Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Ciscenje garezi sa stvari posle pozara

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Alex1
Alex1's picture
Offline
Registrovan dana: 01/12/2008
Poruke:

Elem, imam problem. Imao sam manji pozar u stanu, sve u svemu bilo je dosta dima pa su znatno nagaravljeni zidovi, plakari i ostale drvene povrsine, aluminijski kuhinjski lavabo i neonske plafonske lampe koje su plastificirane i jos neke cini mi se metalplastificirane stvarcice...

Sad, za zidove smo nasli metod koji ubrzava a to je kercher smrk za pranje kola, ne baca mnogo vode a pritisak je relativno jak da skine garez. Vodu smo pokupili rucno u kese (gde su bile podne plocice), mada smo imali spremne i male pumpe za vodu.

Tamo gde je bio parket morali smo da smirglamo zidove onom vibracionom smirglom i to je lako islo gde je bila nevodooperiva boja za krecenje, a znatno teze kod akrilne.

Cadj se jako zavukla na povrsine stvari....Na metalnom lavabou kao da je doslo do hemijske reakcije od samog dima, da li se to moze otkloniti nekim sredstvom ili je potrebna ultrazvucna kadica ili neka elektroliza ili sta vec....

Takodje sa metalplastificiranim povrsinama kao da je poprimilo braonkastu boju, jel moze da se pokusa sa necim da se skine to ili je sve to uzaludno?

Hvala na odgovorima ukoliko ih znate,

Pozdrav, Aleksandar

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Natalozenu garez ces oprati , potrebno je samo dobro navlaziti povrsinu dodati neki dobar deterdzent recimo Feri i sve ces manje vise oprati .
Zidove obavezno operi kalijumumovim sapunom , a najbolje bi bilo boju sa zidova sastrugati pa ponovo gletovati i obojiti .
E sad tamo gde je doslo do talozenja garezi a bilo je jos i izlozeno povisenoj temperaturi ili plamenu , e tu vec moze da se desi da skines nista od garezi .
U svakom slucaju treba biti uporan .
Sa tog limenog lavaboa probaj da skinez garez recimo nitro razredjivacem .