Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kombinovani bojler Leov sa tehnologijom "kazan u kazanu" mišljenja, iskustva

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zelj.co
zelj.co's picture
Offline
Registrovan dana: 30/03/2008
Poruke:

Pozdrav svima,

U procesu sam nabavke novog kombinovanog bojlera pa sam našao jedan interesantan oglas gdje je čovjek naglasio da se radi o najboljoj tehnologiji za kombinovane bojlere "kazan u kazanu" pa me interesuje vaša mišljenja i ako neko ima iskustva još bolje:)
Naime radi se o kombinovanom bojleru LEOV 80 l sa inox kazanom na koji daju garanciju 15 god a na grijač mislim 2 god.
Mene interesuje taj način prenosa toplote "kazan u kazanu" , da li je to efikasnije od klasičnog spiralnog cjevastog izmjenjivača , prednosti i mane, iskustva itd...
Tražio sam po internetu , nisam mogao naći nikakva mišljenja.
Evo ubaciću i sliku sa zvaničnog sajta Leov.

zelj.co
zelj.co's picture
Offline
Registrovan dana: 30/03/2008
Poruke:

Izvinjavam se , obećah sliku ali izgleda da je nisam uspio zakačiti , pa evo ponovo.
I izgleda da je ovo stvarno nova tehnologija , jer niko nije imao iskustvo i susret sa tim Smile

  • combined_water_heater_2.png
Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Drugačiji naziv je 'potopljeni bojler'. U suštini to ništa nije novo jer takvi bojleri su bili u velikoj primeni oko 1970-1980-1990 a pravio ih je tadašnji TAM iz Maribora odnosno njihov deo za termotehniku. Imam ga u primeni od 1983. Iako su mi neki termoenergetičari govorili da je takav sistem bojlera veliki potrošač niko od njih mi to nije i računski dokazao. U praksi, jednog leta sam usled rekonstrukcije prostora koristio klasični bojler nekoliko meseci umesto ovog potopljenog ali nisam mogao da uočim bilo kakvo smanjenje potrošnje struje. Velika prednost mu je izuzetno brzo zagrevanje sanitarne vode jer je čitav bojler obavijen kotlovskom vodom.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

zelj.co
zelj.co's picture
Offline
Registrovan dana: 30/03/2008
Poruke:

Hvala na odgovoru i sugestijama.
Ja iskreno nisam do sada čuo za to, a već postoji tako dugo. Znači zaključak je da ti bojleri nisu ništa lošiji od klasičnih kombinovanih bojlera kod kojih je izmjenjivač toplote spiralna cijev u samom bojleru, već naprotiv, brže se zagrijava voda jer je komplet obavijen vodom iz centralnog grijanja.
Jedino nisam malo razumio kad ste napisali da niste primjetili uštedu električne energije kad ste koristili obični bojler umjesto ovog kombinovanog jer meni a vjerujem i svim ostalim je u cilju baš ta ušteda električne energije pa se nadam da se niste dobro izrazili Smile

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Ne, nisam pogrešno napisao u postu broj 3. Usled rekonstrukcije prostorije morao sam da izbacim kotao a s njim i bojler napolje. Da ne bih ostavio kuću nekoliko meseci bez tople vode uzeo sam neki klasičan bojler i okačio ga privremeno za plafon i tako smo dobijali toplu sanitarnu vodu tog leta. Inače osim tog u toj kući nemamo drugi bojler. Obzirom da su mi neki 'stručnjaci' govorili da su potopljeni bojleri veći potrošači energije tj. struje jer u toku leta ja moram da grejem i određenu količinu kotlovske vode očekivao sam da će mi potrošnja struje biti niža sa tim klasičnim, privremeno postavljenim, nego sa ovim kotlovskim centralnim bojlerom. Ali nije bilo nikakve razlike, izraženu kWh ppotrošnja je bila identična ranijim letnjim periodima. Tokom grejne sezone elektrogrejač praktično i ne radi.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

zelj.co
zelj.co's picture
Offline
Registrovan dana: 30/03/2008
Poruke:

