Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Vodovod

25 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Doggmania
Doggmania's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2013
Poruke:

Trenutno radim u Beogradskom vodovodu i ako neko ima neka pitanja u vezi kvarova/slabijeg pritiska/neispravnih vodomera moze da me pita na PM.

Vidim par tema govore o neispravnim vodomerima tj da gradjanima stizu preveliki racuni za vodu. Ja koliko sam cuo vodomer il moze da bude tacan, il da pokazuje manje ili da ne pokazuje nista (ne moze vise da pokazuje) mada sam video par primera da pokazuje nerealnu potrosnju sto jedino mogu da shvatim da previse vazduha prolazi kroz vodomer (i to se racuna kao potrosnja). Zamena vodomera koji potrosac misli da je neispravan placa sam potrosac ako se dokaze da je vodomer ispravan.

Vodomeri se ocitavaju jednom mesecno ili jednom u tri meseca a ostala 2 puta se "tipuje" tako da npr imate 2 racuna manja pa 1 veci (da nadoknade razliku izmedju ta 3 citanja) ili obrnuto.

Isto tako vodovod tacno zna koja kuca krade vodu ali nista ne preduzimaju po tom pitanju (ne znam zasto).

Video sam da neko pominje kaznjavanje potrosaca koji vodu koriste za zalivanje trave/pranje automobila, takodje nikad nisam video da vodovod insistira/trazi pomoc za kaznjavanje.

Kao sto rekoh ako neko ima neko pitanje vezano za vodovodnu mrezu i probleme mozda mogu da pomognem sa nekim savetom...

sdmjazz
sdmjazz's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2009
Poruke:

Ćao i hvala na pokazanoj dobroj volji.

Imam već par meseci problema sa vrlo laganim curkanjem na spoju vodomera i propusnog ventila sa "moje strane" vodomera. Imao sam komunikaciju sa kolegama iz BVK, čak su i dolazili negde u novembru, pre većih zima, ali su samo tu dodali kudelje, zatezali i ništa... Uprkos tome što su rekli da će napraviti nekakvu krivinu sa moje strane cevi, pošto postoji određeno odstupanje od prave linije u odnosu na dolaznu cev. Međutim, ništa od toga. Prilažem fotografiju. Molim da se zanemari izgled vodomera i ova velika bara, to je slika od pre dve godine kada su mi menjali ventile, a nešto kasnije stavili novi vodomer. Sada nema tolikog curenja, možda je u pitanju kap u dve sekunde, sa spoja vodomera i propusnog ventila.

Koji je vaš savet? Možda sam pogrešno shvatio kolegu koji je rekao da će oni da izvrše prepravku kako bi se to dovelo u pravac. Nekako, svi su tu nešto mrmljali, te ovo je, te nije ovo, teško mi je bilo da ih razumem, iskreno. Smile

Hvala.

  • saht.jpg
Doggmania
Doggmania's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2013
Poruke:

Prvo saht je manji nego sto je minimalno dozvoljeno 1.4x.1.4 x 1.1m ali to tada nisu gledali kad se pocasti ko je trebao... Nema potrebe da pokazujes gde ti je odvodna strana jer se vidi po vodomeru (ova budza sa desne strane na vodomeru). Ako sam razumeo tebi curi na holender mustikli (ovo izmedju vodomera i levog ventila) ili na redukciji?

Kolege pretpostavljam nisu htele da napinju vodomer da ne bi pukla odvodna strana koja je trula (a i dovodna). Pretpostavljam da zivis na periferiji Zvezdara ili Palilula?

Ne bih javno sad da govorim druge moguce razloge zbog cega to nisu tad uradili, ali ako te bas interesuje mogu i to da ti kazem na PM.

Ponekad kolege jednostavno nemaju vremena da rade sitnice (da ovo su sitnice) jer se pojave veci kvarovi pa se ide po prioritetu.

