Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kako ocistiti sajtne iznutra?

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Zeleznicar
Zeleznicar's picture
Offline
Registrovan dana: 21/03/2010
Poruke:

Imaj problem koji je nastao kada mi je zimus parce leda izbilo cep od sajtne kod zadnjeg tocka - ona rupa sto se koristi da bi se uradila zastita iznutra. Radi se o Ford Escort karavanu iz 2000. godine.

Ja nisam ni primetio da je cep ispao tako da sam od januara do pre mesec dana po onom snegu i cudu vozio svakodnevno sa tom otvorenom rupom u koju je upadalo sve sto tocak moze da baci.

Da li postoji nacin da se to nekako ocisti a da se sajtna ne skida, i da li mozda neko to radi ili je imao slican problem.

vladahoby
vladahoby's picture
Offline
Registrovan dana: 30/10/2009
Poruke:

Jedan lik mi je davno rekao da je sajtne napunio do vrha starim uljem i zatvorio čepove. Nikada više nema korozije. Deluje šašavo, ali nije loša ideja.

Zeleznicar
Zeleznicar's picture
Offline
Registrovan dana: 21/03/2010
Poruke:

Cuo sam i ja za taj stos , ali problem je sto je meni desna sajtna puna blata. Dva meseca je tocak kro onu rupu nabijao svasta. Jednostavno, gurnuo sam prst unutra i zab'o ga pravo u blato.

Kako cu to blato da povadim napolje?
To mi je glavni problem. Lako cu posle da da radim bilo sta.

vladahoby
vladahoby's picture
Offline
Registrovan dana: 30/10/2009
Poruke:

Ako sajtna ima dve rupe, nema druge nego da u jednu rupu probaš sa komprimovanim vazduhom, a ako je prljavština gusta, onda sa vodom pod pritiskom, sa dodatkom nekog sredstva za pranje (kao u perionicama), a zatim isprazni sajtnu komprimovanim vazduhom i onda sipaj staro ulje.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Staro ulje nije dobro rešenje iz prostog razloga jer ulje ima svoj vek trajanja i nakon odredjenog vremena pravi više štete nego koristi.Da ne govorimo o eventualnoj popravci automobila i potrebi da se zavari neki dao, onda ni vatrogasci neće pomoći.Za to se koriste zaštitna sredstva za tu namenu, a staro ulje se reciklira.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Zeleznicar
Zeleznicar's picture
Offline
Registrovan dana: 21/03/2010
Poruke:

Uf, Fordovi imaju samo jednu rupu i to pozadi.
Napravio sam neku skalameriju od starog usisivaca i bastenskog creva i poceo po sistemu vakuuma da vadim to napolje, i dosad sam izvukao jedno pola lopate nekog mulja, a ostalo je otprilike jos toliko.

Verovatno cu morati da busim jedno 2 rupe Fi 10 da vi voda mogla taj ostatak da istera napolje, pa potom da sve to zatvorim.

Mislim i da je zvukoljub u pravu, posto staro ulje ima u sebi ostatke garezi od sagorevanja.