Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Koaksijalni kabel, loša slika na TV-u

10 poruka / 0 new
Poslednja poruka
nsarke
nsarke's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2011
Poruke:

Molim prvo moderatora da premesti temu ako nije na pravom mestu.

Elem, ovih dana sam zamenio 2 od postojeća 3 TV uredjaja novim modelima. Od toga jedan smart. I sada imam problem, na koji nisam ranije puno obraćao pažnju, jer
Je slika bila analogna, samim tim sa dosta snega.
Pošto posedujem kablovsku na njoj ima i digitalnih kanala koje do sada na ona dva tv uredjaja nisam mogao gledati. Nemogu ni sada jer mimje signal toliko loš da je slika uvek pixelizovana tj ima smetnji.

Pre par god mi je čovek merio jačinu ulaznog signala i iznosio je 62db. Medjutim do prvog TV do kojeg ima nekih 25 metara jačina oslabi na 34db. Možete misliti koliko oslabi do ostala dva tv kada su oni još dalje u odnosu na prvi. E sada ja u zidu imam nekoliko prekida osnovnog kabla ( na mestima gde sam predvidja da će stojati tv). Te prekide sam izvodio sa onim metalnim T razvodima ( zaboravio sam kako se zovu) u koji se gurne koaksijalni kabel.

Da li je problem slabljenja signala ti prekidi, loš tip koaksijalnog kabla ili nešto treće. Lično sumnjam na te prekide, ali kako ih uraditi što kvalitetnije? Razmišljao sam da lemim vruće krajeve i plašt kako bi imao što manje uticaja spoja na jačinu signala ili ima nekomdrugomrešenje? Da li postoji neki drugi način prenosa tv signala sa možda kvalitetnijim kablovima ili spojnicama tj razdelnicama?

Svaki savet je dobro došao?

Da na ulazu u kuću pre odlaska ka tv aparatima sam ugradio jedno pojačalo od 10db. Da nije njega slika bi bila još gora jer kada ga isključim tv ne mogu ni da gledam jer sve bude sneg

Help

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

pozdrav, pre svega, ne znam kod kojeg si kablovskog operatera ali sve to što si pobrojao dužan je da sredi onaj ko ti uslugu i pruža. u mom slučaju, ne znam da li smem da pominjem ime kablovske pa ću to izostaviti, kada su došli njihovi ljudi, rastegli su kabel od bandere do kuće, na tavanu su me pitali u koje 3 (tri) sobe želim tv signale jer toliko po ugovoru pokrivaju. posle toga sve je išlo automatski do modema, videli su da koaksijalni kabel nije odgovarajući i odmah su ga išupali iz creva i uvukli njihov. naime, izolacija oko vrućeg kraja, odnosno srednje bakarne žice, ne sme da bude ona šupljikava providna nego kompaktna bela. svaki sastav su uradili sa svojim produžecima i T razvodnicima za koje oni garantuju da će zadovoljiti korisnikovo oko. pošto su bili u žurbi zamolili su mene da priključim treću sobu i ostavili mi te njihove spojnice i konektore što sam i učinio ali od slike samo neka razmazana fleka. džaba sam gledao šta je, nisam uspeo da rešim. sutradan sam pozvao podršku koja je stigla u roku par sati, merenjem jačine signala videli su da negde nešto ne valja, popeli se na tavan i našli jedan moj zaboravljeni spoj zavrtanjem žicu na žicu i nasmejali se, kažu ne može to! bio sam skepričan naravno, ali kad je čovek odsekao krajeve, blankovao ih i povezao njihovim produžetkom tv je proradio sasvim normalno, i digitalni i analogni kanali. poenta priče je u tome da je kablovski distributer obavezan da uradi mrežu i povezivanje da korisnik bude zadovoljan inače sve gubi smisao, ako nešto ne valja neka menjaju, mi želimo samo ono što plaćamo a šta će oni ugraditi i promeniti to nas ne interesuje sve dok je to u ceni ugovora, koja je uzgred rečeno previsoka za ponudu na domaćem tržištu pa mi njima svaki mesece debelo preplaćujemo urađeno i ponuđeno. navešću primer, sin u beču plaća wifi internet i tv nešto preko 12 evra a ja u srbiji plaćam 2750 dinara sve isto plus žičanim putem. kod njega je samo kabel od struje tv-a uključen i nema više žica, ruter je negde u ćošku sakriven, ali da ne idemo u sitna crevca, zovi podršku.

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

gile960 wrote:
.... poenta priče je u tome da je kablovski distributer obavezan da uradi mrežu i povezivanje da korisnik bude zadovoljan inače sve gubi smisao, ako nešto ne valja neka menjaju, mi želimo samo ono što plaćamo a šta će oni ugraditi i promeniti to nas ne interesuje sve dok je to u ceni ugovora, koja je uzgred rečeno previsoka za ponudu na domaćem tržištu pa mi njima svaki mesece debelo preplaćujemo urađeno i ponuđeno...

Skoro identično (pozitivno) iskustvo imam i ja (osim što nemam sina u Beču Laughing out loud ).
Na poziv zbog slabe slike su došli sutradan, izmenjali kompletnu instalaciju bukvalno od bandere do svakog TV-a i modema i rekli da je njima u interesu da ugrade svoj materijal jer naše buvljačko budženje njima samo pravi probleme. Dobio sam i novi i kvalitetniji modem jer im je stari bio sumnjiv.