A mislim da bi pomogla koja dobra rec kad dodju majstori i neka sitna cast Smile
Naravno postoji i bezobrazniji pristup da ih zoves 48 puta dnevno i da pises dopise, al opet i to zna da se oduzi, i po meni je bolji ovaj prvi pristup Smile

Doggmania
Doggmania's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2013
Poruke:

Mislis da je ovaj saht prosao bez mita u vodovodu? Nema potrebe da trollujes. Nismo ni panduri ni lekari da trazimo mito... I niko nece da se obogati od par sokova...

sdmjazz
sdmjazz's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2009
Poruke:

Hvala na detaljnom odgovoru. Ne mogu ništa pametno da kažem o veličini šahta jer je kuća iz '39 godine i sve je to tako kako je. Zvezdara je u pitanju, između CZ i Cvetkove pijace Smile Periferija... pa, možda je bila pre pedesetak godina, sada više i nije... jeste za pojmove "kruga dvojke" ali Kaluđerica nipošto nije! Smile
Dodatnu prepreku za bilo kakva veća ulaganja predstavlja generalni/detaljni urbanistički plan po kome je cela strana ulice predviđena za rušenje, ali to se decenijama najavljuje, pa ja krpim povremeno sve što mora i kad može. Smile Na slici sam čisto radi reda obeležio gde je šta, nisam imao nameru da govorim drugima kako treba da se radi, to nipošto! Smile

Možete mi napisati to što ste hteli na PM, mada cenim da se radi o sugestiji da radove sa ove strane vodomera ugovaram i finansiram u sopstvenoj režiji. U principu, čekam da to neko kaže naglas, ali eto, kolega je baš rekao da će oni to da srede (pominjali su eksplicitno to sa krivinom kako će da kolege dođu u popodnevnoj smeni, pa će da ugrade neku krivinu ili nešto slično tome, ne sećam se već...)

Da, curi na spojevima holendera vodomera, ali i na spoju sa propusnim ventilom. Evo slike otprilike (opet ne zamerite na ovoj strelici, to sam slao nešto nekim prijateljima):
Kaplje po jedna kap na svake dve sekunde, ponekad i prestane (npr. sada zimi je bilo perioda kada uopšte ne curi i tako to)

Hvala još jednom.

sdmjazz

edit: vidim da ste pomenuli mito, pošto sam mlađi član porodice i tek od skoro brinem da tako kažem o kući, ne mogu baš ruku da stavim u vatru da niko od mojih predaka (a moj deda je pravio kuću 1939. godine )nije nekog podmitio, no, NIKADA NIKO nije pomenuo neregularnost tog šahta, a mislim da se moja porodica sigurno ne bi pravila luda po tom pitanju. Zapravo, povlačim ono o tome da ne bih stavio ruku u vatru, evo, stavljam je. Ali, vaše pravo pretpostavljam da tako paušalno optužujete za mito, šta mogu...
Majstori iz BVK su uvek kod mene bili tretirani sa najvećim poštovanjem, a to uključuje i te famozne sokove (mito nažalost ne mogu da ponudim, tako sam vaspitavan, izvinite)

  • 27.oktobar_2013_saht.jpg
Doggmania
Doggmania's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2013
Poruke:

Pa kako vi cekate to rusenje tako i oni Laughing out loud
Sta da vam kazem, ne curi to mnogo koliko vidim a imaju prioritete i manjak materijala (ako pitate zasto to je zbog politicara ali da bih vam objasnjio zasto zbog njih trebalo bi mi 2 dana).
Recimo da znam sta se radilo i pre 60 godina, nisu bile te dimenzije tad u to vreme ali i dalje je postojao standard ali vrlo lako je to moglo da se i zaobidje. Ja imam saht kojji su dolazili da mere u milimetar, nisam imao nameru nista da muvam iako to niko ne gleda ali zeleo sam makar da moze neko da sidje i da radi kao covek a ne da se ukoci i da 2 dana ne moze da se pomera posle te popravke.
Kao sto sam rekao, ako bas zelite da vam to poprave budite uporni i bezobrazni ili pak obrnuto kao sto sam napisao u prethodnom postu. A postoji i treca opcija sa kojom bi sigurno popravili bez ikakvog cascavanja/svadjanja ali ne bih da je predlozim jer ne bi bilo fer prema kolegama.

