Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izrada harmonika vrata

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
nindza52
nindza52's picture
Offline
Registrovan dana: 03/05/2010
Poruke:

Probicu zid izmedju dnevne sobe i kuhinje. Zelim da napravim harmonika vrata poput ovih na slici. Da li se za ovo koristi iverica, mdf ili sta vec ?! Ako nekako i napravim okvir (keks, neki sraf... ) kako se spajaju ove dascice sto stoje pod uglom ? I da li se uopste okvir radi keksom ?

Na visecim kliznim vratima sam uocavao da postoji, osim gornjeg mehanizma sa tockicima, i donji tj vodjica.. Ovde na slici nema nikakve vodjice i bas to mi se svidja ? Da li je onda u pitanju neki poseban mehanizam kome ne treba donja vodjica ili se ona jednostavno ne postavi ?

  • harmonika_vrata.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Ovi okviri samo od punog drveta mogu da se napravi a da valjaju. Nema ovde šta da traži univer i MDF. Spoj bi ja uradio kao lepljen, utorom i perom. Veza keksom je slaba za okvire.
Ovo najbolje Pera da prokomentariše.

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

drvo je matrijal
e sad ako imas masine za ovo glodala itd već bi znao kako da uradiš
lakša varijanta u uradi sam ima ovakva gotova vrata raznih dimenzija ostaje samo okov i vešanje da rešiš posto ova vise ne dodiruju tlo i ovek će živeti dole
gore treba jedna šina koja će biti vodilica kao na američkim plakarima to drži sve
no sve u svemu neće biti jeftino
ali za samovca sa mašinama lakše od keksa
okvir se radi čepovanjem ništa keks tipla

dal ovo planiraš sam da radiš ili majstor da ti radi da znamo u kom pravcu idemo

sculptor
sculptor's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2017
Poruke:

@ nindza52: PM

Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi.

nindza52
nindza52's picture
Offline
Registrovan dana: 03/05/2010
Poruke:

Sam, ne zelim majstora. Imam glodalicu koju sam kupio u euforiji ali je nikad nisam upotrebio (Einhell neka rucna iz Tempa pre 10 god, nikad upotrebljena... imam i one dodatke tj glodala tipa za obaranje ivica ili izradu zljebova) Ali ne znam kako bih ovo izveo s njom. Mislio sam da je svaka ova dascica unutar rama posebna pa su spojene u celinu odnosno ubacene u ram !?

Za sinu, ok.. kontam ( hvala za link iz PM). U tom delu bi me jos interesovalo oslanjanje ovih krajnjih vratanaca koje rotiraju oko svoje ose.. Na koji nacin je to izvedeno ?

Ako si pod cepovanjem mislio na tiplove, onda kontam jer sam radio cipelar sa tim nacinom spajanja. Ali ako je to sto sam ja radio tiplovima tiplovanje onda ne znam sta je Cep i cepovanje Tongue

Moram da bacim sada na papir sve, pokolebao si me sa ovim vratima u Uradi sam. Prosto, vec napravljeno, potrebne su sarke, neka stvar za rotiranje na krajnjim vratima i sina sa mehanizmom..
Ne znam da li bi se vise isplatilo da ih sam napravim ili kupim (4700 din jedna dimenzija 38x198cm, a meni bi trebalo 4 kom, ukupno 18.800 din). Ako bi jedna vrata u mojoj izvedbi bila jeftinija od 4700, svakako mi vredi da se pomucim. Koje drvo (materijal) mi treba za ovo ?

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

ako imaš kombinovanu stolarsku mašinu možeš sam praviti ako ne teško
sa glodalicom iz tempa

retko kažem ovo teško za ssm ali ovde treba malo više alata
recimo ja koji imam mašine alate nemam glodalo za ovu vrstu da pravim imitaciju šalukatre morao bi neki šablon pa da teram na diht ili da uzmem glodalo za to što je isplativo ako bi radio veću seriju
ili da uzmeš lamperiju ili brodski pod pa da ubacuješ u ramove

svakako treba nut unutar rama ili da praviš kao žaluzine da se pomeraju letvice u ramu
ja bi od jelovine radio u stvari od jelovine sam i radio sebi plakar u kupatili na taj fazon vrata