Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kutija roletne

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
datas
datas's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2010
Poruke:

Treba da postavim kutije roletni kao što je prikazano na slici. Prednja strana kutije (verovatno aluminijumske) je ravna sa zidom i potrebno je malterisati kompletan zid gde će ivica biti na donjem delu kutije roletne.
Ovakvu situaciju imam zbog toga što će revizioni otvor za roletnu biti sa donje strane kutije gde se ona spaja sa štokom prozora (drveni). Ovaj otvor je predviđen sa donje strane da bi se mogle staviti lajsne oko prozora, odnosno otvor prozora će biti obložen drvetom sa lajsnama napred. U takvoj izvedbi prozora, ako je revizioni otvor sa prednje strane, oblaganje kutije drvetom bih da izbegnem.
Pitanje je kako obraditi taj deo da kasnije ne dolazi do pucanja zida u delu koji je označen zelenom bojom pošto malter ide preko različitih materijala.

  • roletna.jpg
datas
datas's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2010
Poruke:

Izgleda da ću sam sa sobom da raspravljam.
Ima li neko ideju. Valjda je neko radio nešto slično.
Još dve opcije:
- kutija od drveta, pa opet isto pitanje kako obraditi deo gde se spaja drvo, zid i betonski deo i veću drvenu površinu.
- Kutija od aluminijuma obložena stirodurom, tako da je površina koju treba izmalterisati sada kombinacija stirodur, beton, zid.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Lepak za pločice, od elestičnijih CM 17, na primer i utisnuti mrežicu u njega, pa navući još jedan sloj lepka.Biće to dobra podloga za malterisanje, a neće pucati.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

datas
datas's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2010
Poruke:

Je li to važi samo za drvo i stirodur, ili i za prvo pitanje kad je kutija od aluminijuma.
Pošto je revizioni otvor odozdo, debljine stranica (prednja i zadnja) ne mogu da budu deblje, moram da se uklopim u 25 cm, a veliki deo zauzima štok i otvor za lamele roletne (oko 10 cm). Termoizolacija neće biti problem pošto može da bude nepravilnog oblika , odnosno prati oblik namotane roletne.
Hvala na odgovoru, pošto mi je ovo bitno pre nego što odradim kutije. Da ne bude opet Tenzorovo, "svršenom poslu mane nema"
Postoje gotova rešenja ovih kutija, ali nisam video da ih neko nudi kod nas.

  • kutija.jpg
izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Ranije sam pominjao da je to jedan od malo zahtevnijih slučajeva u postavci izolacije.Praktikuje se da ta kutija/maska bude u istoj liniji sa ukupnom izolacijom zida.Ono što me trenutno zanima je debljina izolacije koju postavljaš na objekat.Neki standard oko otvora za roletne je 115mm. Otvor kutije u tom slučaju treba da bude 125mm minimum (t.j. po 5mm prostora izmedju roletne i kutije/maske sa prednje i zadnje strane)

Kompletan element se oslanja na izolaciju po bočnim stranama ,njegova dužina je veća od širine otvora prozora za 50cm.Sa svake strane po 25 cm element se naslanja na izolaciju zida.
Slike 1. i 2.

Da li su to roletne sa elektromotorom ili na "kurblu" ?

  • za__titnik_roletne.jpg
  • zastitnik.jpg

Za improvizacije...nema garancije !!!

datas
datas's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2010
Poruke:

