Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Tanka vrata ne propustaju toplotu. Objasnjenje?

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Lmilan
Lmilan's picture
Offline
Registrovan dana: 31/10/2016
Poruke:

Lozim pec u jednoj sobi. Pec je tik uz drvena vrata. Uz zid koji deli hodnik i tu sobu. Kada su vrata otvorena, hodnik se fino ugreje. Medjutim, kada su zatvorena, u hodniku je mnogo hladno.

E sada, kako je to uopste moguce? Ako je izolacija toliko slaba (nema nikakve izolacije i vrata su jeftina), toplota bi trebalo bez problema da predje u hodnik?

Zbog ovoga mi je malo tesko da shvatim to postavljanje izolacije oko kuce, kad toplota jedva prolazi i kroz tanka vrata.

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Povrsina tih vrata iako imaju veliki gubitak je mnogo manja od povrsine zidova koji imaju manji gubitak.
Nekako 2*100 < 20*20. Hocu reci 2m2 vrata koji imaju gubitak 100 je manje od 20m2 zidova hodnika koji su 5 puta bolje izolovani nego vrata i onda dodjes do toga da nikada ne mozes da zagrejes. E sada kada su ti vrata otvorena onda je to 2*1000 > 20 * 20. Ne znam kako drugacije da objasnim.

Lmilan
Lmilan's picture
Offline
Registrovan dana: 31/10/2016
Poruke:

Ok to. Moja poenta je bila, da ako toplota ne uspeva da predje u hodnik (ode iz sobe), iako je pec uz zid koji deli hodnik, cemu onda postavljanje izolacije oko kuce, u vidu stiropora?

Na gornjem primeru vidimo da toplota tesko izlazi iz sobe?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Toplota koja "prodje " ili ne" prodje" je energija koja je bačena , gubitak je velik kroz ta vrata a dobitak u hodniku je beznačajan , baš zbog takvih stvari se izoluju objekti , prvo da se smanje gubitci , a sa druge strane izolacija obezbedjuja i bolja akumulaciona svojstva .
Kad bi ste recimo otvorili prozor i držali ga otvorenog , u kući bi vam bilo samo hladnije , a napolju ne bi bilo ništa toplije ...

nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Lmilan wrote:
cemu onda postavljanje izolacije oko kuce, u vidu stiropora?

Чему онда и зидови кад би лепо могли да правимо бараке од дасака (да не кажем - од собних врата)?