Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Termoizolacija stana u prizemlju

1 poruka / 0 new
Poslednja poruka
dragan_bukovac
dragan_bukovac's picture
Offline
Registrovan dana: 24/02/2017
Poruke:

Pozdrav svima,
novi sam clan ove zajednice i potrebna mi je pomoc iskusnijih. Mislim da sam pregledao sve komentare koji se doticu problema koji me muci ali nisam nasao odgovor.

Naime, zivim u stanu u prizemlju stambene zgrade, iznad negrejanih podruma. Zgrada je zidana 1962.g. zid je dupla cigla, zajedno sa malterima debljine oko 40-tak cm, bez termoizolacije, spoljne i unutrasnje. Medjuspratna konstrukcija je "avramenko" odozgo punjena najverovatnije sitnim peskom i gradjevinskim sutom. Zbog ocigledno velikih toplotnih gubitaka (jako velika portrosnja energenata u grejnoj sezoni) prinudjen sam da ovog leta poradim na termoizolaciji spoljnih zidova i poda. Pre par godina sam sve stare drvene prozore, balkonska i ulazna vrata zamenio pvc stolarijom.
Termoizolacija fasade mi ne predstavlja problem - prepusticu majstorima i to ce verovatno biti kombinacija stirodura i stiropora, debljne 10cm. Obzirom da je stan u niskom prizemlju, mislio sam da se stirodur 10cm postavi do visine do koje moze da se dohvati rukom, zbog vece tvrdoce, kako bih maksimalno sprecio mehanicka ostecenja fasade, a iznad te visine stiropor 10cm.
Deo koji me muci je izolacija poda. Iz vise razloga sam se odlucio za izolaciju sa podrumske strane, da ne ulazim u detalje. Na prilozenim slikama je prikazano trenutno stanje (slika1) i ono sto mislim da uradim sa tom podrumskom tavanicom (slika 2). Na kombinaciju kamena vuna/stiropor sam se odlucio zbog nepravilnog (polukruznog) profila tavanice. Slika nije bas u pravoj proporcjii, sada to vidim, ali luk je dubine nekih 50mm, otuda ideja kamena vuna 50mm + stiropor 100mm + stiropor 100mm = 250mm, sto je i dubina cele kontrukcije. Za OSB ploce sam se odlucio jer je visina podruma oko 2.1 m, tako da svaka potkontrukcija smanjuje visinu, a kako moram da osim svog odradim i jos 4 komsijska podruma, nije prakticno ni korektno previse smanjivati visinu plafona.

Potreban mi je savet i misljenje u vezi ovako izvedene termoizolacije poda.

  • slika1.png
  • slika2.png