Ono što sam susretao do sada kod nas su samo klasične PVC ili AL kutije, obične ili termoizolovane.
Kod mene su ostavljeni otvori iznad prozora za kutiju roletne. Imam dovoljno prostora po vertikali, po horizontali je 25 cm debljina zida. Nemam prostora za oslanjanje kutija roletni sa strane.
Na netu sam video više izvedbi sa termoizolovanom kutijom, za jednu sam dao sliku u predhodnoj poruci. Pretpostavljam da se ove kutije ugrađuju prilikom gradnje, što sam ja propustio.
Ja bih sada da odradim i morat ću na neki način da rešim konstrukciju te kutije.
Pogon roletni će biti na motor, vanjska izolacija 12-15 cm.
Izotop, nisam baš razumeo ove dimenzije, pretpostavljam da su vezane za izvedbu kao što je prikazano na tvojoj slici. Da li su na toj slici roletne ili venecijaneri za vanjsku montažu?
Kod mene bi izvedba trebala da bude kao što je dole prikazano, na slici 1 i 2. Slika 1 je prikaz ugradnje kutije čiju sam sliku prikazao u predhodnoj poruci, slika dva ne prikazuje istu situaciju, već da pokaže kako hoću da smestim kutiju.
Na slici 3 sam takođe dao primer (nisu moji prozori) oblaganja kutije sa drvetom, što bih da izbegnem. Ne sviđa mi se takvo rešenje, pa sam zato odlučio da revizioni otvor bude odozdo, u unutrašnjosti prostorije. Ako mi kutija bude debljine zida (25 cm) i ako oduzmem još 10 cm na debljinu štoka i prostor za vođice roletne, za revizioni otvor mi ostaje 15 cm. Nadam se da će biti dovoljno, ili ću morati da malo produžim kutiju i da uđe koji centimetar u izolaciju.
Svaka sugestija je dobro došla, pošto još tragam za najboljim rešenjem. U fazi sam pripreme za ugradnju mrtvih štokova i priprema za malterisanje, ali pre toga moram da rešim kakva će biti konstrukcija kutije.

  • therm-c_01a.jpg
  • nadokenska_karo.jpg
  • 545_b.jpg
izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Ok,razumeli smo se.
Ove izolacione kutije se postavljaju kada se ugrađuje i izolacija na objekat.Zašto?
Armirni sloj (lepak ,mrežica,lepak) treba da poveže izolaciju na zidu/štoku sa ugradnim zaštitnim elementom roletne ,a u slučaju ako je ovaj element izradjen od nekog izolatora (na pr. stirodur) kao što si ti zamislio.Ostaje da odlučiš da li ćeš kupiti negde taj element ili ćeš ga sam napraviti, odnosno majstori koji budu ugrađivali izolaciju na objekat.
Sasvim je dovoljno da se zaštitni element oslanja po 10 cm na štokovima sa obe strane prozorskog otvora na objektu.Oslanjao bi se na izolaciju štoka kako si i mislio.
Po praksi koju ja znam i kako radim,roletne se ugradjuju posle svih završenih radova na fasadi.Ne znam ko bi tebi ugradio roletne i kakav sistem rada oni praktikuju.

Fora je u tome da se zaštitna izolaciona kutija poveže ugaonim plastičnim lajsnama i mrežicom sa izolacijom zida.Samo iz razloga da bude jedna celina....kao što sam to već napomenuo.
Ako se odlučiš da praviš taj element,nije komplikovano,objasniću ti postepeno kako da to izvedeš sam ili da instrukcije predočiš majstorima koji će ugrađivati izolaciju na kuću.
Iz tog razloga mislim da bi najbolje bilo da ostanemo u kontaktu putem e-maila, a zatim da gotova rešenja predstavimo ovde na forumu.

e-mail : kojomk@hotmail.com (izotop)

Zamolio bih moderatore da ovu temu prebace na "izolacije" jer smo se već susretali sa sličnim pitanjem .Ovo je momenat da i taj segment ugradnje izolacije na objekat prikažemo,

Za improvizacije...nema garancije !!!

datas
datas's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2010
Poruke:

Najverovatnije ću raditi sam, pošto mogu da nabavim ostali repromaterijal za roletne, dosta alata imam. Ne verujem da ću pronaći gotovo rešenje kod nas. Na hrvatskim forumima sam pronašao rasprave o ovom, što je pomoglo da nađem i proizvođača. Kod nas nisam uspeo da dođem do istih proizvoda.
Svakako ću morati da napravim jedan komplet da ne bi bilo iznenađenja. Pogotovu sa veličinom revizionog otvora i gabaritima delova roletne koje treba ugraditi, položaj štokova prozora u samom otvoru.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Nije to ništa teško....sve to napraviš od jedne table stirodura.,malo gita......malo volje i ....

Za improvizacije...nema garancije !!!