Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Sajla za odgušivanje cevi-kakva

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Čarli
Čarli's picture
Offline
Registrovan dana: 23/11/2016
Poruke:

Zdravo svima!

Posle "prijatnog vikend-druženja" celog Kućnog saveta sa majstorima za odgušivanje cevi iz Komunalnog, i stava starije većine stanara o angažovanju istih, počeo sam da razmišljam o tome kako bi se neke intervencije mogle odraditi i u SSM izdanju.
Zgrada je na Konjarniku, građena 1970. godine sistemom prefabrikovanih elemenata, sa gvozdenim i gusanim cevima. Neki stanovi su renovirani, ali većina nije. još postoje gusani slivnici i cevi u podu kupatila i po negde gusani sifoni u kuhinji ("Sine, taaako se NEKAD radilo, a ne ovo sad, samo plastika pa plastika!"-komšija penzioner). Prosečno jednom godišnje nas "obilazi" Komunalno, sa sve zbirkom sajli u rukama...a posle njih i razni majstori za vodovod i keramiku.

Konkretno pitanje za stručnjake sa foruma: Ljudi, kakva treba da bude sajla za cevi a da efikasno odradi ssm posao u navedenom okruženju - u stanu na 1-3m položenih cevi? Ne duža od 5m (možda i 3m?) ali kojeg prečnika i kako ona treba da izgleda, naročito vrh? Da li uobičajeni srp, ili omča (kao one mašine-krtice), ili spirala koja se konusno širi, ili kao četka za dimnjak ili ... Ideja je da prođe u sifon i krivinu i da u nastavku bar ne probuši/odere zarđalu cev a probije čep.

Ja sam, možda, i nalupetao ideja, ali u radnjama ima svačega, a od toga pola nema smisla na prvi pogled. Ne treba mi "svemirska" tehnologija, nego neko praktično rešenje koje radi posao, da bi se ovakva "druženja" svela samo na probleme sa vertikalama i privodom.

Hvala unapred na svakoj ideji, dobrodošla je!

sculptor
sculptor's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2017
Poruke:

Kako sajla uopste prodje kroz stari tucani prolazni slivnik koji ima dva bocna zida koji se projektuju na ravan poda kupatila kao koncentricni krugovi?

Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi.

Čarli
Čarli's picture
Offline
Registrovan dana: 23/11/2016
Poruke:

E, tu smo, Sculptore; Smile

Uspevam da proguram onu kinesku feder-sajlu od 6mm ispod unutrašnjeg kruga, pa u odvodnu rupu na spoljnom krugu. Ali, posle ide napred onoliko koliko ja mogu prstima da je uguram, nema govora o jačem pritisku šakom oko sajle. Ova koju imam na vrhu izgleda kao istegnuta opruga isto 6mm i ne može baš mnogo da buši, tim pre što, ako guram, ne mogu i da vrtim, i obratno.
Jednom sam uspeo i da uguram onu profi, sa livenom ručkom i srpom na vrhu, ali tanku i samo na guranje. Učinak jedva dovoljan na oko 1.5m dubine.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Iseci pregrade sifona pa ugraditi klapnu . Onda prodje sajla ko od sale . Ali kod starih instalacija gusanih pa jos i horizontalnih ,sajla napravi cesto vise stete nego koristi. Kako su sve stare gusane cevi pune naslaga ,sajla izotkida sve to pa eto problema ,uz to se vrlo cesto desi da cev ili fiting prokaplje . Moj savet je "narani svinje i nista ne diraj "

Čarli
Čarli's picture
Offline
Registrovan dana: 23/11/2016
Poruke:

Hvala na savetu, Tenzore, već si me naplašio nekim ranijim postovima Smile na temu o kupatilima ... Nisam sasvim siguran kako bi ta klapna trebalo da izgleda i kako se montira, pa se u to neću ni upuštati. video sam kod komšije otkopane cevi - spojevi su bitumenski, razvaljivali su ih macolom i brenerom da je sve zvonilo. Smile Smile
Nego, pošto je ovo rubrika "Alati", ostajem pri osnovnom pitanju za početnike: Kako bi dobra sajla trebalo da izgleda, ili kako je izabrati za gore pretpostavljene uslove (makar se koristila za druge namene i prilike)" Verujem da to interesuje i vlasnike kuća koji nemaju komšiju ispod.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Nazalost i dobra i losa sajla izgledaju identicno .Korisna adresa za sajle u Bg je SI komerc u Tadeusa Koscuska .