Nije koštalo ništa, a efekat je izuzetan.

Ništa ne ostavljam nezavrš

LepoJebiTIfin
LepoJebiTIfin's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

gile960 wrote:
......................................................... sin u beču plaća wifi internet i tv nešto preko 12 evra a ja u srbiji plaćam 2750 dinara sve isto plus žičanim putem. kod njega je samo kabel od struje tv-a uključen i nema više žica, ruter je negde u ćošku sakriven, ali da ne idemo u sitna crevca, zovi podršku.

Ovo oko cene mi je jasno ( kad smo banana drzava ) ali kako pomenuti Tv dobija signal , da nije optika u pitanju ili neka vrsta WIFI uredjaja za prenos signala ?

. . . ono sto znas da nacrtas , znas i da napravis . . .

nsarke
nsarke's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2011
Poruke:

Hvala na savetu, ali zvao sam njihovu korisničku službu i naravno bez odgovora. Inače u mom gradu Subotici prisutan je monopol u vidu jednog KDS distributera i eventualno iptv-a. Nažalost mislim da varijanta da oni meni provere kućnu instalaciju je verovatno neizvodljiva jer njihovo je do ulaza signala u kuću i to je to. Ostalo je snadji se sam. Videću od ponedeljka, idem lično do njih pa da vidim šta će ispasti pa javim. Ako ništa imam opciju iptv ili da sam prepravim instalaciju. No kazem videcemo

gile960
gile960's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2014
Poruke:

@LepoJebiTIfin smart tv sa wifi karticom ugrađenom u tv, sve što mu je potrebno je pouzdan i brz wifi internet a provajder upiše mac adresu tv kartice i samo upisanoj se pusti signal da ne bi bilo zloupotrebe. može da ima više televizora ali nijedan neprijavljeni neće imati tv program.

nsarke
nsarke's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2011
Poruke:

Ostao sam duzan odgovora, kako sam rešio problem tv-a? Pa, naravno sam!!Pre nego što sam hteo otići u KDS rekoh ajde da pregledam konektore u zidu i na samom kablu i otkrijem da se u kablu polomio srafic kojimdrzi "vruc" kraj. Nakon zamene konektora sve je ok. Ostao je problem tv na spratu, al tamo u uticnici imam neki pasivni pojačavač i to sam već jednom prilikom lemio, tako da sumnjam da je to, al to ću rešavati za vikend. Vazno da dole u sobama imam sve kako treba.
Medjutim meni i dalje ostaje problem gubitka od ulaza kabla u kucu do prvog TV-a od skoro 25db sto je svakako puno. Pa,mi na taj deo pitanja niste dali ni jedan predlog po pitanju lemljenja spojeva umesto F konektora (setio se kako se zovu) Smile zamenu F konektora nekim drugim ili promena celog kabla?

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Kako uopšte izgleda instalacija? Kako su spojeni dolazni kabal i taj od 25m koji dolazi do prvog TV-a?
Uzrok velikom slabljenju, pored lošeg spoja, može biti i neadekvatan kabal. Ljudi koriste svakakve koaksijalne kablove, ali nisu svi predviđeni za kablovsku TV, jer su im impedanse različite.

Na koji način je izvedeno deljenje signala na više prijemnika? Nije svejedno koji se spliteri koriste, jer njih ima više vrsta.

Lemljenje iz više razloga ne bih preporučio, već isključivo priključke i konektore koji su predviđeni za kablovsku TV.

Za prosto nastavljanje dva kabla postoji poseban dupli ženski konektor:

Ništa ne ostavljam nezavrš

nsarke
nsarke's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2011
Poruke:

Evo sada ce vikend, pa ce biti vremena da sve lepo slikam i postavim. Vukoje, vi ste prvi koji je postavio prava pitanja, za otklanjanje mog problema. U zidnim kutijama gde se kabel racva na 3 strane koriscene su upravo takve samo T spojke. Slikacu i sam spoj dolaznog kabla sa razvodom na ostale. To mi se nalazi unrazvodnom ormanu koji sam pravio upravo zbog razvoda niske struje ( tel, video nadzor, internet mreza i kablovska)

nsarke
nsarke's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2011
Poruke:

Rešio!!! Slike kompletne instalacije su u prilogu. Na spratu sam kablove spojio direktno bez one uticnice sa pasivnim pojačivačem. I sve je ok. Na jednom mestu u mreži imam taj konektor sa slike koju je postavio Vukoje. Ostaje mi samo da pozovem KDS dA provere gubitke al dok mi je slika ok nemam na šta da se žalim. Hvala svim forumašima koji su učestvovali u rešavanju ovog mog problema Smile

 • img_20191011_113416.jpg
 • img_20191011_113436.jpg
 • img_20191011_122518.jpg
 • img_20191011_122441.jpg
 • img_20191011_122452.jpg
 • img_20191011_123102.jpg
 • img_20191011_122633.jpg
 • img_20191011_122849.jpg
 • img_20191011_122620.jpg
 • img_20191011_122832.jpg
 • img_20191011_122823.jpg
 • img_20191011_122806.jpg
 • img_20191011_122734.jpg