U nekim delovima grada ko je "vest" ne ceka vodovod vec sam popravlja iza sata, mada to nije vasa obaveza, mada kad bi ne dao bog puklo negde iza sata vi bi ste platili lep racun. Vi bi ste trebali da popravite cevi zbog vas samih a ne da cekate rusenje, ali opet to nije jeftina investicija...

mjesec
mjesec's picture
Offline
Registrovan dana: 20/01/2014
Poruke:

Sve što prođe kroz vodomjer mora da se plati...........Kao i struja

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

То што цеви нису у оси може се једноставно решити применом ППР цеви у једном делу ка потрошачу.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Doggmania
Doggmania's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2013
Poruke:

Vodovod ne stavlja PPR cevi (zelene) samo okiten creva (petrohemija).

sdmjazz
sdmjazz's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2009
Poruke:

Kopka me ta treća opcija, ako me razumete. Smile Ako je moguće, napišite mi na PM. Da se razumemo, nisam ogorčen na radnike vodovoda ili nešto slično, malo me je
"naljutilo" ovo pominjanje mita, ali važno je da se razumemo i sa te strane smatram da nema problema. Trudim se da budem savestan, veoma često proveravam stanje u šahtu, čistim vodomer i fotografišem stanje uglavnom jednom nedeljno.

Svako dobro,

sdmjazz

sdmjazz
sdmjazz's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2009
Poruke:

Ako bi okiten ili neko drugo elastično rešenje bilo primenjivo u mom konkretnom slučaju, to zvuči ohrabrujuće! Pomenuću to u razgovoru sa kol centrom, ili pak sa majstorima kad budu dolazili (ako budu dolazili, hihi)

Doggmania
Doggmania's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2013
Poruke:

Nema potrebe nista da pominjes kol centru, em oni to ne prenesu em ih ne interesuje. Majstori kad dodju na lice mesta vide sta je potrebno. Ti samo treba da kazes da ti kaplje voda u sahtu.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Знам да се примењује окитен, али исто тако знам да има проблема са спојкама и полуспојкама, тако да сам предложио поузданије решење за конкретан случај.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

sdmjazz
sdmjazz's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2009
Poruke:

ok, hvala na savetima, javio mi se čovek na PM

Sve najbolje,

sdmjazz

Doggmania
Doggmania's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2013
Poruke:

Ne znam odakle ti da ima problema sa poluspojkama? Ja sam video da poluspojka moze da sklizne i da pukne na navoju. Prvi se resava tako sto sa ankerise (zaveze za cvrst objekat da se ne pomera) a drugi isto na slican nacin. Znaci obavezno je pricvrscivanje jer ovako moze da radi sve (mrda) i bude problem posle. One mesingane mogu da procure jer nisu lepo postavljene ili ih neko razmrda il pritisak il ljudski faktor, inace opet kazem treba da se ucvrsti.

maverick
maverick's picture
Offline
Registrovan dana: 28/02/2014
Poruke:

Pozdrav,
Od zamene vodomera imam mesecnu potrosnju za 100-120% (sa ~25m3, na 65m3) vecu nego prethodnih 10 godina, od kada zapravo i imam racune. Na dve zalbe Vodovodu mi je odgovoreno da su neosnovane, a u call centru su odbili da posalju ekipu uz napomenu da jedino mogu platiti testiranje vodomera, pa ce mi vratiti novac ako je zaista neispravan. Komsija je imao identican problem mesec dana pre mene, i ekipa je dva dana po napisanoj zalbi izasla na teren i zamenila vodomer bez reci. U zalbi je napisan gotovo identican tekst. Broj clanova domacinstva se nije povecao, stavise, smanjio se. Sta dalje?
Da li postoji mogucnost da sam vodomer ima veci propusni opseg nego cev koja ide ka objektu, pa s toga stvara vrtlog vode i vise puta meri istu vodu?
Ako je vec vodomer plombiran, i sahtu ne bih smeo da diram ja, niti bilo koji majstor osim ekipe Vodovoda... ne bi li trebalo da, po zalbi korisnika usluga, ekipa ustanovi sta nije u redu, na isti nacin kao sto to rade kablovski provajderi (u roku od 24h), pa cak i EDB (3 dana)?

Hvala unapred na pojasnjenju i nadam se korisnom savetu Smile

Doggmania
Doggmania's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2013
Poruke:

Ne moze da ima veci propusni opseg, da bi stavili veci vodomer morali bi da izmene ceo spoj a to je skupo i po vodovod i po korisnika. Vodomeri se menjaju na 5 godina, mada zbog prevelikog broja ne stignu sve na vreme, sto zbog vec pomenutog velikog broja sto zbog kvarova na istim. Sahta sa vodomerima je vasa, i da npr neko ukrade poklopac vasa je duznost da isti nabavite. Po pravilu ne bi ste smeli da koristite ventil pre i posle vodomera ali 95% ljudi to radi, i koliko znam vodovod nikog nije kaznio. Recimo ako bas morate da koristite ventil u sahti koristite samo onaj sto ide posle vodomera.

