Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Zastitno staklo automaske za varenje

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Millos
Millos's picture
Offline
Registrovan dana: 24/11/2014
Poruke:

Kolege,

da li "plastika" (pretpostavljam da je polikarbonat) koja se nalazi ispred i iza samozatamnjujuceg filtera na masci za varenje ima ulogu da filtrira neki deo spektra? Ili je u pitanju najobicnija mehanicka zastita samog filtera od gasova i prskajucih iskri?

Imam ideju da polikarbonatnu plocu koja se koristi kod jednog ovakvog vizira http://backend.ekapija.ba/Uploads/Tender/Images/vizir_jpg_1.jpg isecem skalperom na odogovarajucu meru i koristim kao zamensko "staklo" na masci. Ovo dolazi u obzir samo ako nije stetno po zdravlje, tj. ne pada mi na pamet da ustedim malo para po cenu vida.
Vizirsko staklo sam kupio u radnji za htz opremu za potrebe brusenja. Ima CE oznaku i stampano uputsvo u kom lepo pise da je namenjeno zastiti od cestica cija brzina kretanja ne prelazi 120 m/s, a da se za varenje ne koristi, jer nema filtrirajuce osobine i nije otporno na rastopljeni metal. E sad, ako i pored navedenog sme da se koristi polikarbonat od vizira to bi bila odlicna usteda, jer vizir kosta 340 din, formata 20x40 cm, a iz njega se moze iskrojiti 5 komada spoljnog "stakla" za moju masku, dok u radnjama za varioce gde se prodaju zamenska "plasticna stakla" format 150x200 mm kosta oko 200 din i vise.

Drugo pitanje: da li neko moze da mi razjasni sta proizvodjac podrazumeva ovom osobinom (zaokruzeno crvenom bojom na slici kartonske ambalaze maske)? Ne mogu da razlucim jel se tu misli da maska daje DIN 16 zastitu i kada je svetlina namestena na DIN 10 ili se pomenuta osobina odnosi na sam slem, a ne na filter.

  • dsc_1683-3.jpg
  • dsc_1678-2.jpg
  • dsc_1680-2.jpg
  • dsc_0572-4.jpg
Goranns
Goranns's picture
Offline
Registrovan dana: 09/06/2011
Poruke:

zastitno providno staklo ima samo ulogu zastite za samozatamnjijuci filter

mure
mure's picture
Offline
Registrovan dana: 14/02/2011
Poruke:

Pise da je zatamljenje filtera do 13 max.,a taj DIN 16 se odnosi na cijelu masku,znaci koliko te cijela maska stiti od UV zracenja,ta maska zadovoljava standard DIN 16 sto se tice zastite od UV zracenja.

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Imam Tecmen ADF600s masku i radi odlicno posao.Inace Tecmen je najveci kineski poroizvodjac,
a radi i za poznate marke.
Uvoznik je Weldgas iz Zrenjanina (od njih sam kupio).

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

Millos
Millos's picture
Offline
Registrovan dana: 24/11/2014
Poruke:

Ok, pretpostavio sam da se samo radi o mehanickoj zastiti.

Mure, vidim da poznajes materiju. Je li dovoljna UV / IR zastita DIN 16? Gde je to u odnosu na druge evropske ili americke proizvodjace maski? Nije sad da ocekujem od maske od 100 evra da bude kao Miler od 500 ili 3M, ali cisto da znam.

Branimire, pre ove sam uzeo "francusku" GYS masku. Kostala me je istih 100 evra kao Tecmen, ali je bila 2 klase slabija. Filter u njoj je bio ADF 700 S, sto je Tecmen filter (na Tecmenu sadasnjem je modul ADF 730 Drunk, vidno polje je bilo upola manje na GYS-u, imala je 2 senzora (Tecmen ima 4), Tecmen ima 2 moda zatamnjenja, od DIN 5-8 i DIN 9-16. Tako da se u toj varijanti zaista dobije dosta vise za isti novac. E sad, da li ima drugih brendova boljih za iste pare, to ne znam. A da ima drugih boljih za vece pare, to znam.