Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izolacija PUR penom

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
xtremmj
xtremmj's picture
Offline
Registrovan dana: 05/07/2011
Poruke:

Pozdrav momci
Imam jedan pitanjac,pregledao sam postojeće forume,niko nije izgleda načeo ovu temu. Naime,interesuje me izolacija krovne konstrukcije. Vjerovatno ste svi gledali one interesantne snimke kad se u zone između drvene ili neke druge građe ispunjava mašinskim PUR pjenama. Ono: našprica,ono na brzinu nadođe,poslije obsječe višak i super. E sad,pošto kod nas ( RS,BiH)ne znam da se iko bavi ovom vrstom izolacije,daljnjim pregledanje sličnih klipova na youtube,naiđem da braća Rusi,kao i u svemu,imaju svoju DIY/SSM verziju. Oni za sličnu stvar koriste pištoljske PUR pjene. Pregledom klipova,vidim da oni sa jednom pjenom,onako odokativno prekriju 2,5-3,5 kvm iz jedne boce. To nadođe na nekih 2-3 cm. Sto znaci da bi višeslojnim nanošenjem moglo u potpunosti da popuni zonu "između rogova". Kad sam pogledao cijene,ispadne da bi tim radom i tempom,jedna boca mogla da popuni oko 1 kvm u debljini od 10-ak cm. Cijena jedne boce je oko 3-4 evra,a vidim naveliko da može da se kupi i po 2 evra,što već ovu temu čini primamljivom?? Ako pitate zašto PUR pjena,ne znam ni ja tačno. Ima prednosti,ne gori,relativno lagana primjena,mogu etapno kupiti nekoliko boca,odraditi i tako dalje. Sama primjena mi izgleda poprilično jednostavna,a mislim i da je toplotno bolja od staklene vune recimo. Sad me interesuje dali je iko od ekipe ovdje probao nešto slično? I imate li komentara/prijedloga po ovoj temi? Ako sam slučajno započeo već načetu temu,molim vas da me samo prebacite na tu temu. Po naslovima nisam našao da ima.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Prskana pena koju si video na video tutorijalima nije ista kao "pištoljska" kako ti reče. Postoji razlika....mašinski .prskana pena je sa zatvorenim a "pištoljska" sa otvorenim ćelijama ( nije isti efekat) Dobrih šest meseci treba da bi isparila sva "sranja" iz emulzije i nije ista pena kao u panelima na primer...Ta ruska fora je čista improvizacija,pena koja služi za lepljenje ili zaptivanje nije ista kao "PUR za izolaciju" neke površine.Koliko god se mnogi trudili u mozgarijama...ne može se pita od govana napraviti (treba jaja, sira i kajmaka)!!!
Sve to liči na instant rešenje, kaže naš narod "što je brzo, to je i kuso"...

Ako hoćeš da ti neko uradi mašinski prskan PUR sa kvalitetnom sirovinom, mogu da ti preporučim na pp.. (uzgred rečeno,kvalitet prati i cena...)

Za improvizacije...nema garancije !!!

xtremmj
xtremmj's picture
Offline
Registrovan dana: 05/07/2011
Poruke:

Nisam ni rekao da je pjena ista. Taj podatak nisam nigdje ni našao. Vidim da radi vizuelno "sličan" posao. Doduše i na ruskim klipovima,radi se sa samo jednom vrstom PUR pjene. Neka norveška Polynor. Može,pošalji mi podatke ko se sa tim bavi,pa da se bar detaljnije informišem o svemu. Hvala