Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Limeni krov - molim savet

26 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zukva
zukva's picture
Offline
Registrovan dana: 05/11/2007
Poruke:

Molim vas ako neko nešto zna o limenim pločama koje imitiraju crep - videla sam ih u Jeep komercu. Naime, na našoj maloj vikendici polovina crepa je M222, a stara polovina azbestni crep. Moj suprug je svojevremeno hteo da zameni taj stari azbestni crep ali su ga majstori odvratili od toga. Ove godine smo primetili vlagu na plafonima i kad smo se popeli na tavan pokupili smo dve ogromne vreće snega koji je vetar naneo na sastavima između starog i novog crepa. Pošto je crep M222 dosta težak a postojeća krovna konstrukcija ne bi izdržala tu težini (cela kućica je montažna - Kongrap radio negde 1972.g. ) komšije nam savetuju da umesto azbestnog crepa stavimo te limene ploče pa ispod ter papir. Ima li neko molim vas iskustva? Pored toga kazu nam da je to i najjeftinije rešenje jer ne zahteva mnogo ulaganja. Hvala svima! Uvek sa uživanjem pratim sve oblasti na Forumu i uvek me dirne koliko ima ljudi dobre volje spremnih da pomognu drugima. Svim ''forumašima'' veliki pozdrav! Zukva

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Od lakih materijala postoji i sistem Tegole.Mislim da je lakše za montažu, od lima pogotovu u varijanti ssm.Radio sam i sa jednim i sa drugim materijalom pa je to moja procena, ne pretendujem da sam apsolutno u pravu.Što je meni lakše drugom je možda teže.Različiti su ljudi.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zukva
zukva's picture
Offline
Registrovan dana: 05/11/2007
Poruke:

Hvala za savet, ali kažu da treba više drvenih letvica za konstrukciju preko koje će se tegola zategnuti. Ne bi moj suprug radio sam pa je to olakšavajuća okolnost. Hvala još jednom! Zukva
P.S. Da li znate kako se tako lepa ''sličica'' kao što je Vaša može postaviti na mesto korisnika? Nisam vična sa komjuterima, ali možda i nije tako komplikovano?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Nije komplikovano.Pod opcije člana, to ti je ovde sa leve strane odabereš moj nalog, pa u njemu moj avatar i tamo imaš mogućnosti da preuzmeš neku sličicu sa interneta ili iz neke svoje baze podataka.Samo se slika mora prilagoditi veličini prostora koje ti dozvoljava administrator.To se radi iz negog programa za obradu fotografija na primer.O tome je već pisano na ovim forumima.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

gogi
gogi's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2009
Poruke:

Limeni krov dobar materijal laka montaža mane kad pada kiša velika buka unutra ako je vikendica izložena suncu obavezno postaviti staklenu vunu kao toplotni i zvučni izolator Inače kad kupuješ ploče prvo trži da li imaju odgovarajuće kubure ili kako se već zovu jer ako nisu original opet će vjerovatno prokišnjavati pozdrav od mene

Bane
Bane's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 29/02/2008
Poruke:

zukva wrote:
postojeća krovna konstrukcija ne bi izdržala tu težini (cela kućica je montažna - Kongrap radio negde 1972.g. )

U vasem slucaju je najidealnije da postavite Onduline lakse je za uraditi od lima,a s"obzirom da krov nije prolazan(ne gazi se)bice idealno.
Dimenzije table su ako me secanje ne vara 195*90 imate i gotove zavrsetke.

Pogledajte ovde http://tecasi.co.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=1

Pozdrav

anemona
anemona's picture
Offline
Registrovan dana: 26/10/2007
Poruke:

Da li neko ima iskustva ili savete vezane za postavljanje pocinkovanog lima u obliku riblje krljusti ??

duhizlampe
duhizlampe's picture
Offline
Registrovan dana: 19/12/2008
Poruke:

Moj glas ide Banetovoj Ondulini, letos sam je postavljao na terasu. Kupio u Metrou, jeftino, lako, dugotrajno i lako za postavljanje. Verovatno kad skineš crep možeš direktno kucati na postojeći roštilj od letava.

zukva
zukva's picture
Offline
Registrovan dana: 05/11/2007
Poruke:

