Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Potreban savet, sanacija ravnog krova i hidroizolacija

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
nikoladbc
nikoladbc's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2017
Poruke:

Pozdrav svima, problem je sledeći...
Usled loše izolacije ravnog krova, to jest, dotrajale, došlo je do prokišnjavanja plafona i velike takoreći štete...izolacija je kondor traka... na slikama se sve vidi.... naravno, to je sve vremenom došlo do propadanja, malo po malo, nekih 15tak, možda čak i 20tak godina.... inače prostorija gde je to sve, je možda nekih 4x8m, to jest možda 32 i jače malo kvadrata....

 • img_1813.jpg
 • img_1814.jpg
 • img_1815.jpg
 • img_1816.jpg
 • img_1817.jpg
 • img_1818.jpg
 • img_1819.jpg
 • img_1820.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ono što je najgore u ovoj celoj situaciji pored prokišnjavanja je mraz i led koji praktično izlomili sve , počevši od monte , preko betonske ploče tog ravnog krova . U ovakvim teškim situacijama jedino preostalo rešenje je izrada kosog krova iznad ove ploče . Sve ostalo će se završiti po principu "drži bure vodu .. "

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Nije ovo ravan krov. Ovo je trebalo da bude prohodna terasa samo nije završena. Kad je neprohodan ravan krov po obodu je niska atika a ovde je metalna ograda kao za klasičnu terasu (ovo je bilo zamišljeno da bude prohodno tj. da se koristi). U suštini nebitna stvar i ništa ne menja situaciju.Urađen je sloj za pad stavljena bitumenska H.I. i ostavljeno tako da propada. Bitumenske H.I. ne smeju da ostanu nezaštićene od UV zračenja i mehaničkog oštećenja. Preko ovog je trebalo da idu zaštitni sloj tj. obloga po kojoj bi se hodalo.
To što je propala monta nije neki problem ali šta je sa armaturom ona je verovatno sva iskorodirala. Ne vidi se na slikama baš najjasnije u kakvom je ona stanju. Ako je ona dosata iskorodirala onda nema pomoći. Ukoliko nije onda se šlicaju prostori među rebrima i može da je ojačava (ubacuju se nove grede). Ali nije za SSM nego ipak morate da angažujete nekog ko bi tu preuzeo odgovornost.
U zavisnosti od planova inamene ovog objekta najjednostavnije je skinuti sve slojeve sa terase (rasteretiti je). Poskidati ogradu. Prepokriti lakim pokrivačem (TR limom) preko nove konstrukcije koju nebi oslanjali na postojeću ploču. Ili varijanta da se ubaci po jedna ili dve AB grede između rebara postojeće tavanice i na njih oslanjate krovnu konstrukciju. sa donje strane odraditi spušten plafon...
Šta je ovaj objekat bio ranije i što se dozvolilo da ovako propadne?

nikoladbc
nikoladbc's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2017
Poruke:

Moja greška, pogrešno sam se izrazio, o terasi se radi, pomešao sam sa pojmom ravan krov... na modelu se vidi izlged.... objekat je bio oduvek stambeni prostor, ozidano je možda 64-5 godine ja mislim, deda nije rešio problem, otac nije rešio i sada je spalo ne mene... varijanta da se ubaci po jedna ili dve AB grede između rebara postojeće tavanice i na njih oslanjati krovnu konstrukciju mozda zvuci najrealnije i za sva vremena solucija?

 • grafika.png
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Slikajte fotoaparatom izbliza na makro kako izgleda armatura donje zone (ne telefonom), U kakvom je stanju armatura i koji je fi?

nikoladbc
nikoladbc's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2017
Poruke:

Mislim da je osmica armatura

 • file_002.jpeg
 • file_000.jpeg
 • file_001.jpeg
 • file_003.jpeg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Nikola moj vam je savet da taj deo međuspratne konstrukcije potpuno porušite i uradite novi. Sa dve glatke osmice ni da je sve kako treba količina armature ne zadovoljava. Znači da je sad betonirana ploča 2fi8 je malo. Nego ne postoje samo dve fi8 po nosaču na slici tri se vidi da je stavljana i dodatna armatura. Vide se obrisi gde je nekada bila dodatna armatura. Pogledati sliku broj 3 malo bolje. Stojalo je to tolike godine kako tako ali je koeficijent sigurnosti sigurno bio manji nego što treba....
Vama je armatura donje zone skroz korodirala malter kojim je bila zamazana u montažnim nosačima je kompletno propao od mraza. Sprega tj. prijanjanje betona i armature više ne postoji. Beton je spravljen od jako krupnog rečnog agregata i on je sa vremenom počeo da propada od mraza. To stoji sa jako malim koeficientom sigurnosti... Iznađite mogućnost da poduprete ploču (na primer u trećinama raspona) da mirno sačekate lepe dane pa to lepo napravite iznova.

 • kanali.jpg