Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Prevencija poplave od veš mašine

12 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Paja Patak
Paja Patak's picture
Offline
Registrovan dana: 13/11/2013
Poruke:

Pre nekog vremena komšija u zgradi je ostavio veš mašinu da radi bez nadzora i napravio poplavu i sebi i u stanu ispod. Interesuje me koje sve mere se mogu preduzeti da se ovako nešto ne dogodi? Naravno, ne ostavljati mašinu bez nadzora, to nikad ne radim, ali ne može se dežurati 2h pored nje konstantno.
Na pamet mi pade neka vrsta korita da se ubaci ispod, pa sam malo čeprkao po internetu i našao ovako nešto na slici. Ne znam je li to pametno rešenje. Znam samo da sam tražio to po radnjama, ali prodavci uglavnom nemaju pojma o čemu pričam i sležu ramenima. Tražio sam i po plastikarnicama nešto sličnog oblika da probam sam da izradim, ali nema ni približno. To bih upotrebio i za protočni bojler u kuhinji, malo je procurio i već je počela da ispucava daska od kuhinjskog elementa.
I da napomenem. Da, postoji slivnik u podu pored veš mašine i voda, zbog kontra nagiba, ide u suprotnom smeru - prema vratima i hodniku.

  • ing-washer-and-dryer-tray-floor.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Бојлер поправити што пре, а под у купатилу урадити са падовима како треба, једино могуће и одрживо решење, све друго је шу-шу

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Добро речено.

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

Trofrtaljac
Trofrtaljac's picture
Offline
Registrovan dana: 28/08/2013
Poruke:

Naleteo sam na dosta zanimljivu temu i ukljucujem se jedino iz razloga jer sam i ja davno o ovome razmisljao. Dobro je zvukoljub rekao da bi sve trebalo da bude po propisima pa ni takva nesretna okolnost kao propustanje masine ne bi bila katastrofalna. Ali sta je sa onima koje svoje masine drze u kuhinjama, gde slivnika nema? To me je i nateralo da se onomad pozabavim u svojoj glavi ovom problematikom i tako razmisljajuci jedino resenje sto mi je palo na pamet je limar. Lim je cudo od njega mozete napraviti sta god zelite samo potreban je dobar limar, koji ce da napravi tako neko koritce pa savije rubove ka unutra da se neko ne posece, uglove zalemi da ne propustaju, napravi se rupa sa nekom spojkom za crevo u odvod pa se kasnije sve to lepo ofarba i ide ispod masine. Ali (uvek ali kod improvizacijama) mora se naci resenje za prikljucak creva u odvod, koliko je izvodlivo i preporuclivo busiti odvodnu cev ne znam nisam strucan... Drugi problem su isparavanja iz kanalizacije, da ne kazem (recicu) smradovi koji ce se osecati kroz to crevo... Nemoguce je uraditi sifon iznad poda pa jos ga stalno odrzavati napunjen vodom, to brzo ispari pa opet smrdi. Uglavnom nije nemoguce ali je neisplativo. Ovo su neka moja razmisljanja na kojima je nekad potroseno vreme pa bi hteo da spodelim ovde

LepoJebiTIfin
LepoJebiTIfin's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

Trofrtaljac wrote:
Naleteo sam na dosta zanimljivu temu i ukljucujem se jedino iz razloga jer sam i ja davno o ovome razmisljao......................................... Lim je cudo od njega mozete napraviti sta god zelite samo potreban je dobar limar, koji ce da napravi tako neko koritce pa savije rubove ka unutra da se neko ne posece, uglove zalemi da ne propustaju....................................

Citam ove redove i setih se da sam bas ovako nesto video kod rodjaka .

On je od lima napravio korito 20 cm dubine iu isto ubacio masinu . E sada mene interesuje sta kad

se pomenuto korito napuni ko ce da kaze vodi da stane ? , ili sta ce biti sa motorom

koji se nalazi u donjoj zoni ( obod cetinje je u pitanju ) i koji ce biti potopljen u toj inprovizovanoj kadi ?

Meni je masina u hodniku ( parket iitison preko ) , malo je kupatilo pa je to jedino moguce

resenje ( svi u zgradi su primorani da tako rade ) i jos kad dodam da skoro uvek radi nocu ( jeftina struja )

mozete misliti koji bi cirkus bio da dodje do izlivanja . . . . . .