Sto se tice kablovskih provajdera mogu da ti kazem da mogu vrlo lako da te naprave budalom, i da 24h naprave u 3 nedelje, iskusio sam licno.

Ne bih znao sta da vam kazem u vezi komsijskog vodomera, ako tvrdite da ste napisali istu pricu, mozda je kod njega opet nesto drugacije. Ili do sada da je vodomer pokazivao manje pa zamenom se stanje povecalo tj ispravilo. Ne znam sta bih vam rekao da je prosek po domacinstvu ali to opet varira kod mene u kuci trosimo oko 25m3 (4 clana) a moj komsija oko 10-15m3 sto ce reci slabije se kupaju Laughing out loud

Imate PM od mene sta da radite u ovoj situaciji.

maverick
maverick's picture
Offline
Registrovan dana: 28/02/2014
Poruke:

Imate osnov za raskid ugovora ako se ne odazovu u par dana (definisano ugovorom a mislim i zakonom), samo kod Vodovoda nemate alternativu Smile
Haha Laughing out loud Po racunima, ja se izgleda kupam u olimpijskom bazenu Laughing out loud Resicemo nekako, a Vama hvala Wink

VLADIMIR66
VLADIMIR66's picture
Offline
Registrovan dana: 11/02/2017
Poruke:

Živim u zgradi.Kada nestane voda i opet dođe na vodomeru se pokaže nenormalna potrošnja.ŠTA DA RADIM!!????

srkster
srkster's picture
Offline
Registrovan dana: 25/12/2016
Poruke:

Jel vam je zajednicki vodomer kolika je zgrada.koliko pokaze potrosnju vode

Doggmania
Doggmania's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2013
Poruke:

Posto zivite u zgradi 90% je ili imate kvar na cevi ili neko od vasih stanara ima neispravan vodokotlic ili bateriju (cesmu). Iz iskustva znam da ima mnogo ljudi koji ima neispravne cesme (jednom sam bio kod coveka koji ima stan koji vredi barem 300 000 evra covek ne zeli da popravi sitne stvari, i ne nisam bio tu da mu popravljam cesmu)

jelenapa
jelenapa's picture
Offline
Registrovan dana: 13/07/2019
Poruke:

Renoviramo staru kuću, koristimo staru vodovodnu linuju koja ide po sred placa, Na sredini placa se nalazi šaht sa vodomerom koji je male propusnosti. Komšije koje su zidale nove kuće su se priključile na novu linuju koja ide duž ulice. Da li možemo da napravimo novi šaht koji bi bio uz ulicu i da se i mi priključino na novu liniju sa vodomerom veće propusnosti, da bismo u kući imali bolje snabdevanje? Da li je ovo suviše komplikovano u proceduralnom smislu? Koja je procedura za to i šta su obaveze vodovoda, a šta naše i u smislu radova i u smislu finansiranja? Hvala unapred ako neko zna odgovor Smile

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Шта то значи водомер мале пропусности? За потребе индивидуалне градње, уобичајено је да се поставља водомер три четврт цола, а на основу тога се пројектује и цевна мрежа. Ако су испуњени ти услови онда имате одговарајући водомер, е сад друго је питање колики је притисак у мрежи, а и то се лако може проверити.
Све остало о чему пишете је нови прикључак и све информације и цене можете добити код вашег снабдевача водом.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

jelenapa
jelenapa's picture
Offline
Registrovan dana: 13/07/2019
Poruke:

Pozdrav, ako još uvek radiš u vodovodu možda imaš informaciju - na području Beograda, kakav je pravilnik vezano za dimenzije i oblik šahta za vodomer? Našla sam da se prodaju neki okrugli, zapravo valjkasti, pa me interesuje da li je to "dozvoljeno" i kog prečnika i dubine u tom slučaju treba da bude šaht? Radi se o privatnoj kući, snabdeva nas Beogradski vodovod. Hvala Smile

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Не радим у водоводу и нисам у Београду, тако да ми нису познати њихови прописи, али то можете лако сазнати ако позовете њихову техничку службу.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..