Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

sve o vagresu i nivelaciji

21 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zing
zing's picture
Offline
Registrovan dana: 25/12/2007
Poruke:

Jer moze neko da mi objasni kako se izvlaci vagres. Recimo, hocu da na odredjenu visinu npr.2m obelezim cetri tacke na zidu koje ce biti na istom nivou.

  • 2.jpg
  • 1.jpg
SCARY
SCARY's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2008
Poruke:

To se radi vagres-crevom...takvo crevo je bezbojno i napunjeno vodom do odredjenog nivoa...jedan kraj se drzi na zidu,drugi kraj se podize i spusta,tj nalazi se nivo vode koji od poda ima visinu 2 m...to se obelezi olovkom na crevu...onda se drugim krajem ode do drugog zida,prati se nivo na obelezenom kraju creva i belezi se nivo...crevo je promera velicine cigarete ili hem.olovke...

zing
zing's picture
Offline
Registrovan dana: 25/12/2007
Poruke:

Jer to znaci da prvo obelezim tacku na zidu koja se od poda nalazi na 2m a zatim uzmem crevo i u njega sipam vode kako je prikazano na slici 1, tako da na oba kraja creva bude isti nivo vode a zatim jedan kraj ostaje na prvoj tacki dok ja sa drugim krajem idem ka drugoj tacki kao sto je na slici 2.Kako oba kraja imaju isti nivo vode mislim da ce i nivo tacaka biti isti.

Nisam bas najbolje razumeo ovo sto je SCARY napisao.Ako moze malo detaljnije.

  • 2.jpg
  • 1.jpg
SCARY
SCARY's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2008
Poruke:

Ipak jesi dobro razumeo he he...da,to je to !ne znam kako bi se opisalo detaljnije od ovoga...

Zlatan
Zlatan's picture
Offline
Registrovan dana: 13/05/2007
Poruke:

U crijevo ne moraš sipati vodu,lakše će ti biti da jedan kraj uroniš u posudu sa vodom a na drugi kraj ustima povučeš vodu i čekaš da se napuni vodom kao kad izvlačiš gorivo,u slobodnom sipanju se zna desiti da ostane mjehurića zraka što daje netačno mjerenje.Kad si napunio crijevo prstom ili napravljenim čepom začepi krajeve,trebat će ti pomoćnik za drugi kraj.Kako je gore već objašnjeno na prvoj poziciji koju si sam odredio neku visinu,postaviš jedan kraj crijeva (naravno sad je odčepljeno a kod većeg prenošenja začepljaš) tako da se vodeni stub poklopi sa linijom a na drugom kraju pomoćnik drži crijevo što mirnije i kad ti izjednačiš sa linijom kod njega bi trebalo da se potpuno umiri hod vode i kad se to desi on može obilježiti taj nivo kao drugu začku i td.
Crijevo mora biti popunjeno vodom bez zračnih mjehurova između vode jer to donosi netačno mjerenje,ako koristiš tanje crijevo trebaće ti više vremena da se voda smiri i samim tim više vremena za prenošenje mjera,pazi da ne bude izpresavijano po podu a za probu zajedno sa pomoćnikom napravite jedan prenos mjere tako da stojite jedan pored drugog i prati kako se ponaša njegov nivo kad ti dižeš ili spuštaš crijevo i sve će ti biti jasno i još nešto ne moraš ići na visinu od dva metra,visina može biti bilo koja tako da ti je lako baratati sa crijevom a kasnije samo dodaješ koliko ti treba na svaku liniju.valjda će ti sad biti jasnije

Vladan
Vladan's picture
Offline
Registrovan dana: 02/08/2008
Poruke:

Jedno crevo ima dva kraja Laughing out loud , dva coveka moraju taj posao da obave.
Obelezi na jednom delu zida i na odredjenoj visini crticu i neka tu jedna osoba drzi i da se od te crte ne udaljava. Druga osoba prenosi crevo po svim prostorijama i belezi olovkom visinu. Ako voda izlazi trebaju da se usaglasavaju. Uostalom prethodnici su sve vec lepo objasnili.

dunav022
dunav022's picture
Offline
Registrovan dana: 22/06/2008
Poruke:

o.k. a kako se izvlači vagres za cem. košuljicu?

