Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Pretvarac struje

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
okrim
okrim's picture
Offline
Registrovan dana: 21/05/2019
Poruke:

Pozdrav
Hteo bih da napravim galvanski aparat da sa 230v AC pretvara na 40v DC ali sa stelujucom amperazom od 0A do 1A. Da li mi mozete reci koje delovi bi trebao nabaviti i koliko bi to bilo komplikovano. Hvala

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Некада давно сам ја себи направио такав исправљач и мислим да се данас то не исплати радити, јер има тих уређаја већ готових са различитим каратеристикама, почев од подешавања струје, напона па до стабилности изабраних параметара.
Једино ако вам је то неко лично задовољство па да из хобија то себи правите.
Некада је то био мукотрпан посао пронаћи делове, јер је тога мало могло да се нађе по продавницама електро материјала. Па се наручивало преко радио клуба "Никола Тесла" у Београду, па преко неких адреса у Нишу, па су се мољакали ретки пријатељи који су путовали у иностранство да донесу по неки део иначе упрошћено, треба вам најпре кутија у коју ћете све то сместити, затим вам треба трансформатор задатих карактеристика, после тога исправљачки део, део за регулацију и индикацију и на крају излазни део.
Све у свему пуно позиција, треба вам и одговарајућег алата и мерних инструмената и оно што је најбитније солидно знање из електротехнике. Ево једна адреса где можете стећи почетна знања о томе што желите да правите: "http://www.prakticnaelektronika.com/wp-content/uploads/2017/11/PE3-Ispravljaci.pdf"
Уколико не одустајете од намере покушајте да пронађете неку шему преко Гугла, има тих сајтова, па полако од сакупљања делова, што је данас лакше, јер има специјализованих продавница па редом.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

okrim
okrim's picture
Offline
Registrovan dana: 21/05/2019
Poruke:

Hvala na odgovoru. Trebao bi mi taj aparat za neke ostecene tetive pa da pokusam ako vredi da oporavim. Takvi aparati kostaju minimalno 200e, pa bih probao da proucim i napravim, usput bih nesto i naucio. Pitacu i zanatlije sto prave ispravljace da li mogu tako nesto da naprave ako bude komplikovano za mene i ako trebaju neki proracuni (osim za trafo, mozda mogu kupiti od kineza gotov...)

Maajstor
Maajstor's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2011
Poruke:

Ne vrijedi ručno motati trafo jer za takav trafo ti treba od prilike 800-1500 namotaja za primar od 230 V ovisno o presjeku jezgre tj snazi trafoa nije teško izračunati ali je teško namotati bez motalice čak i da je napraviš jednostavno se ne isplati jer ima kupiti jeftino prekidačkih pretvarača sa visokofrekventnom jezgrom

90% mi uzela kafana a ostalih 10 trošim ovih dana