Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Furniri

13 poruka / 0 new
Poslednja poruka
prometheus065
prometheus065's picture
Offline
Registrovan dana: 08/04/2009
Poruke:

Na unutrasnjim vratima nalepljen je furnir koji je na jednim poceo da se odlepljuje a na mestima ima manjih ispupcenja kao da je usao vazduh. Interesuje me da li postoji nacin da se ovo otkloni ili je potrebno (i kako) stari furnir skinuti i postaviti novi.

Svaki savet dobrodosao i unapred hvala.

  • st jerome-w.jpg
akijana
akijana's picture
Offline
Registrovan dana: 30/05/2008
Poruke:

Taj stari furnir niti mozes da skines, a ako i uspes, ne mozes da zalepis novi, za to su potrebni industijski uslovi, ogromne prese itd. Jedini nacin je da tu gde se furnir odigao skines sto mozes na silu uz pomoc noza, dleta, spahtle...Onda uzmes cement git, zapunis rupe, presmirglas, opet zapunis i presmirglas, ponavljas dok ne postignes ravnu povrsinu. Onda cela vrata prespricas osnovnom bojom za drvo ili, jos bolje, spric gitom pa presmirglas, pa onda prespricas bojom. Drugog spasa nema, ta vrata vise ne mogu da izgledaju "drveno", ali ako ovo dobro odradis izgledace vise nego zadovoljavajuce. Inace, furnir se odize od vlage.

zr "Akijana", peskiranje predmeta od stakla
064/116-83-72

ciro
ciro's picture
Offline
Registrovan dana: 24/07/2008
Poruke:

pojavili su ti se kisneri,moze se po tom starom furniru naljepiti novi furnir,to bi trebalo prepustiti iskusnom stolaru,ili skalpelom zarezati na mjestu gde se podigao furnir pa medicinskim spricem-iglom ubrizgati lijepak i necim pritisnuti i ostaviti koliko je potrebno da lijepak odradi.prilikom lakiranja voditi racuna da se nitro lak ne razredjuje puno jer je to jedan od razloga pojavljivanja kisnera

krneticv
krneticv's picture
Offline
Registrovan dana: 29/09/2008
Poruke:

Interesuje me gde se moze kupiti furnir (u BG), i interesuje me cena, nije mi puno bitno od kog je drveta...

majstorcina
majstorcina's picture
Offline
Registrovan dana: 14/09/2007
Poruke:

Bilo je u Zemunu.Trebalo mi je 1/2 m2 ali prodaju vece kolicine a ovako manje jedino da ti oni isfurniraju.
Na njih sam naleteo u halooglasima pa probaj na www.halooglasi.rs

topokov
topokov's picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2008
Poruke:

Izmedju Batajnice i Ugrinovaca ima firma koja se bavi furnirima i bas se zove FURNIR,Broj telefona na zalost nemam,

Dziga
Dziga's picture
Offline
Registrovan dana: 09/01/2009
Poruke:

Interesuje me da li neko zna malo vise o furniru gde moze da se nabavi, koja debljina, koje vrste drveta itd. Konkretno zanima me furnir od JAVORA debljine 1.3 ili 1.5 mm.

pozdrav

bosch-ke
bosch-ke's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2008
Poruke:

furnir

Porijeklo

Riječ furnir je nastala u 16. stoljeću od francuske riječi "fournier". Opisivala je način, oblaganja slabog drveta sa kvalitetnijim furnirom. Doslovno, fournier znači – isporučiti sa nečim.

Sposobnost proizvodnje furnira i furniranja je preko 3000 godina poznata. Tako omogućavaju, arheloški pronalasci furniranog namještaja iz Egipta i iz Rimskog Carstava, praćenje historije furnira do 15. stoljeća prije nove ere.

Pronalazak furnira leži u činjenici, da masivan namještaj promijeni oblik (pojave se pucije). Kao i činjenici da se prema skupocijenim drvetom treba racionalno odnositi.

Srednji vijek

Sa srednje sačuvanim objektima i oslikavanim spomenicima moguće je put furnira pratiti od Egipta preko Grčke i Rimskog Carstva do Srednjeg Vijeka. Boom je furnir doživio u Renesansi (od 1350 u Italiji), u Baroku i u Rokoko. Proizvodnja malih količina furnira je bila toliko zahtjevna, tako da je on isključivo posulžio kao dekorativ, samo su imućni imali mogućnost za izradu namještaja sa furnirom.

Industrijalizacija

Početkom 19. stoljeća uspjela se proizvodnja furnira mehanizovati. Prelazak sa zanatske proizvodnje na industrijsku omogućilo je proizvodnju furnira u većim količinama. Prva fabrika za proizvodnju furnira je osnovana 1843. u Freiburgu. Sa puštanjem u pogon mašinskih noževa u Hamburgu (1870.) nastala je današnja furnirska industrija.

Koncem Drugog Svjetskog Rata do sredine 60-tih, furnir je bio dominirajući površinski materijal. Razlog je bio porast drvenih materijala u proizvodnji namještaja, vrata i u unutrašnjoj izgradnji.

Današnje značenje

Danas se furnirani namještaj nudi od skoro svih salona namještaja. Dostupni su svakome i krase milione dnevnih boravaka, kuhinja, hodnika i spavaćih soba sa svojom jedinstvenom površinom.

