Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Zamena kvake

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
bpredic
bpredic's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2018
Poruke:

Na ulaznim vratima imam sa unutrasnje strane obicnu kvaku, a sa spoljasnje kuglu. Sa spoljasnje strane kvaka ne moze da se otvori, samo kljucem.

E sada, posto su vrata vrlo teska ta kugla sa spoljasnje strane se razlabavila, vise puta se otkacinjala, ponovo sam je srafio, lepio itd. Na vratima sada prakticno vise nema zdravog mesta u koje bi mogao da usrafim tu kuglu. Vrata imaju lim preko koga je neko tanko drvo tako da nema mnogo mesta u koja mogu da usrafim tu kuglu a da srafovi ne udare u lim. Takodje, mana ovog resenja je sto mi se desavalo da sa unutrasnje strane zaboravim kljuc u bravi i vrata se zatvore. Onda kljucem vrata ne mogu da otvorim a sa spoljasnje strane ne postoji kvaka i moram da "obijam" vrata plasticnom karticom kao u filmovima. Smile

Moja ideja je da montiram na ovu bravu normalnu kvaku i sa unutrasnje i sa spoljasnje strane. Skinuo sam kuglu sa spoljasnje strane i unutra vidim da postoji neki sraf. Probao sam da ga odvrnem ali nema sanse ni da mrdne. Sa unutrasnje strane ne mogu da uklonim cetvrtastu osovinu, nesto je drzi.

Slike su u prilogu, ima li neko ideju kako se ovo razmontira kako bi montirao obicnu dugu cetvrtastu osovinu i kvake i sa spoljasnje i sa unutrasnje strane? Inace, na slici je sa spoljasnje strane samo provizorno montirana neka kvaka koja nema funkciju, a sa slike se vidi i da se jedva drzi.

  • brava1.jpg
  • brava2.jpg
xAffinity
xAffinity's picture
Offline
Registrovan dana: 01/01/2018
Poruke:

Koliko sam mogao da vidim u slikama tebi je ostao jedan sraf u drvetu i jedan u kvaci. Prvo izvrnes taj sraf iz drveta posle i taj iz uloska od kvake. ako taj iz kvake nece ni da mrdne nazalost moraces busiti to. Dalje, kad si izvadio kvaku i taj sraf u vratima, skines oba dela za kljucaonicu (ti metalni okovi). Zatim ja bi ti preporucio da kupis kvake primera
http://www.green-line.co.rs/proizvodi/kvake-i-brave/hoppe-kvake/kvaka-bi...

Ili

https://webshop.schachermayer.com/cat/hr-HR/product/sig-gar-kvaka-alt-wi... <---- Bi ti radije preporucio zato sto izgleda lepse i namenjena je za ta vrata + razliciti modeli te kvake. ova gore sto sam naveo je vise za sobna vrata a ne za ulazna.

Cekamo odgovore ostalih majstora Wink toliko od mene.

bpredic
bpredic's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2018
Poruke:

Da, da, ovaj sraf sto je ostao u drvetu nije problem. Meni nije jasno cemu sluzi ovaj sraf u sredini, unutra. Izgleda kao da je usrafljen u cetvrtastu osovinu. Vidite na slikama da je dosta pojeden taj sraf. Probao sam srafilicom da ga odvrnem i apsolutno nema sanse. Cini mi se kao da ga nesto drzi.

Zato je moje pitanje za nekog ko je upuceniji, cemu sluzi taj sraf? Da li uopste da pokusavam ovako od spolja da ga odvrnem, mozda je nekako zasticen. Kod ovakvih brava kako je zamisljeno da se skine ta cetvrtasta osovina? Moja pretpostavka je da treba da se ovaj sraf unutra odvrne i onda samo iznutra da izvucem osovinu, ali samo pretpostavljam.

nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

bpredic wrote:
Vrata imaju lim preko koga je neko tanko drvo tako da nema mnogo mesta u koja mogu da usrafim tu kuglu a da srafovi ne udare u lim.

То танко дрво је декоративни шпер дебљине 4-5 милиметара и није предвиђено да се шрафови зашрафљују у њега него КРОЗ њега, па у лим иза њега.

bpredic wrote:
Skinuo sam kuglu sa spoljasnje strane i unutra vidim da postoji neki sraf. Probao sam da ga odvrnem ali nema sanse ni da mrdne. Sa unutrasnje strane ne mogu da uklonim cetvrtastu osovinu, nesto je drzi.

За одвртање шрафа је потребан одговарајући крстасти шрафцигер (ни превелики, ни премали, и обавезно крстасти), а онда покушај тако што ћеш чекићем да удараш по темену шрафцигера и уједно да га одврћеш руком којом га држиш. Да напоменем да није потребно неко дивљачко ударање чекићем по шрафцигеру Wink

dule658
dule658's picture
Offline
Registrovan dana: 11/06/2018
Poruke:

Pozdrav,
imam mali problem sa vratima. Naime, koliko sam mogao da shvati, brava mi se pokvarila jer kad sam pokusao da otkljucam kljucem nije htelo da se otkljuca a kljuc sam normalno mogao da okrecem u bravi. Potom sam izvadio komplet bravu ali ne vredi, i dalje ne mogu otvoriti, a u pitanju su stara gvozdena vrata od podruma koja imaju sigurno 30 godina, da li biste mi mogli reci kako mogu i da li postoji nacin da ih nekako otvorim? Dostavljam sliku ako moze nekako da pomogne. Hvala unapred i pozdrav svima Smile

  • 35059785_2328800544013582_554200211686162432_n.jpg