Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

SLIVANJE VODE U KUPATILU

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
mfashion111
mfashion111's picture
Offline
Registrovan dana: 06/02/2009
Poruke:

Imam jedano tehnicko pitanje poznavaocima ovog problema.Radi se o tome kako da odrenim pravilni pad u odnosu na stranicne zidove i slivnika.Koliko treba da bude visinska razlika i dali je ta razlika jednaka na svim zidovima sobzirom da ja slivnik jednom zidu blizi a drugom dalji.Dali terba prema zidu koji je blizi slivniku Visinska razlika da bude manja ili ista kao na ostalim zidovima.

  • vagres.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Pad se usmerava prema slivniku i to minimalno, skoro je neprimetno pri prostom posmatranju.Uzmete dužu vaser vagu ili libelu i postavite je tako da mehurić vazduha skoro dodiruje crtu i to će biti dovoljno ili ako hoćete precizno onda se koristi vagres pa se od horizontale slivnik spusti za desetak milimetara.Ovo se odnosi na mala kupatila, inače pad je dovoljan od 1%, znači na metar dužine pad je 1 santimetar.
Dovoljan je pad da se voda lagano sliva ka slivniku.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

mfashion111
mfashion111's picture
Offline
Registrovan dana: 06/02/2009
Poruke:

Ako se vagres izvuce dali to prakticno znaci da ako je slivnik blizi jednom zidu nagib ce biti Izmedju tog zida i slivnika veci nebo na onom zidu koji je dalje od slivnika jer je rastojanje vece?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Evo prilažem sličicu, sad će biti jasno, nadam se.
Inače može pod u kupatilu da bude i potpuno horizontalan, ako je prag na kupatilu dobro zadihtovan.U slučaju havarije visina praga obezbedjuje da se voda ne prelije u ostale prostorije.Inače najvažnije je, kao što je Tenzor već napisao da se posle vodoinstalaterskih radova uradi hidroizolacija kupatila, pa tek onda da se lepe pločice.Ako nema tuš kabine dovoljno je da se uradi samo hidroizolacija poda koja se diže na zid jedno 10 cm, a ako ima tuš kabinu koja se naslanja na zid onda i taj zid treba hirdoizolovati.Hidroizolacionih premaza ima više domači je Dramin, koristio sam i veoma je dobar.Uradio sam izolaciju bazena za vodu za navodnjavanje pre desetak godina i još uvek drži vodu bez greške.Ima i drugih Grčkih itd.

  • vagres.jpg

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

spremoneb
spremoneb's picture
Offline
Registrovan dana: 12/06/2009
Poruke:

Visinska razlika može da se odredi čisto geometrijski. Ako je pad 1% onda je to još jednostavnije: na 100cm udaljenja od krajnje tačke nagiba visina je 10mm, na 150 - 15mm, na 45cm - 4.5mm ...