Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Čišćenje knjiga

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
a c a
a c a's picture
Offline
Registrovan dana: 20/08/2016
Poruke:

Naslov zvuči nekima smešno ali evo zapravo o čemu je reč. Dobio sam par vrednih knjiga ali mi se njihovo stanje ne sviđa. Nisu nigde oštećene ali su bile negde skladištene u nekoj vlazi. Takođe prašina u kombinaciji sa vlagom daje ružan efekat koji se vidi na slici.

Pre nego sam otvorio temu sam malo pretraživao i neke načine i probao. Neki predlažu da se uzme fina šmirgla i da se ošmirgla što je prljavo. U ovom slučaju je to nemoguće jer ivica nije glatko koričena, sastoji se iz više vezenih svezaka, tako da se prelaz sa sveske na svesku vidi, talasasta je ivica. Probao sam mekanom gumicom za brisanje, nije nešto pomoglo. Probao sam belu pastu za zube na štapiću za uši, kao i suvo sapun na minimalno nakvašenoj mikrofiber krpici. Nijedan način nije dao rezultate. Probao sam i hidrogen na štapiću za uši, isto bez vidljivog rezultata. Kad god sam radio minilamno kvašenje odmah sam sušio knjigu fenom, ne želim da je uništim.

Ima li ko iskusta ili neke predloge?

  • 20161207_140902.jpg
pazovan
pazovan's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2010
Poruke:

Mislim da je to baš kompleksno i da malo ljudi ima u Srbiji koji se time bave. Ali sobzorom da je internet ogroman baci se na pretraživanje googla, jutjuba i raznih specijalizovanih foruma, koristi ključne reči na više jezika (en, fra, ita, ger, rus...) valda ćeš naći nešto :/

Šmirglu bih do daljnjeg izbegavao, verujem da postoje neki neinvanzivni načini upijanja prljavštine i čišćenja papira.

preza-trajce
preza-trajce's picture
Offline
Registrovan dana: 24/03/2011
Poruke:

Moje misljenje je da se problem moze resiti u nekoj knjigoveznici ili stampariji koja se bavi i koricenjem knjiga, pored stampanja. Svaki majstor knjigovezac, a pogotovo oni stariji, moze da izvadi knjigu iz korica i da je obreze na nozu , t.j. da je minimalno skrati, za pola milimetra ili milimetar i da je ponovo vrati u iste korice. Ova se ne bi primetilo ( u dimenzijama) A odstranio bi se onaj deo koji je zaprljan.

a c a
a c a's picture
Offline
Registrovan dana: 20/08/2016
Poruke:

Verujem da bi ovo sa knjigovescem bilo u redu, ali pitao sam na sam svoj majstor forumu Smile ne bih da plaćam ako ne moram, a i izazov je da uradim nešto sam.

Ima li ko iskustva sa nekim sredstvima za izbeljivanje?

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Papir koji upije prljavštinu se ne može izbeleti jer je prljavština ušla u njegovu strukturu.

Postoje dva načina da se estetski popravi izgled - jedan je već pomenut, a to je da se tzv. knjižni blok izvadi iz korica, obreže na štamparskom nožu i ponovo ukoriči, a drugi je da mu se spoljne ivice oboje nekom bojom (poput npr. crkvenih knjiga).
Obe tehnike izlaze iz okvira SSM jer zahtevaju pre svega neophodnu opremu za obrezivanje i koričenje, a takođe i znanje.

Pošto je papir veoma porozan i ne oprašta pogrešno rukovanje, ja tu ne b' ništa dir'o. Barem ne sam. Smile

Ništa ne ostavljam nezavrš

preza-trajce
preza-trajce's picture
Offline
Registrovan dana: 24/03/2011
Poruke:

Ovaj predlog sa bojenjem spoljnih ivica nije losa ideja, meni je prihvatljiva. Za bojenje se moze upotrebiti neki flomaster (marker) . Mozda ne bi bilo lose da se kmjiga pre bojenja stavi na ravnu povrsinu a na nju stavi neki teret da sto vise sabije listove ili da se knjiga stavi u neku presu.