podruma. U ormarima ne smemo ništa da držimo na donjim policama do poda jer odmah povuče taj miris, čak su se neke stvari i ubuđale iako su sami ormari ok. Takođe, ukoliko ormare približimo zidu na manje od 10-20cm na njihovim leđima počinje da se hvata ona bela skrama od buđi, a onda i na zidovima iza tih ormara kreće da se pojavljuje buđ odozdo, od parketa ka gore. Ne mnogo, ali neki pojas od recimo 20-30cm. Na zidovima gde je urađena spoljna izolacija čini mi se da je to rešeno. A u sobi gde nema izolacije pojavljuje se malo buđi i na spoju plafona i zida, po ćoškovima.

Planirali smo da promenimo dotrajalu drvenariju (stavimo PVC) i uradimo spoljnu izolaciju i sa ulične strane. To je lakši deo priče i pretpostavljam da će to da reši deo problema: kondenz po ćoškovima, termoregulacija, računi za struju Smile

U kupatilu je jedan spoljni zid, imamo prozor koji je samo zimi zatvoren i tada jedino i uključujemo mali norveški radijator koji održava temperaturu. Na zidnim pločicama se, izuzev u letnjim mesecima, javlja kondenz toliko da na podu ostaju barice koliko se sliva voda sa zidova, uglavnom se stvara tamo gde su cevi, na spoljnom i na unutrašnjem zidu. Šta tu uraditi? Da li bi spoljna izolacija rešila problem?

Drugi i teži deo priče je taj miris, memla, vlaga, šta god da je, koja dolazi odozdo iz podruma. Meni se čini (a pošto sam totalni laik, molim vas da me ispravite ako grešim) da ta spoljna izolacija neće biti dovoljna.
Parket je u dobrom stanju ''na oko'', ponegde malo škripi ali nije strašno. Obzirom da je zgrada iz 60-tih, pretpostavljamo (nismo sigurni) da je parket na tzv ''roštilju'' i da ispod može biti pesak ili nešto što se za ovih 50 godina ubuđalo, umemlalo, povuklo vlagu, šta god. Ideja je da ukonimo parket, odradimo hidro i termo izolaciju poda i onda odozgo stavimo laminat (zbog finansijskih mogućnosti i drugih radova koje smo naveli opcija sa novim parketom verovatno otpada). Izolacija sa donje strane, iz podrumskih prostorija, nije moguća jer su dole stanarski podrumi i nema šanse da će nas svi pustiti da radimo.
Akcija nije jednostavna, jer ne možemo da ispraznimo stan već moramo da radimo sobu po sobu. Iz tog razloga zanima me stručno mišljenje vas koji se bavite ovom tematikom: da li je ova akcija sa parketom glupa i uzaludna (tj. nije dijagnostikovan pravi problem) ili će rešiti problem na duže staze? Koji su vaši predlozi?

Nadam se da sam dobro opisala problem, ako treba još neka informacija tu sam.
Hvala svima koji odvoje vremena da odgovore.

p.s. jedan prijatelj, građevinac, po opisu problema koji sam i vama dala, tvrdi da se kapilarna vlaga penje uz zidove iz podruma i da treba uraditi sečenje zidova ili ono bušenje i ušpricavanje mase koja će tu kapilarnu vlagu da sanira (izvinjavam se, ne znam stručan naziv). Ja na samim zidovima ne vidim nikakve promene (osim na ćoškovima plafona kao što sam rekla). može li ovo da bude uzrok pojavama koje sam opisala? kako to proveriti?

majkica
majkica's picture
Offline
Registrovan dana: 05/08/2013
Poruke:

Zar nema nikog od ljudi koji se bavi ovom problematikom da mi odgovori? Da li su pitanja na mestu? Treba li još neka informacija?

rotoks
rotoks's picture
Offline
Registrovan dana: 29/05/2010
Poruke:

teško je na osnovu datih informacija proceniti šta je u pitanju.
kapilarna vlaga i kondenzacija su dva posebna problema.
meni to liči na slabu izolaciju kombinovanu sa slabim grejanjem i provetravanjem ali za početak bi pomogao mali test.
uzmite aluminijumsku foliju i nalepite je lepljivom trakom sa svih strana na zid. npr sutradan skinite foliju i pogledajte sa koje strane je kondenzovala voda.

mima67
mima67's picture
Offline
Registrovan dana: 12/11/2012
Poruke:

za početak bi pomogao mali test.uzmite aluminijumsku foliju i nalepite je lepljivom trakom sa svih strana na zid.
npr sutradan skinite foliju i pogledajte sa koje strane je kondenzovala voda.
sta znaci ovaj test?