Bane
Bane's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 29/02/2008
Poruke:

dunav022 wrote:
vagres za cem. košuljicu?

vec je objasnjeno vagres se izvaci isto za sve radove bilo da je to plafon,kosuljica ili nesto trece.
na tebi je da odlucis dali ces tacku staviti na 2m(kad se radi plafon)ili na metar(kosuljica)

pozdrav

dunav022
dunav022's picture
Offline
Registrovan dana: 22/06/2008
Poruke:

vec je objasnjeno vagres se izvaci isto za sve radove bilo da je to plafon,kosuljica ili nesto trece.
na tebi je da odlucis dali ces tacku staviti na 2m(kad se radi plafon)ili na metar(kosuljica)

Verovatno si hteo reći na cm, ali razumela sam.Hvala

Bane
Bane's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 29/02/2008
Poruke:

dunav022 wrote:

Verovatno si hteo reći na cm, ali razumela sam.Hvala

ne nisam
vagres se izvlaci tako "visoko"da ga nebiste zaprljali ili obrisali a od te se tacke meri dalje.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

najveci problem prilikom bilo kojih gradjevinskih radova je nivelacija
na poccetku treba odma reci da se ozbiljna nivelacija ne moze raditi libelom (vaservagom )
postoje uopsteno 3 nacina za izvodjeneje nivelacije
1 Vagresom
2 Laserskim nivelatorima
3 Teodolitom

najstariji i jedan od najsigurnijih nacina za nivelisanje je vagres .
vagres je u stvari vrlo prosta alatka koja se sastoji od jednog creva (providnog) sa kojim se dve tacke nivelisu po zakonu spojenih sudova .
naime visina vodenog stuba na jednom kraju creva se lako moze preneti na drugi kraj tog istog creva .
postupak izvlacenja vagresa je sledeci . prvo se na nekoj proizvoljnoj visini obelezi jedna crta( zid,kocic) koja ce biti pocetna tacka . pa se s te tacke prenosi crevom na sledecu tacku .a to se radi tako sto ososba nasloni crevo blizu te obelezene tacke a druga osoba vuce crevo na mesto gde ce se obeleziti prenesena mera .onda osoba koja je na prvo obelezenoj tacki stavlja crevo nasparam te crte a druga osoba pomera crevo i i vodeni stub u njemu sve dok se vodeni stub u koji gleda prva osoba i obelezena crta ne poklope .kada se to desi druga osoba obelezava visinu vodenog stuba novom crtom .i tada su te dve crte apsolutno paralelne . kada se obelezi potreban broj crta ,vagres je izvucen
sada se prema potrebi te crte mogu spustati ili dizati iznad linije vagresa u zavisnosti od potreba .linije se prenose uz pomoc metra

nivelacija laserom
za ovu vrstu radova neophodan je nivelacijski laser
manje vise se svi isto koriste .prvo se raklopi tronozni nogar i dovede se ravan polozaj pomocu male libele na njemu .zatim se na nogare montira laserski nivelator ,koji se opet kalibrira pomocu libela na njemu ,kada se izvrse sve ove pripremne radnje tada se uklucuje sam laser i on obelezava tacku ili crtu na zidu ili kocicu .onda se samo obeleze olovkom te tacke i nivelacija je gotova .i naravno ove obelezene tacke se mogu prenositi pomocu metra

kriviekser
kriviekser's picture
Offline
Registrovan dana: 31/03/2008
Poruke:

samo malo da se nadopunim na tenzorov post tj vezan za vagres. OBAVEZNO je to crevo koje se puni vodom nesadrži vazduh tj mehure.

emcanke
emcanke's picture
Offline
Registrovan dana: 02/11/2008
Poruke:

Sve jedno je koja ce osoba da pomera crevo, rezultat je isti.
Uobicajeno je da osoba na vagresu pomera crevo. Jednostavnije, tacnije i brze.

gogi
gogi's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2009
Poruke:

Najbitnije od svega u radu sa crjevom je da se početna tačka koristi što više tj neprenositi vagres sa tačke na tačku pokušati prenositi uvjek sa prve tačke.Crjevo je napravilo većinu posla iako na moju radost veći broj mlađih majstora uvodi lasere kao bržu i precizniju metodu.Ja koristim baš onakav kako ga tenzor opisa neka američka marka baca zvučni signal preko sto metara u krug i ima nešto kao digitron koji ti pokaže gde da bilježiš ekstra lako korištenje

noels
noels's picture
Offline
Registrovan dana: 21/03/2009
Poruke:

