Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

fiat punto 2 - dobos kocnice

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
PTK_KW5262
PTK_KW5262's picture
Offline
Registrovan dana: 03/02/2017
Poruke:

Menjao sam pre mesec dana dobose i gurtne ili plocice kako ih vec zovu.
Problem koji imam je sledeci : u krivini mi se cuje neki zvuk kao po sini , mislim da dolazi iz zanjih tockova , sta bi to moglo biti ? Nekad ovaj zvuk ne postoji a nekad se ukljuci , cuje ? Majstor nije znao da mi resi ovaj problem .

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Каква је унутрашња површина добоша где належе пакна? Ако има рисева са стране по ивици нејвероватније је ту проблем, а може да буде и лош квалитет кочионе пакне.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zakcoske
zakcoske's picture
Offline
Registrovan dana: 25/03/2016
Poruke:

Na mom vozilu dobos ima zljeb ,kad se montira u taj zljeb ulazi onaj lim na kome se montiraju kocnice ,hidraulicni klip i t.d. taj zljeb sluzi za zastitu od kamenja , blata . Pri promeni kocnica , majstori neki put greskom udare/saviju taj lim na kraju , tako da pri skretanju dobos se pomera i dotacinje lim. Moze biti i da se pakne ne oslobode dovoljno od dobosa (stelovanje).U dosta slucajeva kabal za rucnu kocnicu moze da zaglavi pa neda kocnici da se vrati tako da lize po dobosu . Kad se montiraju paknovi , obicno postoje 3 tacke na kome naleze kocnica. Te 3 tacke treba da su ciste i podmazane sa mascu , a na paknovima ta 3 mesta treba da su glatka da bi kocnica mogla da kliza bez problema. Postoje tu jos mogucih problema : zaprljani klipovi , zapuseno hidra. crevo i sve se to svodi na dedovoljno vracanje/oslobadjanje kocnica od dobosa. Kad god sam menjao kocnice i koristio univerzalne delove koji nisu original uvek sam imao problema posle izvesnog vremena . Kupio sam novo vozilo i covek mi je rekao na servisu da ne stavljam kocnice koje nisu original jer nisu istog sastava i ostecuju rotore ili dobose i naravno ne koce kako treba.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Мислио сам на унутрашњу страну добоша на коју належе кочиона облога пакне, да мора бити глатка и без оштећења, рисева и жљебова.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zakcoske
zakcoske's picture
Offline
Registrovan dana: 25/03/2016
Poruke:

Izvinite postovani kolega Zvukoljube. Zaboravih da potvrdim vas odgovor . Tacno je to sto ste napomenuli ,pa sam dodao jos mogucih problema na koje treba obratiti paznju.Zaboravih da dodam i lager. Treba i njega proveriti. Svi mi probamo da ustedimo sa minimalnim ulaganjem ali jedan kvar dovodi do drugog. Automobili su rupa bez dna.