Dragi moji, HVALA vam svima na savetima. Ne može biti od onduline ploča jer se ipak povremeno mora gaziti - zbog odžaka ili opravke oluka ili bilo kog drugog razloga. Hvala vam - za savete naročito oko izlolacije ''buke'' od kiše. Ako vam još nešto padne napamet molim napišite. Svima veliki pozdrav - Zukva

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ja sam te, sad se zovu Ondulin ploče, postavio kod mene na radionici još pre jedno 15 godina, onda je to bila novost neki uvoz iz Švajcarske.Mogu vam reći da traju i dan danas, a garancija je bila 10 godina.Inače postavljaju se ne na krovne letve nego na štafle s tim da je razmak 50 cm, koriste se pocinkovani ekseri sa gumenom ili plastičnom kapicom da ne bi voda prodirala u krov, a kucaju se na vrhu talasa.Inače idealno za krovove sa malim nagibom i preklop u tom slučaju treba da je minimum 10 cm.Ploče se slažu tako da spoj 4 ploče ne dođe u krst.Inače može se gaziti po njima za takve neke vanredne situacije kao što je pristup dimnjaku ili nešto drugo na taj način što se polože dve daske dužine jedno 2 do 3 metra i širine 20 do 30 cm i onda nema problema može se hodati.Naravno daske se postavljaju preko gotovih ploča bez kucanja i po potrebi ih pomerate tamo gde hoćete da gazite.Sve provereno na ličnom iskustvu.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

ssaallee
ssaallee's picture
Offline
Registrovan dana: 23/03/2008
Poruke:

Pozdrav,

Ja sam postavio sebi - potkrovlje, pocinkovani limeni krov, preko tegole - italijanske. Tegola mi je non stop negde curela, razlog, majstori to kod nas ne umeju dobro ga postave. Izolacija je mineralna vuna. Imam 4 krovna prozora i zvuk kada pada kisa nije narocit. Vise se cuje preko prozora. Evo vec 3 godine nigde ne curi od kako sam postavio limeni krov.

Tegola je na bazi asfalta i treba dosta znanja i iskustva da se on dobro postavi.

MisterTwister
MisterTwister's picture
Offline
Registrovan dana: 24/06/2009
Poruke:

Tema se od limenog krova prtvorila u savete o tegolama i ondulin pločama. Mene zanima baš postavljanje limene pokrivke, koja su iskustva, na šta obratiti pažnju itd. Ako ima neko neki savet bio bih zahvalan ukoliko ga podeli u ovoj temi. Konkretno hoću stari biber crep da zamenim limenom pokrivkom na kući koja ima kriov dužine 20 metara i širinu jedne strane od 6,5 metara. Prronašao sam da je moguće naručiti limene ploče širine 1,10 metara i potrebne dužine tako da bi mi uklapanje 40 takvih ploča završilo pokrivanje krovne konstrukcije. Lim je naravno pocinkovan i ne bih uzimao plastificiran već bih ga sam farbao dok je na zemlji a pre postavljanja. Pročitao sam i da postoji problem sa zaptivačima na šrafovima koji ne trpe velike temperaturne razlike pa kako i to rešiti. Da li postaviti ispod lima prvo OSB poče i paropropusnu foliju ili ne.Od ovih na slikama za koji model je najbolje opredeliti se i po mogućstvu objašnjenje zašto.

  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 11.jpg
stangla
stangla's picture
Offline
Registrovan dana: 25/01/2011
Poruke:

Проблем је у томе што много звечи кад пада киша.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Limene pokrivke prave velike probleme sa kondezacijom ... A to onda pravi probleme sa truljenjem pre svega oko prodora šrafova u drvo , brzo dolazi do truljenja . Danas gotovo svi limene pokrivke srafe u "uvali" da bi izbegli postavljanje plastičnih podmetača , koji se moraju koristiti kad se lim pravilno pričvršćuje u " breg ".

