Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Sito stampa na staklu!!!

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
JA13
JA13's picture
Offline
Registrovan dana: 28/03/2011
Poruke:

Dobar Vam dan svima!
Ne mogu da se ulogujem na stari profil, pa sam na brzinu napravio ovaj!
Interesuje me sito stampa na staklu, ako neko zna nesto da mi kaze o tome.
Nasao sam par firmi koje prodaju u Beogradu boje za sito stampu na staklu koje se zapeku na 150 stepeni znaci moze u rerni, ali kazu da nisu otporne na masinsko pranje. A cuo sam da neki rade sa nekim specijalnim bojama koje se peku na nekih 700 stepeni sto je malo velika temperatura jer se staklo na toj temperaturi omeksava, pa me interesuje ako neko nesto zna o postojanijoj varijanti stampe na staklu.
Unapred zahvalan.

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

U svom pitanju si dao i prilično korektan odgovor.

Malo sam se raspitao kod ovdašnjih sito-štampara i svi su se složili u onome što si već napisao - kako za boje koje se peku u rerni (tj. 150 °C), tako i za ove druge. Staklo na temperaturama od 700°C zaista omekšava, jedino bi možda izdržalo staklo veće debljine (ne znam na kakvom staklu bi ti štampao).

Ukratko, niko nije imao neko pametno rešenje za tvoje pitanje, osim one prve verijante, uz ogradu prilikom prodaje (ako se radi o komercijalnoj štampi) o postojanosti pri mašinskom pranju.

Ipak, ako je komercijala u pitanju, ne bi bilo na odmet da se uradi proba sa ovim prvim bojama.
Malo mi je nelogično da boja koja trpi temperaturu od 150°C ne može da izdrži mašinsko pranje. Niti su temperature u sudo-mašini tolike, niti su sredstva za pranje toliko agresivna.

Sa druge strane, posebno je pitanje sito-štampa na zakrivljenim površinama, koja uopšte nije jednostavna. Raspitaj se malo i o tome, jer postoje druge tehnike za tu namenu (npr. tampon).

Ništa ne ostavljam nezavrš