Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izgradnja cvetnjaka preko vodovodne cevi sa otkopavanjem zemlje

1 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Silent
Silent's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2014
Poruke:

Možda ovo više spada pod vodovod, pa moderator može temu i da premesti ukoliko proceni da je bolje tako.

Kao što naslov teme kaže radi se o pravljenju cvetnjaka u zoni vodovodne cevi. Trasa cevi prolazi kroz dvorište dužinom od nekih 30m manje više ravnog terena, a onda silazi kroz padinu na dubini od 1.1m prateći konfiguraciju tla, do šahte koja se nalazi na ispred pročelja objekta. U pitanju je okiten.

Da li se može uraditi sledeće: ukoloniti deo zemlje u dužini od neka četiri metra (gledano okomito u odnosu na cev) kako bi se napravile dve zaravni u vidu serpetina na kojima
bi se posadilo cveće (ruže i još ponešto, max dubina korenja do 40cm). Donja serpetina bi bila širine 60cm, a gornja 40cm. Tačna konfiguracija terena pre i posle data je na slici.

a) plava boja - sadašnje stanje i izgled terena
b) crna boja - stanje nakon uklanjanja zemlje
c) crvena boja - položaj cevi u zemlji
d) žuta boja - demontažni zidić od betonskih elemenata visine 40cm i širine 20cm
e) šarene površine - zonu u kojoj će rasti korenje biljaka

U tom slučaju cev bi na nekim mestima ostajala "samo 80cm" u odnosu na površinu a na nekima bi išla sve do 1.1m koliko je originalni ukop.
Da li ovakvo menjanje konfiguracije terena negativno utiče na cev i može potencijalno da napravi probleme i koje vrste? U pitanju je smonica.

I konačno i pre svega - da li su ovakve stvari uopšte dozvoljene da se izvode ili ne i ako jesu da li je potrebna lokacijska dozvola?

  • cvetnjak.jpg