Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Stiropor ispod bazena

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
DrAnte
DrAnte's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2019
Poruke:

Zelim staviti Intex montazni bazen od 5,5 kubima u podrum. Grijat ce se sa Bestway grijacem od 3 kw. Posto ke struja skupa onda moram staviti izolaciju na pod ispod bazena jer inace ode toplina vode u beton.

Sto da stavim ispod? Da li je dovoljan stiropor od 3-5 cm ili bi trebalo staviti 10 ili vise cm? Ne znam kolika ce biti provodnost topline s obzirom da se ovdje ne radi o bazenu naslonjenom na zemlju ili travu, nego na goli beton koji u sebi nema ni trunke izolacije.

Stiropor nije skup, ali pre visoki stiropor ce biti uzrok padanja male djece koja bauljaju oko bazena, ali s druge strane ne trosi mi se previse struje. Ako moze savket oko ovog pitanja.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

DrAnte,
ako si voljan, nabavi XPS 300 ( ili slični proizvod --> https://fibran.bg/files4users/files/documentation/FIBRANxps_300-L.pdf , http://www.fragmat.si/si/gradbeni-program/izdelki/termoizolacije-xps/plo... ).
Debelina bi bila primerna bar 8 cm. Ako ga imaš u podrumi, kolika je tam temperatura okolice? Vprašanje je i koliko če ti stijene oddati topline od vode.

LP 

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

Који год стиропор да ставиш неће издржати дуго јер лоше подноси притисак - гажење. Да би издржао колико толико, јер ни један није прављен да се директно гази узми XPS50 или бар XPS30. Такође препоручујем да то буде у два слој, главни дебљи на бетон од рецимо 5-6цм, а преко њега тањи од 2цм, па кад се деформише од гажења, промениш само горњи оштећени слој. Такође обавезно између базена и изолације стави неки непромочиви слој, дебелу фолију или наменски простирач за испод монтажних базена и намести да вода не иде до изолације иако је XPS прилично отпоран на воду.
Други проблем ће ти бити влага у простору јер чим напуниш и почнеш да грејеш воду у базену, због испаравања ће јако да порасте влажност ваздуха, па онда креће кондензација по хладним тачкама на зидовима и прозорима. Док се базен не користи најлакше решење је наменски покривач од двослојне фолије са мехурићима (плута на површини воде, а није скуп) па неће бити ни испаравања и смањиће топлотне губитке.
Е сад кад деца крену унутра почиње и мука са влагом.