Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izolacija gusane cevi zbog kondenzacije

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Stenly
Stenly's picture
Offline
Registrovan dana: 21/12/2010
Poruke:

Pozdrav svima,

Imam kroz stan sa plafona (ispod plafona) pa ka bočnom zidu (kao ćirilično G slovo) gusanu cev, koja služi kao kišna kanalizacija ravnog krova. Kada je vreme kao sada, kiša pada, napolju oko nule ili do 5/10 stepeni, ta spoljna voda sa ploče je hladna, hladi cev i dolazi do kondenzovanja a zatim i curenja-kapljanja tog kondenza u sobi. To sam prinudno rešavao tako što sam postavljao peškire obmotane oko cevi, oni to upiju, kiša stane posle jednog popodneva ili dana/dva i to je to.

Naravno, to nije dobro rešenje iz više razloga, pa Vas pitam, da li neko ima isukstva oko izolacije ove cevi?

Čitao sam razne sajtove ali ne dođoh do nekog valjanog zaključka. Cev je spolja oko fi 110mm, s obzirom da sam obim izmerio otprilike 360mm.
Ako neko ima iskustvo, zamolio bih ga da mi pomogne.

Inače cev je dužine metar i koleno koje ide odmah u plafon. Dakle, cev je kratka.

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Online
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

То би једноставно могло да се уради самолепивом полиуретанском изолацијом. Има је у разним дебљинама и продаје се на метар.
У вашем случају чак и не мора да буде много дебела, битно је да се лепо укроји и залепи тако да површина цеви нема више контакт са ваздухом у соби па онда неће бити ни услова за кондензацију. Ту је једини проблем можда што баш и не изгледа елегантно (црна пенасата маса) али кад не буде кондензације онда може и да се обложи нечим што ће да поправи изглед.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Stenly,
ako može daj sliku. Gusnata cijev je nekoliko težje obraditi , da ne vuče hlada u unutrašnjost stijene/kuče. PVC je bolje.

U okolini u gradbenim trgovinama potraži slični material: https://www.gumitehna.si/gumaflex-19mmx1000 ili https://katalog.bossplast.com/izolacija/fleksibilna-elastomerna-izolacij... ili /www.ika.si/images/stories/virtuemart/product/katalog-k-flex-st.pdf ( stran 2 ).

LP 

Stenly
Stenly's picture
Offline
Registrovan dana: 21/12/2010
Poruke:

Prvo izinjenje svima što se nisam javio nakon postavljanja teme, a onda hvala svima koji su pročitali, posebno onima koji su odgovorili. Hvala Vam i na preporukama. Pokušaću da nađem takve materijale.

@som16, izvini ali da ne bih fotografisao potpuno istu stvar pa prebacivao na sajt, evo isti je slučaj kao na ovoj fotografiji (fotografija sa interneta), sem što je kod mene lakši slučaj, jer imam samo koleno a ne i ove prelaze (prirubnice) se većim spoljnim prečnikom od cevi.
Hvala za linkove, nije baš jeftino po m2, ali OK, to je u SRB verovatno jeftinije. Na kraju i ne bitno...

@TwisterMJ, hvala, to je isto ili slično što je preporučio i som16, i pogledaću, a lepljenje ćemo uraditi, vidim ima tu isto posebnih lepkova.
Sećam se nekda da sam u jednoj zgradi video neki izolacioni materijal baš za gusane cevi koji ima njihov oblik i oblik prirubnica. Ali videćemo da li toga još ima.

  • sshot-1106.png