Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

spajanje aluminijuma zakovicama

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
koledinb
koledinb's picture
Offline
Registrovan dana: 22/07/2010
Poruke:

Molio bih da mi neko pomogne na temu spajanje laumijuma zakovicama.Radi se op tome da sam zapoceo gradnju camca od alu lima spajanih zakovicama, pame interesuje dali neko zna kako izgleda profi -alat za zakivanje i koliko nitne treba da budu duze od materijala da bi glava nitne bila pravilno oblikovana alatom.Postavio sam sliku za primer .

  • s5000014.jpg
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
Poruke:

E da si započeo izgradnju al-čamca zavarivanjem,ja bi ti mogao pomoći,ovako...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

kemppi
kemppi's picture
Offline
Registrovan dana: 28/10/2009
Poruke:

Ako radis camac za sebe,najbolje je da ga izvaris,ili da platis nekom da izvari okvasene delove,a nadvodne mozes da nitujes.Zakovice po pravilu treba da budu upustene sa spoljne strane da bi smanjile otpor vode pri kretanju camca,prave se od cistog aluminijuma,imaju dobru otpornost prema galvanskoj koroziji,ali slabe mehanicke osobine,a postoje i zakovice legirane bakrom koje imaju dobre mehanicke osobine,ali ce aluminijum oko te zakovice da korodira usled galvanske korozije izmedju Cu i Al,koji se nalaze na suprotnim stranama u elektrohemijskom nizu,tj posto je camac u vodi(elektrolitu) javljace se konstantan napon izmedju njih,i plemeniti metal uvek jede onog koji je manje plemenit,pa se u brodogradnji uvek mora voditi racuna o tome da legure koje su u vodi budu bliske u elektrohemijskom nizu.
Izmedju limova koji se nituju mora se staviti diht masa,da bi se dobila vodonepropusnost,problem je u tome sto diht masa vremenom ispuca,usled atmosferskih uslova i uvijanja kompletne konstrukcije,pa camac pocne da pusta vodu,pa je popravka dosta teska.
Velike firme koje rade nitovane camce koriste nitne za brodogradnju,aluminijum za brodogradnju,limove upustaju na mestima zakivanja,a zakivanje izvode pod presama,tako da sve perfektno naleze.
U samogradnji se rade nitovani camci,ali vareni su u velikoj prednosti.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Hmmm vecita dilema zavaren spoj ili nitovan . O kvalitetu i jacini spojeva neki drugi put , no moj dobar drugar ima aluminijumski desantni camac model "Nantes " iz 1928 godine . Camac je i danas u izuzetnom stanju a ceo je nitovan . S to se tice oblikaca za Al zakovice najbolje resenje su pneumatski alati samo je veliko pitanje koliko se isplati nabavljati ga .