Aha, sad sam shvatio sta ste htjeli reći i hvala Vam na odgovorima i sugestijama.
Ipak sam kupio bojler sa klasicnim izmjenjivačem (spiralna cijev) , sa inox kazanom. Ovih dana ću da ga priključim na sisitem grijanja pa ću nadam se vidjeti pozitivan efekat na potrošnju struje.
Imam neke ideje da taj bojler prilagodim i za ljeto , to jest da se iskoristi energija sunca. Zamisao je da sad kad budem radio priključak na centralno grijanje odmah ostavim mogućnost (T-komade i ventile) da se u ljetnom periodu priključi sa vana dotok vruće vode koja će biti zagrijana sunčevom energijom.
Imam namjeru ( a to sam isto vidio na netu) da vani na krovu smotam u krug Alkaten cijev ( e sad koje dimenzije i koliko dužine moraću malo eksperimentisati) i jednu pumpu od centralnog grijanja koja bi tu zagrijanu vodu tjerala kroz izmjenjivač u bojleru.
To je ideja , koja mislim da bi trebala imati efekta, pa bih bio zahvalan za još nečije mišljenje i da malo povedemo raspravu o tom Smile

siskaferi
siskaferi's picture
Offline
Registrovan dana: 03/02/2013
Poruke:

Da se nadovežem na ovu raspravu.Pre 20 i kusur godina sam imao kotao CTC švedska koji je imao bojler za sanitarnu vodu ugrađen u samu kotlovsku vodu.Uradio sam kružni tok za toplu vodu po celoj kuči po priloženom nacrtu CTC fabrike.Super stvar.Pošto je kotao nažalos proživeo svoje kupio sam kotao Solid Therm liveni .Ali nemam više bojler nego koristim električni.Kotlovi Tam Stadler su imali na kotao postavljen i povezan taj potopljeni bojler.Sada sam kupio jedan takav bojler i u proleče ga povezujem na kotao i kružni tok sanitarne vode.U svakom slučaju se isplati ugradnja tih bojlera u bojleru jel pre ugreju vodu nego spirala izmenjivač u klasičnom bojleru

zelj.co
zelj.co's picture
Offline
Registrovan dana: 30/03/2008
Poruke:

Hvala siskaferi na komentaru i sugestijama.
Evo da iznesem svoja iskustva sa novim bojlerom koji sam kupio. Ja sam prezadovoljan , jer negdje od nove godine nisam upalio bojler na struju. imam etažnu peć Centrometal 21 kW i grijem jednu etažu i sada i ovaj bojler. Vode ima na pretek, čak sam morao malo prigušiti izlaz na razdjelniku jer mi je voda bila prevruća.
E sad već kako dolazi toplije vrijeme, uključujem malo i na struju bojler ali evo već radim na onom što sam ranije gore u svom postu napomenuo a to je način grijanja na sunčevu energiju.
Zamisao je bila da smotam alkaten određene dužine i da sa pumpom za centralno tjeram vruću vodu iz alkatena kroz izmjenjivač u ovom bojleru. Mislim da bi to imalo efekta.
Međutim , vidio sam na netu još jedan način a to je da kazan od starog bojlera stavim u nekakav izolovani sanduk za staklom ili polikarbonat pločom i da se onda dovede dolaz iz vodovodne mreže hladne vode , a da se odlaz tople spoji na cijev tople vode u kupatilu. U tom slučaju bih zatvorio ventil od sadašnjeg bojlera u kupatilu a toplu vodu bih dobijao od ovog vanjskog.
Mislim da me financijski ovo izađe povoljnije s obzirom da imam kazan od bojlera, znači malo daske i izolacije i malo prepravke vodovodne mreže za razliku od nabavke pumpe i kupovine 100tinjak metara alakatena.
U svakom slučaju nešto ću naparaviti pa ću uslikati i staviti svoja iskustva.