Voleo bih kad bi postojalo neko prakticno resenje , ali mi se cini da je ZVUKOLJUB sve rekao sa onim SU.....SU

. . . ono sto znas da nacrtas , znas i da napravis . . .

Paja Patak
Paja Patak's picture
Offline
Registrovan dana: 13/11/2013
Poruke:

zvukoljub wrote:
Бојлер поправити што пре, а под у купатилу урадити са падовима како треба, једино могуће и одрживо решење, све друго је шу-шу

Bojler sam zamenio novim. Nisam našao gde je tačno popustio, ali je star 8 godina Magnohrom, a nemam ni živaca ni vremena da detaljno analiziram uz sve goruće probleme.
Ideja sa koritom mi se činila dobra pre svega zbog vađenja filtera da ne moram malo-malo briskati vodom dok potpuno ne isteče. A i pre neki dan mi se čarapica zaglavila kod filtera blokirajući centrifugu i ispumpavanje vode, pa sam sat vremena polako praznio bubanj.
S obzirom da je ovo SSM portal, računao sam i neko takvo rešenje. Dobro urađen i funkcionalan podni slivnik se kao najbolje rešenje podrazumeva, pa ga nisam ni spominjao, u suprotnom bih tražio kontakt majstora jer se sam u tako nešto ne bih upuštao ni u ludilu. A ako bih se odlučio na takav korak prvo trebam ispuniti par uslova:
1. nezaobilazni finansijski momenat - kolika bi cena bila za WC (mašina je u WC-u) ali i za kupatilo, pošto je tamo identična situacija.
2. saglasnost ukućana - tu pre svega mislim na onaj ženski deo populacije koji, uglavnom, zvoca i očekuje da sve bude rešeno za 5min bez velike buke i dizanja prašine.
3. tolerancija komšiluka - koji traže da se držiš striktno vremena za odmor i koji i zbog najmanjeg šuma u tom periodu prete slanjem komunalaca na vrata. Itd...

Trofrtaljac wrote:
Dobro je zvukoljub rekao da bi sve trebalo da bude po propisima pa ni takva nesretna okolnost kao propustanje masine ne bi bila katastrofalna.

U tome i jeste poenta. Sve je trebalo da bude rađeno po propisima, u izgradnji, ali je lakše napraviti fušeraj i uvaliti običnom čoveku da ispravlja krive drine.

Trofrtaljac wrote:
Ali sta je sa onima koje svoje masine drze u kuhinjama, gde slivnika nema?

Šta će kome, uopšte, slivnik u kuhinji? Ja ga tamo nemam a i ne treba mi. Ne trebaju mi ni ona dva iz WC-a i kupatila, ionako ne služe ničemu. Treba da se moliš Bogu kao i cela Srbija da te potok neće poplaviti kad padne kiša. A ako si malo manje vernik, onda u duhu "jedino mogućeg i održivog rešenja" reaguješ preventivno i angažuješ stručno lice da ti iskopa rupu u podu u okolini sudopere i u zidu na mestu odvodne cevi, pa ugradiš slivnik u pod i spojiš sa odvodnom cevi. Ovo rešenje bi kod mene bilo katastrofa a evo i zašto. Odvodna kuhinjska vertikala u podrumu bi trebala da ima oklik lakta kako bi nesmetano voda oticala prema kanalizaciji. Za razliku od ostalih u zgradi ova moja ima neki pregib (kao U na sifonu samo manji), ali dovoljan da za par meseci skupi dovoljno masnoće i taloga od kafe i napravi čep. Kako voda negde mora oteći, ide meni kroz sifon i sudoperu. Pa kad komšije odozgo navale na slavinu, sudopera mi se napuni za minut do vrha, pa zovi hitno ekipu za odgušenje. Podni slivnik bi me potpuno uništio. Ovde me živo zanima "jedino moguće i održivo rešenje".

Trofrtaljac wrote:
Ali (uvek ali kod improvizacijama) mora se naci resenje za prikljucak creva u odvod, koliko je izvodlivo i preporuclivo busiti odvodnu cev ne znam nisam strucan... Drugi problem su isparavanja iz kanalizacije, da ne kazem (recicu) smradovi koji ce se osecati kroz to crevo...

