Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Spajanje Aku baterija

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
ikanovic
ikanovic's picture
Offline
Registrovan dana: 04/04/2009
Poruke:

Kako spojiti dvije baterije da se dobije napon 2,48 V i 0,7Ah. Da li serijski dvije po 1,2 V i 350 mAh ili paralelno. Takodje me interesuje sta se desi ako u potrosac stavim jacu bateriju npr. 3 V i vise mAh.

Ivans023
Ivans023's picture
Offline
Registrovan dana: 23/02/2010
Poruke:

Rednom (serijskom) vezom povećavaš, tj. sabiraš napon. Paralelnom vezom samo povećavaš kapacitet (Ah). Kapacitet ti je proizvoljan. Možeš spojiti milion baterija paralelno, samo ćeš dobiti duži rad uređaja i ništa više.
Što se tiče maksimalnog napona, to ti zavisi od samog uređaja i njegove osetljivosti. Recimo, mobilni tel. neće izdržati povećanje napona od volt, dva.. Dok recimo, transformatori i termički potrošači mogu da izdrže i dosta veće napone ako se ne drže suviše dugo uključenim.

p.s. Moguće su i kombinacije redne i paralelne veze. Recimo, svaki auto akumulator ima u sebi i redno i paralelno povezane ploče. Tako se dobije odgovarajuć napon i potreban kapacitet.

ikanovic
ikanovic's picture
Offline
Registrovan dana: 04/04/2009
Poruke:

Ivans023, molio bih te da mi pojasnis samo ovo. Uredjaj je imao originalnu punjivu bateriju napona 2,48 V i kapaciteta 0,7 Ah. Interesuje me da li ce uredjaj raditi ako nabavim dvije baterije od 1,2 V i npr. kapaciteta 700 ili više mAh i spojim ih u serijsku vezu, tacnije dobio bih ako sam u pravu 2,4 V napona i 700 ili više mAh, ovaj napon bi bio slabiji za 0,08 V. Znam da ne bih smio staviti bateriju napona 3 V bez obzira na kapacitet. Volio bih kada bi mi pojasnio da li sam u pravu. Kod serijske veze povećavam napon a ostaje isti kapacitet, dok kod paralelne veze ostaje napon a povećava se kapacitet. Posto je kuciste okruglo najvjerovatnije cu morati potraziti dvije manje okrugle baterije i spojiti.

Ivans023
Ivans023's picture
Offline
Registrovan dana: 23/02/2010
Poruke:

Koliko je meni poznato, ne postoji baterija koja daje tačno 2,48V. Najverovatnije su u pitanju spojene dve od 1,2V.
Inače, te baterije, kada su pune, imaju i po 1,4V bez opterećenja. Napon od 1,2V je samo nazivni napon i on se može malo menjati u zavisnosti od napunjenosti.

Mušičar
Mušičar's picture
Offline
Registrovan dana: 05/02/2017
Poruke:

Potreban mi je savet oko paralelnog vezivanja litijumskih baterija putem
kineskog modula 4s.
Ako bih paral. vezom dodao jos cetiri baterije da li postoji mogucnost
ostecenja samih baterija. Davno sam u nekom clanku procitao
da postoji mogucnost od ostecenja baterija, navodno medjusobno se prazne i dopunjuju
u paralelnoj vezi

Hvala unapred