Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Zvucna izolacija sobnih vrata

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Perkele
Perkele's picture
Offline
Registrovan dana: 07/08/2008
Poruke:

Odradio mi je majstor ili "majstor" zvucnu izolaciju sobnih vrata. Posto mi velika buka dolazi od ukucana uradjena je samo jedna strana i to spoljna, strana iz sobe nije radjena uz to imam i svetlarnik.
Radnjeno je sa sudjerom 3cm + 1cm azmafon, tako bar kaze da je to stavio i oblozeno lepo sa eko kozom. Sta mi se nije dopalo je to sto vrata posto ta radjena stranica naleze na regastol ostavljen je taj prostor izmedju oko 1cm jer, kako kaze na moj predlog, da je ispupcio sudjer po spoljnoj stranici letvice onda bi se habala eko koza o regastol. Zvuci logicno ali mislim da za to postoji sigurno neko resenje.
Slicna sitacija sa svetlarnikom koji je oko 80cm x 40cm. Ostavljene su ivice od oko 0,5-0,7 cm na 3 strane, znaci ni tu nije knap.
Moje neko razmisljanje oko ovih stvari je da treba da dihtuje tj da sve bude uz ivicu i da ne postoji prostor izmedju i tek onda ce se postici maksimalni efekat. Za sada kako mi se cini oko 25% je redukovan zvuk.
Napominjem da su zidovi ipak tanki koji dele moju sobu i ostatak stana, ciglom je pregradjeno, postoje pojedini elementi sa jedne i druge strane ali nisu celom duzinom. Ali opet mislim da najveci deo zvuka ulazi kroz svetlanik i vrata i da ipak ovo nije uradjeno najbolje.
Neko strucno misljenje?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Оно како треба да се уради је да се најпре сними спектар и интензитет буке, па тек након тога се доноси одлука шта и како да се уради.То како је урађено сигурно није добра изолација од буке, јер и најмањи простор, (недовољно заптивање) представља нови извор звука и пролаз буке, осим тога и тај танак преградни зид није довољна заштита.У акустици нема импровизације, морају се поштовати одређена правила ако се жели одређени резултат.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..