Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

KAMENA VUNA, STAKLENA VUNA, XPS - KNAUF

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Majstormaster
Majstormaster's picture
Offline
Registrovan dana: 12/09/2013
Poruke:

KAMENA ILI STAKLENA MINERALNA VUNA?

Tehnički uslovi i normativi kao i sve zahtevniji korisnici objekata, diktiraju upotrebu najkvalitetnijih građevinskih materijala u procesu građenja objekata. Naročito je bitno da prostor u kome boravimo pruža odgovarajuću toplotu i akustički komfor kao i sigurnost оd požara u isto vreme. Zato, još u fazi projektovanja, posebnu pažnju treba obratiti na izbor izolacionih materijala.
Knauf Insulation je kompanija koja vam pruža kvalitetna rešenja zahvaljujući vrhunskim svojstvima naših proizvoda, izolacionim materijalima od kamene i staklene mineralne vune. Iako na našem tržištu obe vrste materijala – vuna - postoje već dugi niz godina, i dalje se javljaju nedoumice oko njihovih sličnosti i razlika, područja primene, porekla.
Mi smo u jedinstvenoj poziciji da vam ponudimo oba materijala - to nam daje autoritet da svakom kupcu damo nepristrasan i objektivan savet - gde, kako i zašto upotrebiti koji od ova dva materijala.

http://www.knaufinsulation.rs/sr/uporedne-karakteristike-kamene-i-stakle...

Slike su samo ilustrativne i nisu osnov za planiranje.

  • kamena-i-staklena.jpg
  • jacina.jpg
  • vatra.jpg
izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Pored opštih karakteristika termopanela iz vaše proizvodnje,bilo bi korisno da opišete tehniku ugradnje.Sečenje,lepljenje,ankerovanje,armiranje. Koja su to pravila po fabričkom standardu ?Na kojim mestima se kamena vuna obavezno mora odvojiti od betonskih elemenata na objektu! , u sistemu kontakt fasada.Koje materjale treba koristiti u tom slučaju?Kada je poželjno duplirati armirnu mrežu ,na kojim mestima i zbog čega?Kako se pravilno ugrađuje kamena vuna na špaletnama,uopšte kontakt kamene vune sa okapnicom?.Dajte neke užestručne smernice za ugradnju,
Ako to nije vaš fah,bilo bi poželjno da o tome piše neko od majstora, specijalista za ugradnju po Knauf sistemu.

Za improvizacije...nema garancije !!!

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Nadam se da ćemo uskoro dobiti neke od odgovora.U KNAUF Srbija video uputstvu, ponavlja se nekoliko tipičnih grešaka tokom ugradnje i zaista mi nije jasno iz kog razloga to činite i forsirate.Da li je Knauf Srbija uopšte u dosluhu sa matičnom kompanijom i njihovom tehničkom podrškom ?

http://www.youtube.com/watch?v=Gp4L_cBYj7E

-Zašto forsirate ugradnju početnog profila i tako preskačete hidro-termo izolaciju temelja XPS-om ?

-Nanosite lepak na ploču dimenzija 125x60cm bez ijedne poprečne kolone lepka.Optimalne su dve po trećinama dužine.Da ste barem jednu po polovini i dve pogače !!

-Na osnovu čije preporuke ugrađujete kamenu vunu sa direktnim kontaktom na ploču terase (u videu je to pločica u prizemlju)?
Umesto da je u podnožju postavljen XPS u visini 15-20cm ,kako je po pravilu !

-U slučaju kao ovom na videu,na špaletnama se barem postavi stirodur debljine 1cm,ako nema uslova za montiranje kamene vune veće debljine

-Na koji način obezbeđujete spoj kamene vune i opšivke krovne knstrukcije?

-Ko vam je preporučio da armirnu mrežicu postavljate sa prekidom po vertikali?

-Čak ni stolariju niste obezbedili zaštitnim folijama

-O skeli i zaštitnim ogradama na zadnjoj etaži neću ni da govorim
-.......

Za improvizacije...nema garancije !!!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Таквих ствари као што су норме, правила и добра мајсторска пракса.... Па тога овде бити неће никада , јер нема ни закона , а ни прописа ,а ако их има онда се не примењују. А кад је такав ''дивљи запад'' онда се томе приклањају и реномиране компаније. А сиротиња раја ће да гута маркетинг форе и све да ради више пута...

dgajic
dgajic's picture
Offline
Registrovan dana: 29/05/2011
Poruke:

Speaking of, sta mislite o izolaciji krova sa spoljne strane:
https://m.youtube.com/watch?v=0jxo2wZvV1o

Cini mi se jednostavnije, ostavlja vise mesta ispod krova samo mi nije jasno na sta se oslanjaju one letve za ventilaciju? Ako je na kamenu vunu, ona bi morala bas crvsta biti!?

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

dgajic,
kar nekaj se ja tako izradilo. Pažnjo je potrebno položiti, da se Termotop pravilno položi. Naročito na početku. Slijedi, pitanje koliki je naklon krova; tu je odvisno fiksiranje. Slijedi pitanje same težine crijepa uz naklon.
ako je u pitanju "slika 1,13 minute" , se vidi da se šarafa preko termotopa u donje špirovce. Za samo šarafanje imaš posebnu šablonu za pravilan kut puta šarafa. Upam, da bar malo razumljivo napisao.
Da napomenem, to nije klasična kamena vuna.

LP