Furnir je i do dan danas ostao kao nešto vrlo posebno. On svojom posebnošću ukrašava vrijedne glazbene instrumente, prekrasne podove ili panele kao što krasi i visokovrijedni namještaj.
Kao sirovina za proizvodnju furnira upotrebljavaju se danas samo probrana stabla drveta od kojih onda stručnjaci suvremenim tehnološkim koracima izrađuju finalan proizvod - furnir.
Za razliku od imitacija furnira koje se izrađuju od papira ili folije, originalni je furnir unikatan proizvod koji potječe iz prirode i na kojem se jasno vide oznake koje posjeduje i stablo od kojeg je izrađen a to su godovi i kvrge na stablu kao i prirodna struktura i boja drveta.

S godinama elementi namještaja izrađeni od furnira dobijaju na osobitoj ljepoti i karakteru.Površinu je furnira moguće čistiti mekanom krpom od kože i takvim održavanjem moguće je omiljenoj komodi u predsoblju ili možda novoj garnituri u dnevnom boravku podariti dugi vijek trajanja.
Ogrebotine je moguće ublažiti i popraviti upotrebom posebnog voska za namještaj, a dodatnim premazivanjem pomoću posebnog laka ili lazure moguće je namještaj još i dodatno zaštiti.
U nekim europskim zemljema već postoji i zaštitini znak proizvoda izrađenih od originalnog furnira koji ističe plemenitost i prirodnost drveta od kojeg je izrađen.
Na ovakvim proizvodima vidljivi su godovi stabla koji su jedinstveni i neponovljivi kao što su jedinstveni otisci ljudskih prstiju, a koji na taj način jasno identificiraju porijeklo furnira.
Drvo pokazuje svoje pravo prirodno lice
Furnir predstavlja ono najplemenitije što se može proizvesti od drveta. Stručnjaci samo od najkvalitetnijih i najvrijednijih stabala drveća proizvode furnir.
Cijena ovakvih stabala često je vrlo visoka. Također, i proizvodni je postupak vrlo zahtjevan i skup. Stabla se najprije neko vrijeme skladište, zatim im se skida kora i tek se onda obrađuju specijalnim postupkom.
Na kraju se stablo usitnjava odn. siječe u vrlo tanke slojeve, tkz. "listove".
Materijal od kojeg se izrađuje furnir zaista je izdašan, pa tako je od jednog jedinog stabla moguće izraditi nekoliko tisuća kvadratnih metara furnira.

Dobro je spomenuti i činjenicu kako nije svako stablo jednako, no izgled furnira ne određuje samo izgled i individualne osobine svakog pojedinog stabla od kojeg se izrađuje, jer izgled furnira još više određuje i proces tehnološke obrade jezgre i površine stabla kao i mjesto gdje se furnir koristi na namještaju - tek svi ovi elementi skupa određuje ukupni dojam.
Prava estetika stambenog prostora
Mnoštvo različitih vrsta prirodnog drveta, mnoštvo boja kao i različiti postupci kondicioniranja i površinske obrade drveta - četkanje, lakiranje ili jetkanje - ispunit će i ostvariti zasigurno želje i najzahtjevnijih.
Svaka vrsta drveta ima i vlatiti karakter: svijetlo drvo breze uvijek je aktualno kad je riječ o trendovima, kvalitetno je i vješto se uklapa u svaki prostor. Drvo oraha predstavlja klasično rješenje kad je riječ o furniru, njegova promjenjiva unutarnja struktura i snažne boje namještaju daju poseban sjaj.

Poglavito velika potražnja vlada za javorom. Javor naime jamči svijetao ambijent i ugodnu atmosferu u svakom prostoru gdje se nalazi.Furnir je univerzalno rješenje kad je riječ izradi namještaja i uređenju prostora i teško da je moguće ograničiti njegovu upotrebu na samo neke elemente namještaja ili samo na neka područja ljudskog života.
Trajno lijep
Furnir ne gubi na vrijednosti. Naprotiv: što je furnir stariji sve je ljepši i snažniji mu je karakter.
Tako npr. furnir od trešnje u samom početku ima nježno ljubičastu boju koja se s vremenom pretvara u nešto tamniju patinu koja ustinu plijeni svojim izgledom.
Osim toga i održavanje je furniranih površina krajnje jednostavno. Kod malih ogrebotina dovoljno je takva mjesta blago premazati smjesom octa i ulja a zatim obrisati mekanom vunenom maramicom.

hak.fin
hak.fin's picture
Offline
Registrovan dana: 20/01/2009
Poruke:

mogu li da furnir hrastovinu ofarbam uljanim orahom - da li ce da potamni?Naime imam hrastov pa ne bih kupovao orahov jel mimtreba tamnija varijanta. Cime farbati furnir?Hvala svim prijateljima ovoga sajta!

drvoklik
drvoklik's picture
Offline
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

ja znam gde moze da se nabavi topolov furnir a dali rade jos neki mora da pozoves njih. evo ime firme i adrese "dual impex" subotica .
tel: 063-507-132 i 063-507-061

prometheus065
prometheus065's picture
Offline
Registrovan dana: 08/04/2009
Poruke:

FURNIR
..kao medijum lepote drveta
..kroz motive, ornamente

  • st jerome-w.jpg
sanjap
sanjap's picture
Offline
Registrovan dana: 14/04/2010
Poruke:

Zdravo, mada je tema davno razmatrana da dopunim, nekada je u Beogradu bila firma gde se mogao kupiti divan furnir : "Betula Alba", Dunavska 25, tel 011 218 7969. Ne znam da li i danas rade. Pozdrav
Sanja

sanjap
sanjap's picture
Offline
Registrovan dana: 14/04/2010
Poruke:

Zdravo, mada je tema davno razmatrana da dopunim, nekada je u Beogradu bila firma gde se mogao kupiti divan furnir : "Betula Alba", Dunavska 25, tel 011 218 7969. Ne znam da li i danas rade. Pozdrav
Sanja