Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kompresor, problem i pitanje

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Mashinovodja
Mashinovodja's picture
Offline
Registrovan dana: 26/10/2012
Poruke:

Pre par godina kupio sam jedan od onih malih jeftinih kompresora (kineski, naravno) od 25 litara. Navodno, može da postigne 8 bara. Nisam očekivao ništa posebno, ali mislio sam da će biti dovoljno dobar za pumpanje guma na autu, farbanje ograde i produvavanje komprimovanim vazduhom. Međutim, u međuvremenu sam adaptirao kućui bavio se s milion drugih poslova, tako da je više godina originalno zapakovan skupljao prašinu u jednom ćošku radionice.

Jutros sam pokušao da ga stavim u pogon da bih ofarbao šalone na prozorima i vratima, ali naišao sam na neočekivan problem. Na gornjoj strani kućišta kompresora postoji rupa za dolivanje ulja u karter. Sudeći prema crtežu iz uputstava za upotrebu, u tu rupu ide neka vrsta plastičnog štapa koji istovremeno služii i kao čep i kao pokazivč nivoa ulja u kućištu, slično kao na automobilu.

Međutim, ja taj čep/pokazivač nisam dobio uz kompresor, nego je rupa bila zatvorena nekim jadnim parčetom tanke plastike koje je izletelo čim je pritisak na manometru dosegao otprilike pola nazivnog pritiska kompresora. Tako da, stvar radi, ali napola. Ono što bih očekivao je da na uređaju koji radi pod pritiskom rupa za dolivanje ulja ima navoj i da se zatvara čepom koji se ušrafi. Ali ovde je rupa glatka i čini mi se malo u konus.

Da li je neko imao sličan problem (recimo, izgubio sličan čep) i kako ga je rešio? Da li je ovo uobičajeno ili često tehničko rešenje za male kompresore ili sam ja kupio neko jeftino kinesko smeće gde se štedelo na svemu samo da bude što jeftinije?

Da baksuzluk bude veći, u međuvremenu je firma od koje sam kupio kompresor propala, tako da nemam ni gde da reklamiram. Ima li neko rešenje ili mi preostaje samo da se slikam sa svojim novim/starim kompresorom i pokušam da napravim barem neki zanimljiv selfi s njim?

Usput, pošto nemam nikakvog iskustva u farbanju kompresorom, zanima me kako čistite alat posle farbanja? Da li se dizna samo produva vazduhom, ili treba sipati i razređivač u lonče pa duvati dok ne počne da izlazi čist razređivač, Kako čistite lonče? Ako ga treba okupati u razređivaču, bojim se da ću potrošiti više razređivača nego boje. Ili postoji drugi i bolji način?

Hvala unapred na odgovorima.

  • dscn0345.jpg
Goranns
Goranns's picture
Offline
Registrovan dana: 09/06/2011
Poruke:

tako isto je i na mom kompresoru einhell bt 400-50 i nikakvih iskakanja cepa nema niti bi smelo da bude.pregledaj kutiju dobro a mozda ga i nije bilo a mozda si ga i zagubio negde

Mashinovodja
Mashinovodja's picture
Offline
Registrovan dana: 26/10/2012
Poruke:

Malo sam istraživao i ispada da je moj bezimeni kineski kompresor u stvari Black & Decker, model CP2525 OL. Sad mi još ostaje samo da nađem servisera za Black & Decker kompresore i da on ima taj čep koji mi treba. Valjda je i to rešivo.

Ali ovo pišem iz drugog razloga. Video sam da se kod nas,kao dodatna oprema za kompresor, prodaju nekakve mlaznice za peskiranje, što mi veoma treba. Ja nemam nikakvog iskustva u tome, ali pretpostavljam da ne mogu da upotrebim običan prosejan građevinski pesak (dunavac) i radi, a ono što se zove pod imenom "pesak" koristi za peskiranje nema baš mnogo veze sa običnim peskom sa plaže.

Dali neko zna gde se kod nas (u Beogradui okolini ) može nabaviti taj "pesak" (ili šta god da je, jer čujem da se koriste i razni drugi materijali)?

Može i na PM, da ne pravimo besplatnu reklamu.

Maajstor
Maajstor's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2011
Poruke:

što se pjeskarenja tiče možeš zaboraviti pjeskarenje auta i ograda a i sve drugo je upitno jer ti kompresori jedva da imaju dovoljan protok za farbanje taj pištolj ti je za neke sitne predmete jedino je dobar za pjeskarenje stakla a što se tiče pjeska može da posluži bilo koji samo to je jaaako opasno za pluća i obavezno je nošenje maske za disanje i to ne one papirne nego ozbiljne zaštitne maske čitam da se sad koristi i granulacija aluminijevog oksida umjesto pjeska jer je manje štetna

90% mi uzela kafana a ostalih 10 trošim ovih dana

vanilymili
vanilymili's picture
Offline
Registrovan dana: 09/07/2018
Poruke:

Moj tata je prije tjedan dana kupio novi kompresor, 2,2kW, 100L zapremnina, 8 bara tlak i ima jednofaznu utičnicu. Prvih par dana je radio dobro. Od danas samo zuji tj. uopće se stlačuje zrak i nakon par sekundi takvog rada se isključi. Sad smo primijetili da na cilindru probija struja. Imali li netko ideju u čemu bi mogao biti problem?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Електро мотор у квару или је можда пробио побудни кондезнатор.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..