Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

"nevidljiva" vrata od knaufa

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Lucy_Lu_from_Vu
Lucy_Lu_from_Vu's picture
Offline
Registrovan dana: 14/02/2009
Poruke:

pozz majstori. imam manji problemčić ali mu ne mogu naći riješenje pa se nadam da bi mi netko mogao pomoći. Naime, u potkrovlju imaj jedan otvor u zidu vel cca 80x100 cm. to mi je ustvari otvor za prolaz po tavančiću oko soba (potkrovlja)ako me kužite. ugl. htio bih zatvoriti taj prolaz sa vratima koja mogu biti i trebala bi biti iz jednog krila. e sad moje pitanje je kako da napravim "štok" za ta vrata a kako vrata koja bi ustvari trebala biti i izolirana. a drugo pitanje bi bilo budući bi se vrata trebala otvarati prema "van" suprotno od sobe.kako da ih zatvaram a da se ne vide nikakve bravice,odnosno kad je zatvoreno da izgleda kao dio zida. prostor oko okvira bi zatvorio recimo stiropornim lajsnama pa bi moglo izgledati kao okvir za "sliku". nadam se da sam vam uspio objasiti situaciju. hvala

nsarke
nsarke's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2011
Poruke:

Pozz,

pokusaj sa bravicama koje se pretezno postavljaju u kuhinjskim elementima. To su one koje da bi otvorio vrata treba da ih stisnes - pritisnes ka unutra par milimetara i onda vrata se sama otvore.

To imas i kod nekih TV uredjaja kad hoces da pristupis dugmicima na samom televizoru. Raspitaj se po specijalizovanim prodavnicama za okove ( tu se pretezno prodaju sarke, bravice, klizaci za fioke i sl.)
Realizaciju vrata radis kao klasicna vrata s tim sto ti za sarke trebaju one koje se montiraju sa unutrasnje strane.

Ovako i ja nesto zelim za istu funkciju na spratu u svojoj kuci. Javi ako si uspeo da izvedes pa da mi das neki koristan savet.

Lucy_Lu_from_Vu
Lucy_Lu_from_Vu's picture
Offline
Registrovan dana: 14/02/2009
Poruke:

To na stisak mi je jasno,ali bi ja htio da se vrata otvaraju prema van,tako da mi to ne bi odgovaralo,zato mi i je problem. A kako se rade vrata,koji profili i nacin spajanja.hvala

pazovan
pazovan's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2010
Poruke:

Ne bi bilo loše, ako imaš prostora, da iza ovih (trenutno bez rešenja) vrata namunjiš još jedna ali tako da dobiješ jedan mali mali mali hodničić pa onda ta druga vrata. Ta druga vrata i ceo hodničić dobro izoluj stiroporom, najlonom, folijom trt mrt... da bi dobio pred komoru pa će ti manje duvati na ova vrata bez kvake.

Za ova vrata bez kvake nemam neki pametni predlog osim da se taj deo zida oblepi ukrasnim tapetama, folijamam i u njih sakrije kvaka, ručkica, bravica. Hteo ti ili neposle par ulaženja na tavan kroz ta vrata, pojaviće se fleke od prstiju negde na njima pa makar i nemao nikakvu bravicu znaće se da su tu vrata Smile

Eventualno rašanje sa nekim parćetom jačeg kanapa ukucano za dno vrata i magnetni prihvatači na štoku.

Lucy_Lu_from_Vu
Lucy_Lu_from_Vu's picture
Offline
Registrovan dana: 14/02/2009
Poruke:

Nemam mogucnosti odnosno prostora da napravim hodnicic,ovo mi se cini zanimljiva ideja sa magnetom,a sto se tice otisaka prstiju to me ne brine jer bi se to uglavnom otvaralo jednom do dvaput godisnje,a tad mogu i ruke oprati Smile , a koje profile da koristim za štok,koje prof. za vrata i kako ih spajati,a slika je od tog otvora

  • image.jpg
pazovan
pazovan's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2010
Poruke:

Ako će ti soba biti korišćena za život a ne za magacin izolaciju vrata moraš dobro rešiti tako da bi za štok trebao da te posavetuje neki stolar ili da ti napravi kompletna vrata sa štokom.

E sad pošto je ovo ssm forum i pretpostavljam da imaš znanja, želje, alata, prijatelja i da ovo hoćeš sam da rešiš onda probaj da izimitiraš u gruboj meri neka drvena ulazna vrata. Treba da imaju više 'zuba', žljebova, da bi se smanjilo duvanje kroz njih. I dole na podu bi trebalo rešiti problem duvanja, bilo pomoću praga ili pomoću nekih četki i guma koje se kače na vrata. Sobzirom da ćeš ova vrata jako retko koristiti ona nemoraju biti lepa (sem samog krila koje je u sobi) niti u toj meri precizna.

Mogu i metalna vrata sa metalnim štokom da se naprave ali mislim da ona više kondenzuju.

A da li mogu ta vrata da se otvaraju na gore?? Možda bi ti i to sa običnim klavir šarkama radilo posao + magnet dole.

Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Imam sličan problem. Kada sam radio plafon u potkrovlju od GK ploča, majstori su ostavili otvor od nekih 50x50cm kako bih imao ulaz na tavan. Dogovor je bio da naknadno nabave i ugrade 'posebna' vratanca za rigips. Naravno, posle isplate se više nisu javljali. Raspitivao sam se na nekoliko mesta gde se prodaje rigips materijal, ali nisu znali ništa o takvim vratancima. Da li neko zna o čemu se radi ili da mi da ideju kako sam nešto da napravim?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

То су тзв. ревизиони отвори, виђао сам то по сајтовима произвођача тог материјала, тако да мислим да уз могоћ Гугла није тешко наћи.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

knicks
knicks's picture
Offline
Registrovan dana: 06/02/2013
Poruke:

Ti revizioni otvori su bezobrazno skupi!
Ima ih od 30 x 30 cm, pa do 60 x 60 cm.Kod pojedinih proizvodjaca se mogu naci i modeli do 90 x 90 cm.
Uglavno su na pritisak i klik, tj. bez sarki.
Meni su trebala dva manja, ali kad sam video koje su cene, lakse je i jeftinije napraviti ih...
Stavise, kupio sam LED panelni reflektor, stranice 30 cm, isekao kvadratni otvor u plafonu, i montirao LED. Naravno, bez instalacija, jer ga koristim kao otvor po potrebi. Tri puta je dekorativnije, predvidjeno je za skini/vrati funkciju, a duplo je jeftinije!
PS>
kada mi crkne neki drugi takav LED panel, zamenicu ih, jer i ovde ne treba svetlo!

My deeds are my signature!