Pozdrav svima mozda je neko shvatio kako se radi vagres ali ja nisam.Razumeo sam princip rada ali ima par nepoznanica.
1.Kolika duzina creva je potrebna za to ili je proizvoljno ali opet nemoze biti crevo od 50 cm-100 cm.
2.Koliko se vode sipa u crevo da li puno ili do neke mere.
3.Da li se obe strane obelezavaju kada se trazi odredjena visina.
Gledao sam emisiju Ytong - gradnja garaze i radili su vagres ali kako je odredio koji cosak cokle je najvisi.
Unapred hvala na odgovorima i nemojte zameriti ako nesto nisam shvatio ili sam nesto lupio ja sam u drugim vodama ali volim sve da znam.

noels
noels's picture
Offline
Registrovan dana: 21/03/2009
Poruke:

3.Da li se obe strane obelezavaju kada se trazi odredjena visina.
Ovim sam mislio kada se obelezi prva tacka i nivo vode u crevu da li je obelezava istovremeno i pomocnik pa onda sledi pronalazenje druge tacke.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

noels
Ajde, molim te, pažljivo pročitaj još jednom predhodne tekstove, sve je lepo objašnjeno.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

darko-35
darko-35's picture
Offline
Registrovan dana: 16/03/2010
Poruke:

Pozdrav noals neznam dali si rjesio svoj problem?Uzmes crijevo kao gore na slici duzina crjeva ja obicno od 12m do15m,napunisvodom slobodnim padom prilikom punjenja sacjekas da svi mjehurici izadju iz crijeva tada je slauf vagapuna.zacepis krajeve prstima ,sastavi obakraja poravnaj u visinu ociju i otvori crjeva kada se voda smiri vaga je ispravno napunjena.Uzmes metar i obiljezis 1 metar u jednom cosku prostorije olovkom,tada uzimas slauf vagu jedan kraj ti a drugi tvoj pomocnik .Ti odes u onaj cosak i stavis crijevo uz crtu a tvoj pomocnik na drugu stranu (drugi cosak ili kraj zida)posavis crijevo kraj crte i podizajuci crjevo gore dole pomjeras i nivo vode u crjevu ,kadaporavnas crti sa nivoem vode u crjevu,kazes svome pomocniku da zabiljezi na drugom kraju nivo vode precrta na zid i to ti je to.Dobio si dve tocke koje su sto posto ravne uzmes spagu za opucavane boje i upucas crtu koju pokazuju dve tocke vagresa.Posle se odmeras metrom ako ti je na pocetnoj tocki gde si ucrto metar od poda i u drugom kraju vagresa metar tada je pod ravan a ako je tamo 102cm onda ti je ta sttrana niza sva centimetra ili kontra ako je tamo metar gde si obiljezio metar a suprotni cosak98cm onda je taj cosak vislji dva centimetra.

noels
noels's picture
Offline
Registrovan dana: 21/03/2009
Poruke:

To je to sada nema nepoznanica.Kako sam sada razumeo crevo se nemoze bas 100 % napuniti vodom jer onda nema kretanja vode gore-dole. Isto tako ,,uzmes crevo,, pa koje duzine nije isto metar i 10 metara ili vise.Dobro to zavisi i od velicine objekta koji se meri ali od metar crevo je malo za bilo sta.Hvala darko-35 na odgovoru.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ne da ne može, nego ne treba da se puni 100%.Mora se ostaviti sa svake strane creva po 10 cm slobodnog prostora, bez vode da bi se voda mogla kretati gore dole.Dužina creva uopšte nije bitna, može da bude koliko hoćeš, ali iz nekih praktićnih razloga, dovoljno je da bude nekoliko metara, 5, 10, 15, koliko ti treva, što zavisi od veličine objekta koji se meri.
Odmerena visina 1 metar se uzima od gotove kote poda, znači kad se postavi sve što treba, pa od te tačke se računa 1 metar.Tako da ako nema ništa na podu sem osnovne ploče, računa se košuljica, minimun 5cm, pa sloj lepka i parket, toje znači oko 8 cm.Meri se tako da se kota obeležava na 108 cm, na primer, da bi se kad sve bude gotovo dobila visina 1m.To je važno zvog ostalih radova, elektroinstalaterskih, keramičarskih, vodoinstalaterskih itd.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

noels
noels's picture
Offline
Registrovan dana: 21/03/2009
Poruke:

jasno mi je,ipak hvala bunila me je kolicina vode u crevu jer ako je puno onda nemoze voda da klizi gore-dole.Teoretski sam znao kako funkcionise ali u praksi ne.Hvala