Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Termo i hidroizolacija temelja prilikom renoviranja stare kuce

1 poruka / 0 new
Poslednja poruka
888nik
888nik's picture
Offline
Registrovan dana: 11/03/2017
Poruke:

Da li moze nek iskusniji clan da mi pomogne, da posalje linkove ili da mi odgovori na pitanja ukoliko me bude razumeo?

Pokusacu sto prostije da objasnim iako mi je velika zbrka u glavi i da ne bih poludeo od previse pitanja moram da se raspisem ovde pa ko vidi-vidi..

Jos 2017-te poceo sam sa renoviranjem dedine kuce, ove godine sam planirao fasadu, ali kako jedna strana kuce nije imala oluk voda se podlivala pod temelj sto je imalo za posledicu stvaranja pukotina sa spoljne strane zida.

Kuca je pravljena 60-ih, 70-ih zidana seljackom ciglom, nema stubova, ima karatavan, osim spoljnih ne postoje unutrasnje pukotine i sem tog coska koji je popustio da tako kazem, ostale strane kuce su u ok stanju.
Pre izvesnog vremena sam slao poruke Histerezisu nasem clanu, vodio sam par majstora, svako ima svoje misljenje i ja sam jos vise zbunjen.

Ono sto bih ja zeleo jeste da je dovoljno ucvrstim i obezbedim za dalji nastavak radova, poput izolacije, rekonstruisanje stepinista itd.

Vecina majstora dakle predlaze da se(samo strana 1 i strana 2 na slici) temelj podkopava i rade stope a s obzirom da se temelj kruni( jer je postan, atmosferski uticaju, zuti pesak itd) i odradi betonski zid debljine 10 cm s armaturnom mrezom 8-com.

Ono sto mene zanima da li je to ok resenje? Ne bih samo da bacim pare, puno sam zbunjen jer zelim da odradim i drenazu oko kuce(sa svih strana) a voleo bih da odradim i hidroizolaciju i termoizolaciju temelja, ali ne znam kojim redosledom, cime i kako. Takodje bih sve oluke povezao u drenazni sistem. Osim toga plan je da odradim i stepeniste- staro popucalo zamenima novim, odradim fasadu i staze oko kuce bih radio behaton plocama ako je to dobro resenje. Mada i tu me buni redosled radova.

Neko kaze da se treba staviti XPS min 5 cm, ali ne znam gde da li na taj novi betonski zid koji ce ici uze moj stari temelj, da li treba prvo da odradim tu hidroiolaciju tog zida pa termoizolaciju pa drenazu...Molim Vas za pomoc!

Da li postoji neka literatura gde bih mogao da iscitam sta i kako sto se tice renoviranja kuca, da li neko vec radiio nesto slicno, da li je iko voljan da pomogne?

Zahvaljujem u svakom slucaju!

  • untitled.png