MisterTwister
MisterTwister's picture
Offline
Registrovan dana: 24/06/2009
Poruke:

Nemam iskustva ali pretpostavljam da kondenzacija ne bi trebalo da se pojavljuje ako je limena pokrivka postavljena onako kako je predvidjeno. Ona kada se postavi treba da ima ispod ventilaciju isto kao salonit ili ondulin ploče i tada kondenzacije ne bi trebalo da bude. Šrafovi se naravno postavljaju od gore i ako se postave na adekvatan način prtpostavljam da ne bi trebalo da dolazi do ''curenja'' vode i truljenja gradje. Primetio sam na Kopaoniku da ima dosta krovova koji su radjeni što od profilisanog što od ravnog lima. Da zvoni kada kiša pada to sam doživeo ali to nije problem.

cexzex
cexzex's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2015
Poruke:

Pozdrav, u fazi smo izrade projekta za kucu, pa smo trenutno za varijantu imitacije ravnog krova, koji bi bio pokriven limom. Pad bi bio svega 5 ili 6%. Zanima me:
1. Da li treba podascavati krov ako bi krovni pokrivac bio lim?
2. Kako resiti problem kondenzacije, tj kako pravilno resiti krov?

Takodje, zanima me razlika u ceni, ako bi umesto lima isao crep kao krovni pokrivac.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Pošto već radite projekat u njemu će biti odgovori na vaša pitanja

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

cexzex,
tenzor +1!!

Ali da malo zaustavimo konje. Imaš nekoliko komentara na forumu o kovinskoj strijehi.

Ako budeš ugradilo "ravnu pločevinu" (ravne ploče) in izraditi folceve (dupli folc sa tesnilom) onda moraš imati podaškano , da se lim ima kamo nasloniti. Kakvav lim boš upotrebio? ALU ili Baker ili Cinkotit ali...... Pazi, da budeš imao pravilno fiksiranje pločevine (drsni stikovi)

Ako budeš upotrebijo "profilirano pločevinu" onda ti ne treba podeskati strešinu. Ta pločevina može da bude sa "anti kondenčnom obrizgom ili sa filcom ili sa izolacijom sa spodnje strane". Samo kontra morale i morale da nose pleh. Trebaš pa upotrebiti kvalitetnu sekundarnu kritinu. Za tvoj naklon neka bude takva, da ima na mijestu prekrivanja dve linije samoljeplivoga sloja. Pazi i na izadu prebojeva in samo tesnjenje le tih.
Za sve kovinske kritine je potrebno imatu zajam zraka ispod (na kapu) i ispust zraka na vrhu ( sljemenu). Ti detalji su ponekad ubitačni, ako nisu pravilni izrađeni.

LP 

cexzex
cexzex's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2015
Poruke:

Tenzor,
kao prvo u fazi smo smisljanja plana za kucu, pa onda sledi izrada projekta. Ovde sam postavila pitanje sa namerom da dobijem i odgovor na njega, a pitanje sam postavila jer zelim da cujem utiske, misljenja o imitaciji ravnog krova pre nego sto pocnemo sa izradom projekta. Da zelim da mi projektant da resenje, ne bi se ovde obratila pre izrade projekta. Valjda je ovo forum gde se daju misljenja, a ne takav odgovor kakav sam dobila. Vrlo dobro se razumem u faze projektovanja, i sama sam projekatnt, ali nisam gradjevinske struke, i vrlo dobro znam sta znaci dobra priprema pre izrade projekta, a koja se odnosi na PRIKUPLJANJE podataka. Ja sam ovde samo zelela da prikupim sto vise informacija pre bilo kakve izrade projekta, pre nego ste se definitivno odlucimo za kosi ili ravan krov, za ciglu ili neki drugi materijal.....

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Pitanje je toliko neodredjeno .
Prvo je nejasno sta vi podrazumevate pod "imitacijom ravnog krova" . Svaki krov pa i ravan ima neki pad zbog slivanja vode . Ako bi razmatrali limeni krov sa malim padom , onda vam je vrlo bitno da ispod tog krova imate. dovoljnu termoizolaciju ,kao i da kroviste ima hidroizolaciju i vetreni prostor . Sto lima tice tu vam je Som16. objasnio detalje . Krov pokriven crepom ne bi trebao da se radi bez nagiba od min 15 stepeni . Ostaje vam jos da resite i tip konstrukcije krova ,naravno one se razlikuju prema tipu pokrivaca .
Moje licno misljenje je da limeni krov ima primenu na supama.stalama ,halama i radionicama na kuci ne ...

