Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kompresor prestao da radi

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Dominator
Dominator's picture
Offline
Registrovan dana: 29/05/2013
Poruke:

Imam kompresor za vazduh, Energoinvest Trudbenik proizveden 1976, koji sam ga poslednji put koristio sigurno pre tri - četiri godine, i sada je prestao da radi, tj. kada se pritisne sklopka čuje se samo zujanje elektromotora. Probao sam da tom prilikom pomerim peraja na turbini elektromotora međutim ništa nije pomoglo. U čemu bi mogao da bude problem, da li bi motor možda trebalo da se vikluje ili bi nešto drugo trebalo da proverim?

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

Ako zuji, znaci da je najvjerovatnije problem do sklopke ili jedne od faza. provjeri samo da li sve tri faze dolaze do motora, raskacis sve tri zice koje idu na plocu od motora i ukljucis sklopu i glinericom vidis da li ima sve tri faze. TI motori koje je trudbenik ugradjivao su obicno SEVER motori koji jako tesko pregorijevaju, maltene sa zaribalim lezajevima su gurali dok se ne zapale. Jedina boljka trofaznih motora je gubitak jedne faze, jer tada najlakse pregore, ali opet i kad izgore, to smrdi i zapusi se jako, pa bi znao kad je pregorio.
Provjeri ti samo faze i sklopku, hoce tu kontakti da oksidiraju. Motor sa dvije faze oce da okrece, ali njuci, kako da se izrazim, bas se cuje da se muci, a sa jednom fazom samo zuji, i ne orece nista.
Ako sve tri faze dolaze do motora, provjeri srafove i spojeve koji vode u motor, na istoj plocici motora se nalaze, i provjeri da li je motor dobro spojen, neki mogu i u trougao i u zvijezdu, a neki ne, pise na plocici sta moze. Ali ako kazes da je radio kako treba i nista nije ceprkano po njemu, onda je problem u kontaktima, sem ako se nije zapusio u radu i prestao da radi, onda je neki namotaj probio i mora se vinklovati, sto opet danas nije neka velika investicija

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Da li može da se okrene osovina, da nije nešto zapeklo-zaribalo?

Dominator
Dominator's picture
Offline
Registrovan dana: 29/05/2013
Poruke:

Hvala obojici na izdvojenom vremenu, BOSSKE tačno si pogodio, to je bio problem - jedna od faza Smile Zapravo, sve na kompresoru je u najboljem redu, nego je na samoj utičnici jedna faza loša. Glinerica je svetlela na sve tri faze, ali na trećoj malo slabije. Kada sam ga uključio na nekoj drugoj utičnici gde je glinerica pokazivala podjednako osvetljenje - odmah je proradio.
Hvala puno na pomoći, uštedeo si mi ko zna koliko vremena! Pozdrav