Bušenje odvodne cevi je izvodljivo i preporučljivo utoliko koliko želiš mir i spokoj za "ne daj Bože". Meni onaj podni slivnik u WC-u užasno smrdi jer u njemu nikad nema vode, pa sam primoran da ga povremeno zalivam kao biljku. Najradije bih ga zabetonirao, a i onaj u kupatilu jer mi pored kilometra dlačurina izbacuje i ne biste verovali šta.
A što se smrada tiče, postoje suvi slivnici ili nepovratni ventili za varijantu korito-cev, a ima i cevi sa već ugrađenim ventilom, imam takvu jednu i dosta je dobra. A može i ruža kao jednostavnije rešenje.

LepoJebiTIfin wrote:
E sada mene interesuje sta kad se pomenuto korito napuni ko ce da kaze vodi da stane ? , ili sta ce biti sa motorom koji se nalazi u donjoj zoni ( obod cetinje je u pitanju ) i koji ce biti potopljen u toj inprovizovanoj kadi ?

Čekaj… Ako sam dobro shvatio, misliš da mi je namera da stavim mašinu u zatvoren sud i pustim da se puni vodom? To korito treba da predstavlja branu vodi da ide u nama neželjenom smeru, a ne da zadržava vodu. Zato odrediš željeni smer, a to bi bio prema vertikalnoj odvodnoj cevi u zidu. Izbušiš zid, potom odvodnu cev, izbušiš rupu na koritu, pa onda tu rupu i onu u odvodnoj cevi povežeš sa dodatnom cevkom, npr. onakvom kao što se kači ispod sudopere ili lavaboa (tu mislim na njenu širinu, ne na oblik, treba biti ravna). Tako se voda neće zadržavati u koritu niti plaviti motor. Štaviše, motor neće doći ni u dodir sa vodom, pod uslovom da ta mašina ima noge i da motor ne leži na podu. Za dubinu bi i 10cm bilo dovoljno. Opet, meni je lakše da govorim o spajanju sa odvodnom cevi jer mi je trećina posla već obavljena kao na slici - neplanirano, kad je pukla dovodna vertikala, drugi put za 2 godine. Na dnu se vidi zamenjen deo cevi, a 10-15cm više od sada stoji neka šelna. Toliko o "šu-šu". Već žalim komšiju, po treći put.

  • fotografija0162.jpg
Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Da li ugrađeni "aqua stop" sistemi u mašine za sudove rešavaju pitanje poplave?

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

Astrea wrote:
Da li ugrađeni "aqua stop" sistemi u mašine za sudove rešavaju pitanje poplave?

Да и не. Они углавном штите од поплаве у случају оштећења доводног црева и то зависи од машине до машине. На некима је чисто механички систем, негде је дупло црево, а код неких електромегнетна контрола вентила на почетку црева. Ако до цурења дође на неком другом месту питање је колико то може да помогне.
Ја код мене имам уграђене електронске сензоре поплаве који преко контролера затварају главни вентил - кад се поквасе вода се затвара за 6-7 секунди.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Dakle ... dobra je tehnika ali je ipak ključ u čoveku.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

LepoJebiTIfin
LepoJebiTIfin's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

Paja Patak wrote:
[quote......................................................
Čekaj… Ako sam dobro shvatio, misliš da mi je namera da stavim mašinu u zatvoren sud i pustim da se puni vodom..............................

Ne , rekao da sam svojevremeno tako nesto video kod rodjaka i da mi se ucinilo kao ne bas

pametno resenje . . . . a ova tvoja tema me samo asocirala na to

. . . ono sto znas da nacrtas , znas i da napravis . . .

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Ja bih mašinu izdigao na neko postolje, recimo prilagođenu paletu stavljenu u limenu kadicu dimenzija i visine kao i paleta, sa odvodom iz gornje zone postolja u gorepomenuti slivnik.
Tako bi mašina mogla da se eventualno pomera sa postolja, a ono bi istovremeno služilo i kao prihvatni rezervoar.
Pošto slivnik već ima svoj sifon, rešeno bi bilo i pitanje mirisa.

Ništa ne ostavljam nezavrš

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Питање непријатних мириса из сливника је давно решено, за то су се побринули произвођачи, само треба уградити одговарајући, без керефека са кадицама и које каквим буџевинама.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..