cexzex
cexzex's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2015
Poruke:

Sto se tice imitacije ravnog krova, vec sam rekla sta podrazumevam pod tim, krov sa malim nagibom od 5-6 %, limeni, koji bi bio sakriven nadzidkom od npr 80cm, ili koliko bi vec bilo potrebno, sto bi se utvrdilo projektom samog krova. O ovoj vrsti krova smo razmisljali, posto zelimo kucu koja fakticki izgledala kao da ima ravan krov, ali mi ne bi imali ravan, jer nismo za tu varijantu, vec u nasem slucaju bi to bio lim, posto on jedini zadovoljava pad od 5-6%. Ako bi stavili crep, onda to vise ne bi bio taj izgled kuce. Zato i razmisljamo da li postoji mogucnost da se napravi takav krov, ali da to sve ima smisla, a ne da bude posle kuku lele. Izolacija se podrazumeva, bar 20cm, ako ne i vise, vetreni prostor takodje.... Stavili bi profilisani lim, pa koliko vidim, tu ne treba podascavanje.

cexzex
cexzex's picture
Offline
Registrovan dana: 21/10/2015
Poruke:

Sve u svemu hvala na odgovorima, sve opcije su otvorene, pa cemo videti sta nam je ciniti.

Milenko_M
Milenko_M's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2013
Poruke:

Ја сам гледао за неку моју варијанту лимене плоче штанцоване у облику црепа .Видео сам их у Јеепкомерц ( али сигурно пре 2 године ) и у Уради сам продавници ( летос ).А близу мене су једну кућу управо покрили са тиме и делује супер .Чак има и све одговарајуће елементе за завршетке са стране и на врху .Делује ми да постављање иде јако брзо .

Гејање на пелет , котао Мајевица , горионик Фероли СУН 7.

castoro10
castoro10's picture
Offline
Registrovan dana: 24/07/2017
Poruke:

Pozdrav svima
stavio bi limeni krov, kopiju crepa na kucu (zbog lose statike). Zivim u primorju gdje su visoke temperature. Sta je sa rastezanjem metala kod velike temperature posto su table duzine 5 metara. Na koji nacin se ovo raztezanje kompenzira.
Hvala na odgovoru.

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Nije problem u visokim temperaturama, već u velikim promenama temperature. Ali svakako si u pravu. Ja sam odustao od metalnog krova samo zbog ovog problema. Širenje i skupljanje može da prouzrokuje popuštanje zaptivnih zavrtnja kojim su metalni paneli pričvršćeni. Dalje ovo može da prouzrukuje propuštanje kiše ili još gore da ti jak vetar odnese krov.
Paneli u obliku crepa svojim oblikom malo ublažavaju efekat skupljanja i širenja, ali mislim da je to zanemarljivo. Pitaj prozvođača koji je period na koji treba da se proveravaju zavrtnji. Ako je iole ozbiljan proizvođač dobićeš informaciju, a ako ti kažu da ne treba (ili da me trena po 10-20 godina) samo hoće da ti prodaju robu i da te otkače.
Inače, postoje i metalni krovovi sa stojećim šavom (valjda se tako zove kod nas) gde je veza sakrivena (podvezica) i treba da dozvoljava širenje i skupljanje materijala. Mada je tu vizuelno izraženiji efekat. Probaj da googlaš "metal roof oil canning" da vidš kako izgleda.
Problem je naći majstora (ili dobrog majstora) da se lepo uradi. Da su metalni krovovi zastupljeniji kod nas obavezno bih se odlučio za takav tip krova, ovako...

bumabacha
bumabacha's picture
Offline
Registrovan dana: 04/01/2015
Poruke:

Pozdrav, jel neko ima iskustvo sa lepljenjem stiropora na krovni lim iznutra sa pur penom?
Meni treba zbog izolacije leti, jel je na objektu nizak krov a sa sve cetri strane je zatvoren.
Lepio bi sa pur penom stiropor od 3cm, dal ce drzati pur pena dal ce se kondenzovati lim gde nije usla pur pena?

Naso sam sliku ovao nekako sam mislio

  • fotografija-1187.jpg