Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Sanacija kuće i nastavak gradnje?

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zmijuga
zmijuga's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2009
Poruke:

Bilo bi mi od velike pomoći da čujem mišljenje stručnjaka.
Ovako,kupio sam nedovršenu vikendicu koja se nalazi na Kopaoniku.Planiram da je osposobim kolko tolko do kraja 2009 godine.Bar jednu polovinu .Građevina u ovakvom stanju stoji 15 godina i bila je izložena, s obzirom na nadmorsku visinu ,niskim temperaturama,velikim snegovima itd.
Interesuje me kako da saniram postojeći objekat,blok ploču i ostalo, da bude naravno čvrst,stabilan i kako da izvučem vlagu? Koje materijale da koristim.
Primeti se da je blok na nekim mestima ispucao,vlažan i ima mahovine.Ploča nije pukla , ponegde viri malo armatura.Ne planiram sprat već malo nadzida i krov.Preporučuju mi da odradim spolja stiropor fasadu.
Kuća je građena planski kao dvojna po postojećem građevinskom projektu.

  • dsc01404.jpg
  • dsc01408.jpg
  • dsc01413.jpg
  • dsc01412.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Najbolje bi bilo da se napravi drenaža na onom delu koji je ukopan u brdo.Na slici se ne vidi da li je radjena hidroizolacija.Postoje i hidro premazi koji se mogu nanati sa unutrašnje strane objekta.To što viri armatura verovatno je ostavljena veza za nastavak radova.Treba pogledati projekat, šta je predvidjeno dalje.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zmijuga
zmijuga's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2009
Poruke:

Čovek koji je gradio ovo, reče da je deo koji je ukopan u brdo popunio kamenjem kao izolacija, ali će to verovatno morati napolje pošto su tu predviđene cevi da se polože,a šta onda?

Okej je ta vertikalna armatura koja je ostavljena,ono što se ne vidi na slici je da je ploča malo "progledala" pa se vidi armatura.Ima li to uopšte neke veze i treba li se tu štogod popunjavati, ja veze nemam sa tim?
A ovaj blok koji je propao na pojedinim mestima, treba li on ići napolje

Iznad ploče je po projektu predviđen nadzid nekih 80 cm i krov.U osnovi je kuća 60 kvadrata (2x30),i već je odvojena zidom. U kući je zemlja.nema bet. ploče.

Pozdrav.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Drenaža se radi tako da se iskopa do osnove temelja u taj iskop se položi drenažna cev (proizvodi ih Peštan na preimer)Iznad cevi se naspe krupniji šljunak ili tucani kamen zavisi šta je lakše naći na terenu, zatim iznad tog sloja sloj sitnijeg kamena i na kraju se rov zatvara zemljom.Izmedju brda i kuće najbolje da bude vazdušni zazor, što znači još jedan zid armirano betonski koji će držati zemlju.Dimenzije zida se ne mogu raditi napamet to treba proračunati.Oštećene blokove treba zameniti ako su truli i neupotrebljivi.To što je armatura izašla iz ploče svedoči o aljkavosti rada na betoniranju ploče, a ako nema pukotina na ploči onda neće verujem biti problema.Najbolje da to pogleda stručnjak na licu mesta pa da proceni u kakvom je stanju ovako na daljinu je teško nešto tvrditi sa sigurnošću.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zmijuga
zmijuga's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2009
Poruke:

Da naravno, prvo što ću uraditi je dovesti stručnjaka da pogleda sve ovo.

Ali još se dole nemože ništa zbog snega , pa pokušavam ovako da dobijem informacije da znam šta me čeka.
Pošto nikad slično nisam radio , a imam ogromnu želju i to je bitno ,predpostavljam da bi ovo što je ranije navedeno, bili prvi koraci za dalju gradnju.
Interesuje me koji je dalji redosled gradnje, mislim na sve: voda struja krov izolacija,unutrašnji radovi itd.? I kojim materijalima je najbolje graditi za ovakve uslove?
Napominjem da bi sredio samo polovinu kuće ,struju imam dovedenu kao i vodu.

Neki predlog , sugestije svakako bi bile od pomoći.
Pozdrav!

dunav022
dunav022's picture
Offline
Registrovan dana: 22/06/2008
Poruke:

Preporučujem ti da nađeš dobrog majstora koji će ti prvo uraditi hidroizolaciju-ne vidi se najbolje dali je stavljen ter papir ili slično posle temelja. To ti je početak, posle toga zakrpi rupe na zidovima i ploči tako što ćeš loše blokove izlupati pa ponovo ubaciti nove-to nije tako strašno. Dali je ploča iznad puna ploča ili tipa ''fert''? Odradi posle hidroizolacije pod ali tako da izolaciju poda i zida malo preklopiš, ostalo ti je ''boza''. Sve je prilično diskutabilno jer se na slikama nevidi precizno,ali moja preporuka ti je:hidroizolacija je najbitniji početak. Kasnije što ćeš da izmackaš i izlickaš džaba ako će se fleke pojavljivati. E sad još da postaviš slike pa da dođemo na odmor!

Hattalasat
Hattalasat's picture
Offline
Registrovan dana: 16/11/2008
Poruke:

Arhitektu pod ruku pa pravac kuca. Kakvi majstori , kakvi bakraci ...majstori dodju na kraju Laughing out loud